Gazete Vatan Logo

Afganistan'da 5 NATO askeri öldürüldü!

Yıl sonunda muharip güçlerini Afganistan’dan çekmeye hazırlanan ABD öncülüğündeki askeri koalisyon, kayıp vermeye devam ediyor.

NATO, Afganistan’ın güneyinde 5 askerin öldürüldüğünü açıkladı. ABD, Afganistan'da 9 bin 800 asker bırakacak.
NATO, pazartesi günü 5 askerin Afganistan’ın güneyinde öldürüldüğünü duyurdu. Saldırının nerede gerçekleştiği ya da askerlerin kimlikleri ise açıklanmadı. Afganistan polisi ve Taliban, askerleri NATO helikopterlerinin vurduğunu belirtti.

Polis şefi Ghulam Sakhi Roghlewai, “Operasyondan sonra üslerine dönen koalisyon askerleri, isyancılar tarafından pusuya düşürüldü. Hava saldırısı, yanlışlıkla NATO askerlerini hedef aldı ve öldürdü” dedi.

Taliban sözcüsü Kari Yusuf Ahmedi de çatıştıkları koalisyon askerlerinin NATO helikopterleri tarafından vurulduğunu söyledi.
Haziran ayında Afganistan'da 8 NATO askeri öldürüldü. 2014 yılında öldürülen koalisyon askeri sayısı ise 36’ya çıktı.

ABD'NİN EN UZUN SAVAŞI
11 Eylül 2001 saldırıları sonrası Afganistan'ı işgal eden ABD ve müttefikleri 13 yıl önce Taliban rejimine son vermişti.
Afganistan'daki NATO gücünde halen 32 bini Amerikalı olmak üzere yaklaşık 51 bin asker bulunuyor.
Afganistan işgalini “ABD’nin en uzun savaşı” olarak tanımlayan ABD Başkanı Barack Obama, bu savaşı sorumlu bir şekilde sora erdireceklerini ve Afganistan’daki ABD askerlerinin muharebe görevinin 2014 yılı sonunda biteceğini söyledi.
Başkan Obama, 2014 sonundan itibaren Afgan ordusunu eğitmek ve El Kaide ile mücadele etmek için 9 bin 800 ABD askerinin ülkede kalacağını açıkladı.

TAKAS TARTIŞMASI
Obama yönetiminin, Afganistan’da Taliban’ın elinde tutsak olan son asker Bowe Bergdahl’ı kurtarmak için Guantanamo üssünde bulunan beş Taliban yöneticisini serbest bırakması, ülkede tartışma yaratmıştı.

Takasın kötü örnek oluşturacağını söyleyen Cumhuriyetçilere cevap veren Obama yönetimi, mahkûmların ABD’ye karşı tekrar savaşmayacağına yönelik garanti aldıklarını belirtmişti.

Haberin Devamı