Gazete Vatan Logo

Adliyede terör, savcı şehit!

Adliyede terör, savcı şehit!

Berkin Elvan soruşturmasını yürüten Savcı Selim Kiraz’ı dün iki DHKP-C’li odasında rehin aldı. Savcının başına silah dayayan teröristler, bir dizi talepte bulundu. Pazarlık 8 saatten fazla sürdü. Odadan silah sesi gelince operasyon başladı, iki terörist öldürüldü, beş kurşunla ağır yaralanan savcı kurtarılamadı. Savcıyı öldüren teröristler Şafak Yayla ile Bahtiyar Doğruyol, Tekirdağ F. Tipi Cezaevi’nden arkadaş çıktı. Yayla iki yıl öncecanlı bomba olduğu iddiasıyla tutuklandı, 3 ay önce çıktı.

Bahtiyar Doğruyol ise bir yıl önce cezaevinden tahliye oldu.Dün elektrik kesintileriyle şaşkına dönen Türkiye, daha bunun etkisini atlatamadan rehine kriziyle sarsıldı. Öğle saatlerinde Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda bir savcının rehin alındığı haberi şok etkisi yarattı. İşte adım adım saatler sürecek bir pazarlığı da başlatan rehine krizi:

Katibi odadan çıkardılar

Berkin Elvan soruşturmasına bakan Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın odasına saat 12.36 gibi gelen iki kişi, katibi silah tehdidiyle dışarı çıkarıp kapıyı kilitledi ve savcının başına silah dayadı. Bu arada katibin haber vermesi üzerine olay yerine gelen adliyenin güvenlik görevlileri odaya girmek isteyince, saldırganlar kapıya iki el ateş etti. Güvenlikçiler çekilmek zorunda kalırken savcılığın olduğu 6’ncı katta güvenlik şeridi oluşturuldu.

Haberin Devamı

3 saat süre verdiler

Yasadışı DHKP/C örgütüne bağlı oldukları belirtilen iki saldırgan, bir dizi talep iletti. O talepler şöyleydi: “Berkin Elvan’ı katleden polislerin canlı yayına çıkarak itirafta bulunmaları. Polislerin Halk Mahkemelerinde yargılanmaları. Bugüne kadar, Berkin Elvan için yapılan eylemlere katıldıkları gerekçesiyle haklarında soruşturma açılan, işten atılan, tutuklanan herkesin suçlamalarının kaldırılması. Bu üç saatin ardından güvenli bir şekilde ayrılmalarının sağlanması. Oluşturulacak bir heyetle iletişim kurmak… Oluşturulacak heyette bulunmasını istediğimiz kişiler: İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, CHP’li vekil Sezgin Tanrıkulu, Hukukçular Derneği’den bir avukat, Halk Meclisleri’nden bir kişi.” Saldırganlar bu talepleri üç saatte yerine getirilmezse savcıyı öldürecekleri tehdidinde bulundu.

Haberin Devamı

Müzakereciler geldi

Bunun üzerine aralarında Kocasakal’ın da olduğu müzakereciler adliyeye geldi. Özel harekat ekipleri, adliyenin önünde konuşlandı, hakim noktalara da keskin nişancılar yerleştirildi. İstanbul Valisi Vasip Şahin ile Emniyet Müdürü Selami Altınok ve terörden sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan da adliyeye geldi. Emniyet Müdürü Altınok, “Arkadaşlarımız, müzakereciler ve bize katkı veren İstanbul Barosu Başkanımız eylemcilerle görüşüyor” dedi. Pazarlık saatlerce sürdü. Saat 20.00’den sonra arabulucu heyetiyle son kez görüşen terörist, “Bu son konuşmaydı” dedi. Ardından odadan tek el silah sesi gelince özel tim odaya girdi operasyon başladı. Çatışmada savcı göğsünden ve karnından beş kurşunla vuruldu. İki terörist öldürüldü. Hastaneye kaldırılan savcı kurtarılamadı.

