Gazete Vatan Logo

Abdülaziz’in tuğrası 81 yıl sonra kapıda!

Sultan Abdülaziz’in Paris’teki Zafer Anıtı’na benzer tarzda yaptırılan İÜ’nün ana giriş kapısının üzerinde yer alan tuğra, 81 yıl sonra restorasyonla ortaya çıktı.

Sultan Abdülaziz tarafından Paris’teki Zafer Abidesi’ne benzer tarzda yaptırılan İstanbul Üniversitesinin (İÜ) ana giriş kapısının üzerinde yer alan tuğra, 81 yıl sonra gerçekleştirilen restorasyon çalışması sırasında ortaya çıkarıldı. Müşir Namık Paşa tarafından yapılan Serasker Binası Abdülaziz döneminde yıkılarak 1864’te, yerine şu anki İÜ Rektörlük Binası yaptırıldı. Paris’ten dönen Sultan Abdülaziz, Paris’teki Zafer Abidesi’ne (Arc de Triomphe) benzer kapı yapılmasına onay verdi.

‘Fetih’ten üç ayet

“Süleymaniye Mahallesi, Beyazıt Meydanı No.1” kaydını taşıyan kapının Beyazıt Meydanı’na bakan cephesinin en üstünde, Padişah Abdülaziz’in tuğrasına, altında da bronz harflerle ‘T.C. İstanbul Üniversitesi’ ibaresine yer verildi. Kapıda Romen rakamlarıyla “MCDLIII” tarihi, bunun altında da üçlü bir düzenleme ile Şefik Bey hatlı celi-sülüs kitabe bulundu. Kitabenin orta bölümüne ‘Daire-i Umur-i Askeriye’, sağına Fetih Suresi’nin birinci ayeti, soluna ise üçüncü ayeti yazıldı. Kapının iç cephesinin en üstünde de Abdülaziz’in tuğrası, altında da Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’nden bir bölüme yer verildi.

1933’te kapatıldı

Türkiye’de üniversite eğitiminin sembolü haline gelen İÜ’nün ana giriş kapısının üzerindeki kitabeler ve tuğralar, 1933’te kapatıldı. Prof. Dr. Süheyl Ünver’in gayretleri sonucunda 1949’da sülüs yazı ile yazılan kitabelerin üzerindeki beyaz mermer plakalar tekrar açığa çıkartıldı. Restorasyon çalışmalarında madalyonların altında tuğraların bulunduğu görüldü. İstanbul 1 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 19.02 2014 tarihli kararı ile tuğralar tekrar gün yüzüne çıkarıldı.

Haberin Devamı