Gazete Vatan Logo

ABD Münbiç’e yeni üs kurdu!

Suriye’den çıkacak derken daha da yerleşen ABD, Münbiç’e yeni üs kurdu. Reuters haber ajansı fotoğrafları, “ABD güçleri Münbiç’te yeni bir üs kuruyor” başlığıyla servis etti

ABD Münbiç’e  yeni üs kurdu!

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’den en kısa sürece askerini çekeceğini açıklamıştı. Ancak geçen hafta ortaya çıkan uydu fotoğrafları, çeşitli bölgelere üsler kurmaya devam eden ABD’nin Suriye’den çıkmayı bırakın iyice yerleştiğini ortaya çıkarmıştı. Dün de Türkiye ile ABD arasında sık sık gerilime neden olan Münbiç’ten gelen kareler, Trump’ın Suriye’den gitme niyeti olmadığını açıkça ortaya koydu. Reuters haber ajansının servis ettiği fotoğraflarda, Münbiç’in bir bölgesinde ABD askerleri yeni bir askeri üs kurarken görüntülendi. Reuters gelişmeyi, “ABD güçleri Münbiç’te yeni bir üs kuruyor” başlığıyla paylaşırken konuyla ilgili detaylı bilgi verilmedi.

Afrin’den sonra...

Reuters’a konuşan yetkililer, ABD’nin 3 ay önce üs kurduğunu açıkladı. Omurgasını terör örgütü PYD/YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri adına açıklama yapan Sharfan Darwish, “Burada Fransızlar da kalıyor. Afrin operasyonu sonrasında koalisyon güçleri buraya üst kurdu” dedi. Geçtiğimiz haftalarda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo ile görüşmüş ve bu görüşmenin ardından Münbiç’te ABD ile hareket edeceklerini dile getirmişti. Geçtiğimiz aylarda ise Türkiye, ABD askerlerinin Münbiç’ten çıkması için çağrıda bulunmuş ve Washington-Ankara hattında tansiyon yükselmişti.

Haberin Devamı

14 yerde üssü var
ABD’nin Suriye’de 14 üssü bulunuyor ve bunların 12 tanesi terör örgütü PYD-YPG’nin kontrolündeki alanlarda bulunuyor. Bu üsler içinde ise Haseke şehrine bağlı Tell Baydar Bölgesi’ndeki üs her geçen gün genişliyor. Üs, helikopter pistleri ve uçak pistleri ile dikkat çekiyor.