Gazete Vatan Logo

ABD kinetik enerjili Suriye’de denedi!

ABD yeni geliştirdiği silah sistemini Suriye’de denedi. İdlip’te Tahrir Şam liderlerinden Ebu İslam al Masri’nin aracına drone’dan ‘Kinetik Enerjili’ (KE) füze atıldı.

ABD kinetik enerjili Suriye’de denedi!

Amerikan ordusunun silah sistemleri ve mühimmatlar üzerine geliştirdiği yeni sistemleri Suriye’de denediği ortaya çıktı. İki gün önce İdlip kasabasının Derkuş bölgesinde Tahrir el Şam örgütünün üst düzey yöneticilerinden Ebu İslam al Masri’nin otomobili seyir halindeyken füzeyle vuruldu. Al Masri hayatını kaybetti. İncelemelerde otomobile füze isabet etmesine karşın herhangi bir patlamanın olmadığı fark edildi. ABD’ye ait dronla yapıldığı iddia edilen saldırıda, kullanılan mühimmatın içeriğinde azaltılmış uranyum barındıran kinetik erenjili mühimmat olduğu belirtiliyor.

Tank zırhlarını deliyor

Daha önceleri de Amerikan ordusu tarafından tankların zırhlarını delmekte kullanılan patlayıcısız mühimmatların, meskun mahal harekatlarında kullanılmak üzere drone’lara yerleştirildiği ortaya çıktı. Kinetik Enerjili mühimmatlar, fırlatıldığı andaki yüksek hızı koruyarak yüklü olduğu kinetik enerjiyle hedefine çarpıyor. Herhangi bir patlama olmamasına karşın hedefi delerek imha ediyor. Dronelarla yapılan yeni saldırı yönteminin Suriye’de ikinci kez kullanıldığı ileri sürüldü. İki saldırının da Amerikan ordusu tarafından gerçekleşitirildiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Kinetik enerjili silah nasıl çalışıyor?

Kinetik enerjili delici (diğer adıyla KE mermisi) bir mühimmat türü. