Gazete Vatan Logo

Adamlarını dinletmek istedi

Başbakan Netanyahu’nun 2011’de dönemin Mossad Başkanı Tamir Pardo ve Genelkurmay Başkanı Benny Gantz’ın telefonlarını dinletmek istediği, ancak iç güvenlik servisinin bu talebi geri çevirdiği iddia edildi

Adamlarını dinletmek istedi

İsrail’de hakkında yürütülen yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma suçlamalarına ilişkin soruşturmalar nedeniyle zor günler geçiren Başbakan Benjamin Netanyahu, şimdi de kendisine muhalif güvenlik yetkililerinin telefonlarını dinletmeye çalışmakla suçlandı.

Mako televizyonunda yayınlanan ‘Uvda’ adlı programın özel haberine göre Netanyahu, 2011’de İran’a yönelik askeri harekat planına muhalefet eden dış istihbarat servisi Mossad’ın o dönemki şefi Tamir Pardo ve eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz’ın telefonlarını dinletmek istedi. Dinleme talebini iç istihbarat servisi Shin Bet’in o dönemki şefi Yoram Cohen’e ileten Netanyahu, Gantz ve Pardo’nun ‘hassas bilgileri dışarıya sızdırdıklarından’ şüphelendiğini söyledi. Habere göre talep karşısında büyük şaşkınlık yaşayan Cohen, kanunen başka güvenlik servislerini dinleyemeyeceklerini gerekçe göstererek Netanyahu’nun isteğini geri çevirdi.

‘Yalanların sınırı yok’

Haberin yayınlanmasının ardından Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, iddiaların tamamen asılsız olduğu vurgulandı. Netanyahu da Twitter’dan yayınladığı mesajda, “Yalanların sınırı yok” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Savaş istiyordu’

Tamir Pardo, Ovda’da yaptığı açıklamada, Netanyahu’nun 2011’de orduya 15 gün içinde İran’a saldırmak için hazırlık yapma emri verdiğini söyledi. Emrin yasallığını sorguladığını, hatta istifa etmeyi düşündüğünü vurgulayan Pardo, “Savaş başlatabilecek bir konuda emir verme yetkisinin kimde olduğuna dair ulaşabildiğim herkesle görüş alışverişinde bulundum” dedi. O dönemde eski ABD Başkanı Barack Obama’nın İran’la yakınlaşma adımlarına karşı Netanyahu’nun Tahran’a savaş açma kararı aldığı, ama Pardo ile Benny Gantz’ın sert muhalefeti karşısında vazgeçtiğine dair haberler çıkmıştı. Netanyahu’nun, Pardo ya da Gantz’ın, İran’a yönelik planlarını ABD’ye sızdırmasından şüphe ettiği düşünülüyor.