Gazete Vatan Logo

Acı haber geldi: 10 şehit

İZMİR’in Karşıyaka İlçesi’ndeki Alaybey Askeri Tersane’de bakımı yapıldıktan sonra denize indirilmek istenen ’TCG Değirmendere’ adlı römorkör, yan yattı. Genelkurmay ölü sayısını 10, yaralı sayısını 17 olarak açıkladı.

İzmir Alaybey Askeri Tersanesi’nde havuzda bakımı yapılan TCG Değirmendere römorkörü yan destek kalasları kırılınca 20 saniyede suya gömüldü. Bir astsubay, sekiz er ile iki işçi şehit oldu. G.Kurmay ve savcılık inceleme başlattı...

İZMİR’in Karşıyaka İlçesi’ndeki Alaybey Askeri Tersanesi’nde bakımı yapıldıktan sonra denize indirilmek istenen ’TCG Değirmendere’ adlı römorkör, bilinmeyen bir nedenle yan yattı. 20 saniyede denize batan römorkörde bir astsubay, yedi er ve iki tershane işçisi şehit oldu. G.Kurmay ve savcılık, faciayla ilgili adli ve idari inceleme başlattı.

Denize indirilecekti...

'İzmir'de 10 şehit'video için tıklayın

Önce 2 şehidin naaşı çıkarıldı

Tershanedeki kurtarma çalışmaları sırasında akşama doğru gemiden yaralı çıkarılıp kalp masajıyla hastaneye kaldırılan bir işçi öldü, şehit olan bir askerin de naaşı çıkarıldı. Daha sonra dört kişinin cesedi daha çıkarılınca ölenlerin sayısı 6’ya çıktı.

G.Kurmay: 10 ölü, 17 yaralı

Genelkurmay Başkanlığı, dün akşam 18.25’te yaptığı ikinci açıklamada ölü sayısının 10 olduğunu bildirdi: “İzmir Tersanesi’nde havuzda henüz bilinmeyen bir nedenle yan yatmak suretiyle alabora olan Değirmendere römorköründe 10 personelimiz hayatını kaybetmiş; 17 personelimiz yaralı olarak kurtarılmıştır. Yaralıların sağlık durumları iyi olup hayati tehlikeleri yoktur. Olayla ilgili adli ve idari tahkikata başlanmıştır. Hayatını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli aileleri ile TSK mensuplarına başsağlığı dileriz.”

Ölenlerden 8’i asker, 2’si sivil

Olayda hayatını kaybeden 10 kişiden 8’inin asker, 2’sinin ise sivil Cafer Kırbaş ve Ercan Biçer (36) adlı torna tesfiye işçileri olduğu öğrenildi.

Havuzun balans ayarı mı bozuldu?

Öte yandan facianın bakımda olan A6 adlı mayın tarama gemisinin denize indirilmesi sırasında, “TCG Değirmendere” römorkörü havuzdayken, havuzun balans ayarının bozulması sonucu meydana geldiği iddia edildi.

UZMAN GÖRÜŞÜ

‘40 yıllık mühendisim böyle kaza görmedim’

Tansel Timur (Gemi mühendisleri Odası eski Başkanı): “Gemiyi havuzda yastığa oturtursunuz. Dayak denen kalaslarla geminin yan desteği sağlanır. Dayak kalaslarından bir veya birden fazlası kırılmış olabilir. Gemilerin ana gövdelerinin oturduğu yastıkta sorun yaşanmaz. Yandaki dayaklarla ilgili sorun olduğu anlaşılıyor. Ölümlü bir kaza olması işi daha da karmaşık yapıyor. Yan yatma anında yaralanmalar olabilir ancak 10 kişinin ölmesi anlaşılır gibi değil. Olayın tam olarak nasıl meydana geldiğini birkaç günde öğrenebiliriz. 40 yıllık gemi mühendisi olarak havuzda böyle bir kaza görmedim. Çok üzücü ve zor bir durum.”

Vali Toprak: Gemide kimse kalmadı...

İzmir’in Karşıyaka İlçesi’nde askeri tersanede yan yatan römorkörde şehit olan 8 asker ve hayatını kaybeten 2 sivil işçinin cenazeleri Adli Tıp Kurumu Morgu’na kaldırıldı. Arama kurtarma çalşmalarının bitmesinden sonra tersaneden ayrılan İzmir Valisi Mustafa Toprak, “Gemi yüzdürülmek için indirildiği sırada römorkör yan yatmış. Bu sırada römorkörde bulunan bir astsubay, 7 er, çalışmaları incelemek için gemide bulunan iki işçi hayatını kaybedip şehit oldu. Şu an kurtarma çalışmaları sona erdi, gemide kimse kalmadı. Yarın (bugün) şehitlerimize otopsi yapıldıktan sonra askeri tören düzenleyeceğiz. Ancak bunun yeri ve zamanı beli değil. Törenin ardından şehitlerimizi memleketlerine uğurlayacağız. Genelkurmay Başkanlığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın başı sağolsun” dedi.

Vali Toprak ayrıca, olayla ilgili askeri savcının incelemesinin tamalamasının ardından römorkörün tekrar yüzdürülmesi için çalışma başlatılacağını dile getirdi.

İşçi yakınları kriz geçirdi

Kazada hayatını kaybeden sevil işçilerden evli üç çocuk babası Cafer Kırbaş’ın yakınları, acı haberi alınca sinir krizi geçirdi. Hayatını kaybeden diğer sivil işçinin adının da evli Ercan Biçer (36) olduğu öğrenildi. İki işçinin de İzmir Tersanesi Komutanlığı Deniz Tesvfiye Fabrikası Tesfiye Atölyesi çalışanları olduğu da bildirildi.

Haberin Devamı