Canlı bomba gözaltısı
Savcıyı öldüren teröristler Şafak Yayla ile Bahtiyar Doğruyol, Tekirdağ F. Tipi Cezaevi’nden arkadaş çıktı. Yayla iki yıl önce canlı bomba olduğu iddiasıyla tutuklandı, 3 ay önce çıktı. Bahtiyar Doğruyol ise bir yıl önce cezaevinden tahliye oldu.

Haberin Devamı

İçerideki eylemci canlı bomba Şafak Yayla...
Savcıyı rehin alanlardan Şafak Yayla 2013’de 18 Ocak’ta yapılan operasyonda gözaltına alınmıştı. Canlı bombalı eylem hazırlığı iddiasıyla tutuklanan Yayla cezaevinden geçen aralıkta tahliye oldu.
2’nci terörist Bahtiyar Doğruyol
Bahtiyar Doğruyol 1981 doğumlu. 2012 yılında illegal yollardan yurtdışına çıkmaya çalışırken Edirne’de yakalandı. Yunanistan’daki Lavrion Kampı’na gitmeye çalışan Doğruyol tutuklanarak cezaevine konuldu, bir yıl önce cezaevinden tahliye edildi.

Bana ‘Berkin’ deyin!

İddialara göre, eylemcilerden biri polisle konuşurken, kendisine ‘Berkin’ denilmesini istedi. Polis de ‘Tamam Berkin’ diye hitap etti.

Haberin Devamı

Berkin’in dosyasında ilerleme kaydeden savcı
14 yıllık savcı olan Mehmet Selim Kiraz, Berkin Elvan soruşturmasındaki beşinci savcı olarak atanmıştı. Geçen yıl HSYK’nın yaz kararnamesi sonrasında Gaziosmanpaşa Adliyesi’nden Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na atanan Kiraz’a Gezi Parkı dosyaları verilmişti. Berkin Elvan ile ilgili dosyanın dışında yine eylemler sırasında yaralanan Lobna Allami, Okan Özçelik, Volkan Kesanbilici, Edral Sarıkaya, Aydın Aydoğan ve Burak Ünveren’in de aralarında olduğu çok sayıda kişinin soruşturma dosyasını yürütüyor. Kiraz’ın eşi de Çağlayan Adliyesi’nde hakim olarak görev yapıyor. Savcı Kiraz Elvan’la ilgili dosyayı aldıktan sonra soruşturmayı sürdürürken, son olarak Emniyet Müdürlüğü’nden daha önce eşkâlleri belirlenen 3 polisin açık kimliklerinin belirlenmesi amacıyla olay günü o bölgede görevli 21 polisin kimliklerini almıştı. Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın Berkin Elvan dosyasında yaptığı son işlemlerden biri de, Elvan’ın ölümüne ilişkin görüntüleri Jandarma Kriminal’e göndermek oldu.

