Gazete Vatan Logo

ABD-Rus ortaklığında PYD’ye yardım pisti!

ABD, Suriye’nin Haseke kentinde PYD’ye yardım amaçlı kurduğu hava üssünü Rusya’ya da açtı. Bölgeden edinilen bilgiye göre Rus helikopterleri de havalimanını kullanmaya başladı

ABD-Rus ortaklığında PYD’ye yardım pisti!

Bölgeden edinilen bilgilere göre, ABD Aralık ayı içinde Esad döneminde tarım ve ilaçlama amaçlı olarak kullanılan havalimanında inşaat çalışmasına başladı. ABD’nin yaklaşık 50 gün süren inşaat çalışmasından sonra 700 metre uzunluğundaki pist yaklaşık 600 metre uzatılarak bin 300 metre çıkartıldı. Yapılan bu çalışma ile Hercul tipi nakliye uçaklarının inebileceği altyapı sağlanmış oldu.

IŞİD mevzilerine çok yakın

Pist ile ilgili ilk haberler ise Ocak ayında düşünce kuruluşu Stratfor tarafından paylaşıldı. Stratfor tarafından paylaşılan uydu görüntüleri ile havalimanında yapılan çalışma kamuoyuna duyuruldu. Ancak ABD’li yetkililer bu haberi doğrulamadı. Pist, son olarak Rusya’ya ait savaş helikopterlerine de açıldı. Bölgedeki kaynaklardan alınan bilgiye göre, IŞİD mevzilerine çok yakın mesafede bulunan piste Rus helikopterleri de inip kalkmaya ve nakliye yapmaya kısa süre önce başladı.

CNN görüntüledi

Resmi olarak doğrulanmayan havalimanıyla ile ilgili görüntülü ilk haber ise geçtiğimiz günlerde CNN tarafından yapıldı. CNN’nin haberine göre ABD’ye ait nakliye uçaklarının sürekli inip kalktığı pist, PYD’nin silahlı kanadı YPG tarafından korunuyor. CNN “yardımı bırak ve git” şeklinde özetlediği pistin çevresinde kontrol kulesi ya da ışıklı işaret sistemi bulunmuyor.

Haberin Devamı

İNGİLİZ INDEPENDENT GAZETESİ:

Uçuşa yasak bölge kurulmalı

Independent gazetesinde yayımlanan ve gazetenin editoryal görüşlerini aktaran yazıda, ABD’ye, Suriye’de muhaliflere destek olma ve sivillerin korunması için bir uçuşa yasak bölge kurma çağrısı yapıldı. Yazıda özetle şu görüşlere yer verildi: “Rejim güçleri, Rusya’nın hava gücü desteğiyle, muhaliflerin kilit konumdaki kalelerinden Halep’i koparma tehdidinde bulunuyor. Eğer kenti geri alabilirlerse bu, muhalefetin, 2011’de başlayan devrimin başından bu yana yaşadığı en büyük yenilgi olacak. Obama, Türkiye daha fazla sivilin sınırı geçmesine izin vermediği için, olabildiği kadar çok sivilin korunması amacıyla bir uçuşa yasak bölge kurmalıdır. Kuşatma altındaki kentlere havadan yardım atılmalıdır. ABD eğer daha fazla geri çekilirse, Suriye halkına ihanet etmiş ve en kötü aşamasına girebilecek insani felakete sırtını dönmüş olacaktır.”

Haberin Devamı