Gazete Vatan Logo

AFET kızlar!

Nepal’de yaşanan depremde gözler Türk arama kurtarma ekiplerine çevrildi. Tüm dünya AKUT ve GEA’nın başarısını konuşurken ekipteki kadınlar öne çıktı. Türkiye’deki 97 arama kurtarma ekibinde 1500 kadın gönüllü yer alıyor. Aralarında öğretmen de var anne de.

AFET kızlar!

Onlar da erkek kurtarıcılarla aynı eğitimden geçiriyorlar. Binlerce ton ağırlığındaki enkazların altına girip yaşam savaşı veren insanlara umut oluyorlar. Hatta enkazlarda erkeklerin giremediği en dar, uç noktalara ulaşıp hayat kurtarıyorlar.

Arama kurtarmada kadın eli!

Nepal depreminde arama kurtarma ekiplerinre görev alan kadınlar bugüne kadar onlarca insanı hayata döndürdü. Türkiye’de 4 bin 500 arama kurtarma görevlisinin 1500’ü kadınlardan oluşuyor..

Olası bir felakette hemen görev almak için ülkemizde toplam 97 arama kurtarma ekibi görev yapıyor. Bu arama kurtarma ekiplerine bağlı olarak da toplam 4 bin 500 civarında eleman görev yapıyor... Bunların da 1500’ü kadınlardan oluşuyor. AKUT, AFAD ve GEA ekipleri doğal afetlere ilk anda müdahale ediyor.. Son olarak Nepal'deki depremde de görev alan kadınlar bugüne kadar onlarca insanı enkaz altından kurtarıp hayata döndürdü.. Arama kurtarma konusunda Türkiye'nin en eski ve en büyük sivil toplum örgütü olan AKUT'ta 1500 gönüllü var ve bunların 450'si kadın. GEA'nın 140 kişiden oluşan uluslararası arama kurtarma ekibinin ise 30'u kadınlardan oluşuyor.

Haberin Devamı

AKUT’un kadın gönüllüleri (soldan sağa) Meltem Biriken-öğretmen, Sezgi Akpınar-maden mühendisi, Fatma Özel-yönetici, operasyonlarda gerekli tüm aletleri kullanabiliyor.

MELTEM BİRİKEN

2040 kişiyi kurtardık

1998 yılından beri AKUT'ta gönüllüyüm. 1999 büyük Marmara Depremi'nden görev aldım. Ardından Düzce Depremi'nde arama kurtarma çalışmalarına katıldım. Bugüne kadar bir çok operasyonda bulundum. 17 yıldır bir fiil arama kurtarma çalışmalarında aktif olarak yer alıyorum. İlk girdiğim yıl 80 üyemiz vardı, bunların 35'i kadındı. Uzun eğitimlerin ardından ben de bir arama kurtarma gönüllüsü oldum. Bu arada şunu da belirteyim, AKUT 19 yılda 1809 operasyon gerçekleştirdi, 2040 kişiyi kurtardı. Şu anda Nepal'de 20 kişilik ekibiz var. Bunların 3'ü kadın. Enkaz bölgesinde iletişimi yönetip, güç gerektirmeyen her türlü işi yapıyoruz. "

FATMA ÖZEL

Tahkimat kuruyoruz

"Eğitimlerde her türlü iş araçlarının kullanımını öğreniyoruz ama ağır olanları, örneğin 27'lik tabir edilen 30 kiloluk beton kırma aracını, erkek gönüllüler kullanıyor. Minyon olmamız avantaj, fiziksel özellikler nedeniyle daha rahat hareket edebildiğimiz uzak noktalara girebildiğimiz yerler oluyor. Ama erkek kurtarıcı ile kadın kurtarıcılar aynı işleri yapıyor. Aldığımız eğitimler aynı. Güç gerektiren işlerde de tahkimat kuruyoruz yani enkazı güçlendiriyoruz, tüm operasyonda kadın eli var. “

Haberin Devamı

SEZGİ AKPINAR

Her şeye hakimiz

“Enkazda çalışırken bir endişemiz olmuyor. Enkazı tahkimatlarla destekleyerek giriyoruz. Ev yaşamına da olumlu etkileri var tabi... Örneğinde düzenler değişiyor, evin şekli değişiyor. Çocuklarımızı da eğitiyoruz. O da arkadaşlarına eğitim veriyor. 'Annem Akut'ta arama kurtarma görevlisi' diyorlar. İlkyardım bilgimiz var ve çocuklarımıza da öğrettik. Telsiz, ilkyardım, arama kurtarma, ilk haber alımı denilen operasyonun ilk adımını organize ediyoruz. Enkazda dinleme eğitimimiz var. Kamp yönetim eğitimimiz var. Olağanüstü bir afet anında A'dan Z'ye her şeyi yapabiliyor kadınlar.

Haberin Devamı

NEPALLİLER’İ GEA’NIN KADIN KAHRAMANLARI KURTARDI

GEA Arama Kurtarma Grubu, son yıllarda yurt içi ve yurtdışındaki afetlerde kendinden söz ettiren ve önemli başarılara imza atan bir arama kurtarma ve insani yardım ekibi. Ekipte “İleri Arama Kurtarma” eğitimini tamamlamış ve uluslararası operasyonlarda görev 140 kişilik ekibin 35'i gönüllü kadın üyelerden oluşuyor. Belirli dönemlerde açılan yeni eğitim gruplarıyla da kadın arama kurtarma gönüllülerinin sayısı her geçen gün artıyor. GEA bugüne kadar ülkemizde meydana gelen doğal afetlerde arama kurtarma operasyonlarında görev almanın yanı sıra geçtiğimiz hafta meydana gelen Nepal Depremi başta olmak üzere Haiti, İran, Pakistan, Cezayir, Fas, Sri Lanka, Endonezya, Bosna Hersek ve Japonya'daki deprem, sel baskını ve tsunamilerde görev aldı. GEA ekiplerine Nepalli deprem mağdurları adeta kurtarıcı olarak bakıyor. GEA'ın kadın arama kurtarmacıları özellikle afet bölgesinin doğası gereği ortamın psikolojisinin bazen zorlayıcı durumlar oluşturabildiğini belirtiyorlar, ama tüm bu olumsuz koşullar onları yıldırmıyor, binlerce ton ağırlığındaki enkazların altına ustaca girip yaşam savaşı veren insanları kurtarıyorlar.. Bu zor koşullarda arama kurtarma ekiplerinde kadınların varlığı, operasyonların zor ve stresli anlarında bile nezaketin korunmasını sağlayarak çalışmayı kolaylaştırıyor... Bunun yanında kazazedeler ve yakınları ile iletişimde kadınların varlığı avantaj sağlıyor. GEA'nın tüm gönüllüleri aynı eğitim ve tatbikat sürecinden geçiyor. Bu nedenle kadın erkek ayrımı olmadan tüm ekipmanları kullanabilecek eğitim ve tecrübeye sahipler. Operasyonlardaki görev dağılımında ise mesleki beceri, tecrübe, fiziksel özellik ve operasyon bölgesinin özelliklerine göre bazı özel bilgilere sahip olmak ön plana çıkabiliyor ekip çalışanlarını…

Haberin Devamı