Gazete Vatan Logo

Süt Çocukluğu ve Adölesan Dönemde Demir Eksikliği Anemisi

Demir Eksikliği Anemisi ile ilgili olarak Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Müge Gökçe önemli açıklamalarda bulundu.

Süt Çocukluğu ve Adölesan Dönemde Demir Eksikliği Anemisi

Ülkemizde en sık görülen kansızlık türü demir eksikliği anemisidir. Demir vücudumuz için çok önemli bir elementtir. Özellikle büyüme dönemlerinde hücre ve dokularımız tarafından yoğun olarak kullanılır. Bu nedenle büyümenin en fazla olduğu 6-24. aylar arasında ve adölesan dönemi dediğimiz 12-16 yaşları arasında demir eksikliği sık görülmektedir. Konuyla ilgili Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Müge Gökçe önemli açıklamalarda bulundu.

ANNE SÜTÜNDE İLK 6 AY ÖNEMLİ

Süt çocuklarında ilk 6 ay anne sütü ile beslenen bebeklerde annenin demir takviyesi alması önemlidir. 6 aydan sonra ise ek besinlerle beraber demirden zengin beslenme başlamalıdır. Sabah kahvaltılarında verilebilecek olan yumurta sarısı demirden zengindir. Ayrıca yine çekirdekli kırmızı üzümden yapılmış olan pekmezin demir içeriği yüksektir ve kahvaltı öğününe eklenebilir. Sebze çorbalarına kuzu ya da dana eti katılarak haşlanıp ‘blender’dan geçirilip bebeğe verilmelidir. Halk arasında bebek çorbalarına et suyu, kemik suyu katmak gibi yanlış bir alışkanlık vardır. Demiri içeren etin kendisidir, et haşlanarak çorbalara eklenebilir. Bebeğiniz 9 aylık olduktan sonra 2-3 haftada bir iyi pişirilmiş dana ciğeri tüketilmesi de demirden zengin beslenme açısından önemlidir.

Haberin Devamı

ADÖLESAN DÖNEMDE MENSTURASYON KANAMALARI

Adölesan dönemde başlayan menstruasyon kanamaları genç kızlarda demir eksikliği anemisine yol açabilir. Yanı sıra çay, kola ve kahve tüketiminin ergenlerde artması, düzensiz beslenme ve hızlı büyüme bu dönemde demir eksikliği anemisine yol açabilmektedir.

Tüm bu koruyucu beslenme önerilerine rağmen bebeğinizde demir eksikliği ortaya çıkabilir. Bu nedenle çocuk hekimleri ilk 8-9 ay içerisinde mutlaka kan sayımı kontrolü istemektedirler. Eğer bebeğiniz normalden daha fazla uyuyorsa, cildi soluksa, iştahsız ise, kilo alması durduysa kan tahlili yapılmasında fayda olacaktır. 14-16 yaşları arasında hızlı büyüme gerçeklemişse, çocuğunuzun yoğun adet kanamaları varsa, halsiz ve soluk görünüyorsa kan testi yaptırmak da fayda olacaktır.

Haberin Devamı

Demir eksikliği anemisi zamanında müdahale edilmezse hastada ileri derecede kansızlığa, öğrenme güçlüğüne hatta kalıcı zekâ geriliğine ve kalp yetmezliğine neden olabilir. Bu nedenle demir damla ve şurupları ile demir takviyesi yapılmasında fayda olacaktır. Piyasada kullanım kolaylığı sağlaması açısından demir ilaçlarının damla, şurup, kapsül ve granül formları bulunmaktadır. Demir ilaçlarının C vitamini ile beraber tüketilmesi emilimini arttıracaktır. Bu nedenle portakal – mandalina ve greyfurt suları ile tüketilmesi kan değerlerinin daha çabuk yükselmesini sağlayacaktır.