Gazete Vatan Logo

Adet sancılarını böyle atlatın!

Adet sancılarını böyle atlatın!

Bu yazı kadınlara özel bir yazı olacak ama bu özel yazıyı hak ediyorlar ve gerçekten bu konuyu konuşmamız gerekiyor. Çünkü az değil, ayda bir âdet döneminde yaşanan sorunlar hayatımıza, iştahımıza, kilomuza yansıyor. Kadınlar âdet döneminin yaklaştığını takvimden değil, değişen iştahlarından ve tatlıya olan düşkünlükerinin artmasından anlarlar. Elbiselere sığmadığımızı, elimizin yüzümüzün şiştiğini, aklınızdan sürekli tatlıların, çikolataların veya böreklerin geçtiğini görünce “Galiba yaklaşıyor” deriz.

Peki bu durumda, hormonların değişimine böyle bir tepki verirken, artan iştahımızı nasıl kontrol edebiliriz? Ayrıca karın ağrısı, sinirlilik, huzursuzluk, yorgunluk, uyku, depresif haller, karında şişkinlik… Tüm bunları azaltabilir miyiz?

SIKINTILAR NEDEN OLUŞUYOR?

Âdet döneminden 7-10 gün önce bu problemler başlayabilir ve her ay aynı seviyelerde olmasa da tekrarlanır. Kadınların yüzde 30-40’ında bu sendromlar görülüyor. Neredeyse yüzde 60’ında bu belirtiler daha hafif geçiyor. Bu rahatsızlıkların oluşmasının nedeni östrojenin yükselmesi ve progesteron düzeylerinin düşmesinden kaynaklanıyor. Bu oran değiştiği zaman karaciğer bundan etkileniyor, beyindeki serotonin düzeyi azalıyor.

Haberin Devamı

Âdet dönemi sıkıntıları derece derece sınıflandırılıyor. Bazı kadınlarda sadece karın ağrısı olabilirken; bazılarında uykusuzluk, ağlama, unutkanlık gibi daha sorunlu bir dönem görülüyor. Eğer çok şiddetli geçiriyor ve bu hayatınızı etkiliyorsa bir kadın hastalıkları uzmanına gitmeli ve sıkıntılarınızı anlatmalısınız.

8 ÖNEMLİ ÖNERİ

-Çalışmalar âdet döneminde sebze, meyve, tam tahıllar, ekmek, bulgur, makarna, baklagiller, kuruyemişler ve yağlı tohumların alınmasının olumlu etkileri olduğunu gözler önüne seriyor. Araştırmalar, et grubu ile yağın ve şekerin azaltılmasının, kafein alımının ve tuzun düşük tutulmasının faydası olacağını söylüyor. Demek ki âdet dönemi haftası hepimiz vejetaryen gibi davranabiliriz.

-Eğer diyet yaptığınız için karbonhidrat almamaya çalışıyorsanız veya hızlandırma nedeniyle protein diyeti yapıyorsanız, âdet döneminize denk gelmemesine özen gösterin. Bu dönem bittikten sonra protein ağırlıklı diyet daha iyi cevap verecektir.

Haberin Devamı

-B6 vitamini ve magnezyum takviyesi bu dönem için uygun 2 destektir.

-B6 vitamini en çok fıstıkta (fıstık ezmesinde), kuru fasulyede, makarnada ve bademde bulunur. Magnezyum ise; ıspanak, fıstık, börülce, ceviz, ekmek ve tam buğday unundan yapılmış ürünler ile havuç ve makarnada bulunur.

-Âdet döneminde özel günler adına çıkarılmış çaylardan içilebilir.

-Bu dönemde şişkinliği atmak için yeşil çay ve içinde kiraz sapı, biberiye, mate, kekik olan çaylar içilebilir.

-Tiroit sorunu olanlarda bu sendromlar daha yoğun yaşanabiliyor. Bu nedenle bir kadın doğum uzmanına giderek tiroit kontrolü yaptırmakta fayda var.

-Depresyonda olan birinin bu dönemde belirtileri daha ağır geçebilir. Bu durumda herhangi bir destek konusunda sizi takip eden psikiyatrınıza haber verin. B vitamini takviyesi size iyi gelebilir.