Eylemci, Berkin’in babasıyla konuştu
VATAN’a konuşan Berkin Elvan’ın ailesinin avukatı Ebru Timtik, rehine krizi yaşanırken müzakereci heyetten bir emniyet görevlisinin telefonla baba Sami Elvan’ı aradığını ve eylemcilerden birinin kendisiyle görüşmek istediğini söylediğini açıkladı. Timtik, Sami Elvan’ın eylemciye, “Benim çocuğum öldü, başka kan akmasın” dediğini, eylemcinin de taleplerini yinelediğini söyledi. Sami Elvan, rehin olayının hemen ardından attığı tweet’te de, “Ben Sami Elvan! Kimsenin burnunun dahi kanamasını istemiyorum. Sadece adalet istedim bugüne kadar ve sadece adil bir yargılama istiyorum” diye yazmıştı. Ayrıca CHP Milletvekili Hüseyin Aygün ile telefonla görüşen Elvan “Oğlum öldü ama başka biri ölmesin. Savcı serbest bırakılmalı. Kan kanla yıkanmaz’ dedi.
Polislerin fotoğrafını yayınladılar!
Rehine krizi yaşanırken, eylemcilerin savcının odasındaki soruşturma dosyasından çıkarttığı belgelerin fotoğrafını çekerek Twitter’a koyduğu öğrenildi. ‘umutadalet1234’ adlı hesapta yayınlanan belgelerde Berkin Elvan’ın öldüğü gün Petek Market önünde görevli polislerin fotoğrafları vardı. Elvan ailesinin avukatı Ebru Timtik, “Müzakereci heyetten öğrendim. Onların anlatımına göre eylemciler, Berkin Elvan’ın soruşturma dosyasını açarak incelemişler. Burada özellikle fotoğraflar dikkatlerini çekmiş. Berkin’in hayatını kaybettiği gün olay yerinde görevli emniyet personelinin fotoğrafları bunlar. Ancak fotoğraflarda kimlikleri yazmıyormuş, sadece sicil numaraları bulunuyormuş. Müzakereci heyet ile bunu konuşuyorlar ve bu polislerin kimliklerin açıklanmasını talep ediyorlar.” Bu Twitter hesabı yaklaşık 2 saat yayında kaldıktan sonra erişime kapatıldı. (Kenan BUTAKIN HABER MERKEZİ)
Dakika dakika dehşet
12:35 Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı rehin aldıklarını duyuran DHKP-C militanları, 15.36’ya kadar talepleri yerine getirilmezse, Kiraz’ı öldüreceklerini açıkladı.
14:02 DHKP-C’ye yakınlığıyla bilinen halkinsesi.tv’de yapılan açıklamada savcıyı rehin alan grubun talepleri şu şekilde sıralandı:
Berkin Elvan’ı katleden polislerin canlı yayına çıkarak itirafta bulunmaları
Polislerin Halk Mahkemelerinde yargılanmaları
Berkin Elvan için yapılan eylemlere katıldıkları gerekçesiyle haklarında soruşturma açılan, işten atılan, tutuklanan herkesin suçlamalarının kaldırılması
Bu üç saatin ardından güvenli bir şekilde ayrılmalarının sağlanması
Oluşturulacak bir heyetle iletişim kurmak. Heyette bulunmasını istedikleri kişiler, Ümit Kocasakal, Sezgin Tanrıkulu, Çağdaş Hukukçular Derneği’nden bir avukat, Halk Meclislerinden bir kişi
14:22 Özel harekat adliyeye girdi. Savcının rehin alındığı 6. kat kapatıldı.
14:43 DHKP-C militanları, YouTube’dan yayınladıkları sesli mesajda, “Verdiğimiz saate kadar taleplerimiz yerine getirilmezse savcı öldürülecektir. bugüne kadar öldürülen çocukların adaleti sağlanmadı. Adaleti biz sağlayacağız” dedi.
15:05 Adliyede katlar boşaltıldı.
15:22 İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Vedat Yiğit, Kiraz’ı rehin alan kişiler ile görüşmelerin başladığını açıkladı.
15:28 Rehin olayına ilişkin haberlere yayın yasağı getirildi.
15:36 Savcıyı rehin alanların verdiği süre doldu ama bir gelişme yaşanmadı.
