Gazete Vatan Logo

Adım adım Şah Fırat!

Süleyman Şah Saygı Karakolu’nda görevli 38 askeri ve manevi emanetler yıldırım bir operasyonla yurda getirildi. Önceki akşam eş zamanlı başlatılan ‘Şah Fırat’ adı verilen operasyona 572 asker katıldı.

Adım adım Şah Fırat!

Türkiye dün sabaha Süleyman Şah Saygı Karakolu’na yapılan ve ‘Şah Fırat’ adı verilen operasyonla uyandı. Daha önce IŞİD kontrolündeki bölgede bulunan Süleyman Şah Saygı Karakolu’ndaki askerlerin tahliye edileceği yönünde haberler çıkmıştı. Ancak hazırlanılan tahliye operasyonu için en uygun zaman kollandı. Ardından Türk askeri Suriye topraklarına girerek hem karakoldaki 38 askeri hem de Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Ertuğrul Gazi’nin babası Süleyman Şah ile iki askerinin naaşlarını Türkiye’ye getirdi. İşte saat saat nefes kesen Şah Fırat Operasyonu.

Saat 21.00

Detayları son ana kadar gizli tutulan operasyon planı son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından hayata geçirildi. İlk olarak yol güvenliğini sağlayacak Özel Kuvvet mensupları Mürşitpınar’dan Suriye’ye geçiş yaptı. Operasyonda Özel Kuvvetler Komutanlığı’na mensup 80 kişilik iki birlik, 39 tank, aralarında zırhlı personel taşıyıcıların da bulunduğu 57 zırhlı araç, 100 araç ve 572 asker sınırı geçti.

Saat 21.02

Suriye’de girilen ikinci nokta Birecik’in karşısındaki Eşme Köyü oldu. Şanlıurfa 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı’na ait 39 adet M60-A3 tipi tank Eşme Köyü’ne ulaştı. Askeri birlik Süleyman Şah Saygı Karakolu’ndaki Türk bayrağı indirilmeden bu noktaya yeni bayrak dikti. Ardından yeni türbe ve karakol alanı olarak seçilen bu alanın etrafına çelik teller çekildi. 5 İnsansız Hava Aracı (İHA) bölgeyi havadan görüntülerle kontrol altına aldı. Başbakan Davutoğlu ve beraberindeki heyet Genelkurmay Karargahı’ndaki 3 ekrandan Süleyman Şah Saygı Karakolu’ndaki personel, 4 kol halinde karakolun bulunduğu Karakozak Köyü’ne yürüyen askerler ve çevrede yaşanılanları izledi.

Haberin Devamı

Saat 00.30

Özel Kuvvetler Komutanlığı’na mensup askerlerin de bulunduğu Türk Birliği, Süleyman Şah Saygı Karakolu’na ulaştı. Burada saygı nöbetini tutan ve karakol personeli olan Şanlıurfa’daki 20’nci Zırhlı Tugay Komutanlığı 3’üncü Hudut Alayı, 2’nci Tabur Komutanlığı’na bağlı askerler ve güvenlik tehdidine karşı karakola konuşlandırılan Bordo Bereliler buluştu. Türkiye’den gelen askeri birlik, Süleyman Şah ve iki askerinin 3 sandukada bulunan naaşlarını dualar eşliğinde kamyonlarla getirilen çelik kasalara yerleştirdi. Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı F-16 uçakları savaş yükü olarak anılan bombalarla sınırda devriye uçuşları yapıyordu. Caydırıcı amaçlı olması nedeniyle özellikle alçak ve yüksek sesli uçuşlar yapıldı. F-16’lara bir tehlike halinde ‘vur emri’ verildiği belirtildi. Süper Kobra helikopterleri uçuşa hazır bir halde sınıra konuşlandırıldı.

Haberin Devamı

Saat 04.45

Emanetler alındıktan ve karakoldaki askerler zırhlı taşıyıcalara bindikten sonra Türkiye’den gelen askeri birlik yanında bulunan patlayıcılarla düşman eline geçmemesi için Süleyman Şah Saygı Karakolu ve türbeyi havaya uçurdu. Geri dönüş yolculuğu başladı. Aynı saatlerde havadan erken ihbar ve kontrol uçağı olan AWACS’ların yerden atılacak füzeler ve hava unsurlarına karşı devriye uçuşları da devam ediyordu.

Saat 06.03

IŞİD tarafından tahrip edilen yollardan geçen askeri konvoydaki ilk araçlar yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra Mürşitpınar’dan Türkiye’ye giriş yaptı. Konvoy, Süleyman Şah Saygı Karakolu’nda görevli 38 askerle Türkiye’ye ulaştı. Tüm birliklerin Türkiye’ye dönüşünün ardından Suriye topraklarında sadece Suriye Eşmesi’ndeki yeni yapılacak karakol ve türbe için çalışan askerler ve iş makinaları ile onların güvenliğini sağlayan birlikler kaldı.

Haberin Devamı

Operasyonda Özel Kuvvetler Komutanlığı’na mensup 80 kişilik iki birlik, 39 tank, aralarında zırhlı personel taşıyıcıların da bulunduğu 57 zırhlı araç, 100 araç ve 572 asker sınırı geçti.