16:07 Adliye önünde yetkililer basın açıklaması yaptı. İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, “Umarım kimsenin canı yanmadan hiçbir arkadaşımız zarar görmeden sonuçlanır. Müzakereci arkadaşlarımızın görüşmeleri sürüyor. Bize katkı veren İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal eylemcilerle görüşüyor” dedi. Cumhuriyet Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı ise, “Berkin Elvan bizim çocuğumuzdur, kardeşimizdir” diye konuştu.
17:41 Halkinsesi.tv, DHKP-C üyelerinin son taleplerini açıklandı. Eylemciler, Berkin Elvan’ın katillerinin canlı yayında açıklanmasını istedi. Aksi takdirde savcının “cezalandırılacağı” belirtildi.
17:50 Sami Elvan, eylemcilerle telefonla görüştü. Elvan, eylemin sonlandırılmasını istedi ancak bu talep eylemciler tarafından kabul edilmedi.
20:06 Müzakereyi yürütenler adliye binası dışına çıkartıldı.
20:27 Çağlayan Adliyesi’nde patlama ve silah sesleri geldi.
20:43 Halkinsesi.tv, sosyal medyadan savcının vurulduğunu açıkladı.
20:54 Savcı Kiraz, ağır yaralı bir şekilde hastaneye kaldırıldı. Savcıyı rehin alan iki teröristin öldüğü belirtildi.
21.55 Savcı Kiraz tüm mühadahelele rağmen hayatını kaybetti.
İSTANBUL EMNİYET MÜDÜRÜ ALTINOK: ‘Silah sesi geldi, operasyon başladı’
İSTANBUL Emniyet Müdürü Selami Altınok, teröristlerce rehin alınan İstanbul Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın yaralı olarak hastaneye kaldırıldığını, iki teröristin ölü ele geçirildiğini söyledi. Altınok, İstanbul Adalet Sarayı’ndaki operasyonun ardından gazetecilere, “12.36 sıralarında iki terörist adliyeye girdi, odasına çıktıkları Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı rehin aldı” dedi, şu bilgileri verdi: “8 saat gerek emniyet teşkilatı, gerek başsavcılığımız ve başsavcıvekillerimiz iletişim kanallarını açık bırakmak suretiyle yapılması lazım gelen bütün görüşmeleri yapmış, bu arada İstanbul Barosu Başkanımız Ümit Kocasakal da bu iletişim kanallarının kurulmasında adliye ve emniyet teşkilatına yardımcı olmuştur. 8 saat boyunca sabırla, metanetle ve bütün güvenlik önlemlerini alıp yaptığımız çalışmalarda, maalesef telefonla iletişim kurulduğu bir anda teröristlerin rehin aldığı savcımızın odasından silah sesleri gelince güvenlik kuvvetlerimiz operasyon yapmıştır. Operasyon sonucu, iki terörist ölü olarak ele geçirilmiştir. Ağır yaralanan savcımız kaldırıldığı Florance Nightingale Hastanesi’nde şehit olmuştur.”
BAŞSAVCIVEKİLİ ORHAN KAPICI: ‘Berkin bizim çocuğumuzdur’
Rehine kriziyle ilgili basına açıklama yapan İstanbul Başsavcıvekili Orhan Kapıcı, şunları söyledi: “Eylemin amacı anladığımız kadarıyla Berkin Elvan soruşturması. Berkin Elvan bizim çocuğumuzdur, kardeşimizdir, onun ölüm olayı hepimizi üzmüştür. Biz hukukçular olarak soruşturmayı etkin, zamanında yapmak zorundayız. Biz bu konuda elimizden gelen her türlü gayreti sarf ediyoruz. Bu konuda gerek başsavcılık gerekse emniyet makamları olarak her türlü gayreti sarf ettik ve sarf edeceğiz. Bu konuda tüm halkımızın emin olmasını canı gönülden istiyoruz. Biz istiyoruz ki şu an başka hadise olmasın.”
‘Silahları da ele geçti’
Başsavcıvekili Kapıcı, “Adliyede 8-9 saatlik sürede hep iyi niyetle, kimsenin kılına zarar gelmeden bu eylemin bitirilmesini bekledik. Fakat savcımızın odasından silah sesleri gelince güvenlik güçlerimiz müdahalede bulundu, savcımız ağır yaralı olarak şu an hastanede. Kendisine yüce Allah’tan sağlık diliyoruz. İki terörist ise suçta kullandıkları silahlarla birlikte ölü olarak ele geçirildi” dedi.

Başsavcı Kocasakal’ı çağırdı

İstanbul Başsavcısı’nın talebi üzerine, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal’ın Çağlayan Adliyesi’ne gittiği ortaya çıktı. Ümit Kocasakal, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Bu konuda hiçbir şey söylemeyeceğim. Şimdi Adliyeye gidiyorum. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bana haber verildi. Şimdi Adliyeye gidiyorum. Başka bir şey söylemeyeceğim” dedi. Kocasakal adliye girişinde ise, sorular üzerine “Ne kadar hassas görüyorsunuz. Hangi açıklamayı yapayım. Çağrıldık geldik” diye konuştu.
Rehin alma terör eylemi
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Twitter’dan yayınladığı mesajında, “Cumhuriyet Savcısını rehin alma eylemi bir terör eylemidir. Hiçbir gerekçe bunu masum ve haklı gösteremez. Dualarımız savcımızla” dedi. Feyzioğlu, ilerleyen saatlerde Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na da geldi.
İşte eylemcilerin talepleri
Berkin’i vuranı halk mahkemesi yargılasın!
Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı rehin alan DHKP-C’liler, saat 18.30 sıralarında Radikal’e konuştu:
Şu andaki durum nedir, yetkililerle görüşmeleriniz sürüyor mu?
Evet, görüşmeler devam ediyor. Son görüşmeler bunlar. Çok az kalmış durumda. Çünkü ülkeye yayın yasağının getirildiğini duyduk. Böyle bir bilgi geldi bize. Onun dışında bizi aramaya çalışanların telefonlarının engellendiği noktasında bir bilgi geldi. Biz de bu konuda çok net şekilde kararlı olduğumuzu söyledik. En son şunu söyledik: Berkin’in katilinin açıklanmasını söyledik.
Talebiniz bu mudur sizin?
Yani şöyle. En başta saydığımız taleplerimiz vardı. O taleplerden vazgeçmiş değiliz elbette. Ama verdiğimiz üç saatlik süre doldu zaten. Bu sürenin aşmasının nedeni de, heyetin geç gelmesiydi ve daha sonrasında basın açıklaması istemiştik. Valilik bunu yaptı. O yüzden süreyi uzattık, görüşmelere devam ettik. Yoksa üç saatlik süre dolduğunda savcıyı cezalandıracağımızı söylemiştik. O açıklamadan sonra görüşmeler devam etti. En son Sami Elvan’la görüştüğümüzde o katil polisin isminin açıklanması gerektiğini söyledik. O da bu konuda girişimde bulunacağını söyledi. Şu anda ondan telefon bekliyoruz.
Sizin en temel talebiniz bu, anladığımız kadarıyla, öyle mi?
İlk başta bu ama…
Bu karşılandığı takdirde eyleminize son vereceksiniz diye anlıyorum. Yanlış mı anlıyorum?
Bu karşılandığı takdirde o kişiler bu kez canlı yayına çıkıp suçlarını itiraf edecekler. Herhangi bir isim de verebilirler ama biz bundan emin olamayız. O yüzden o isimlerin halkın karşısına çıkıp canlı yayında suçlarını itiraf etmelerini istiyoruz. Daha sonra tabii ki o suçun cezası neyse halk tarafından halk mahkemesinde o suçun cezasının verilmesini istiyoruz. Bunlar sağlanırsa eğer… Tabii bir de üçüncü talebimiz vardı: Berkin Elvan için adalet isteyenlere soruşturmalar açıldı. O soruşturmalar iptal edilecek dedik. O talebimiz de duruyor hala. Biz şu anda aşama aşama gidiyoruz, ilerletmeye çalışıyoruz. İlerletip ilerlememek onların elinde. Eğer isterlerse devam edecek ve belki bu mesele çözülmüş olacak ama işi yokuşa sürerlerse, oyalamaya çalışırlarsa ya da açıklamazlarsa savcının canından vazgeçmiş olacaklar. En son aşama budur yani.
Silah savcıya mı, size mi ait?
Hayır hayır, silah bize ait. Silah bizim silahımız. Silahımızla girdik buraya.
Binaya nasıl girdiniz?
Hiç zorlanmadık.
İki ya da üç kişi olduğunuz yönünde farklı iddialar var. Kaç kişi olduğunuza dair tam olarak sayı belirtiyor musunuz?
Yok, sayı vermiyoruz.
Savcı beyin sağlık durumu nasıl acaba?
Sağlık durumu iyi.
Savcı beyle görüşme imkanımız var mı?
Hayır, şu anda görüşme durumu yok. Sesini zaten dinlettik, kendisi konuştu birkaç defa görüştüğümüz kişilerle, emniyetten bir yetkiliyle, bir savcıyla, başsavcıyla görüştü kendisi.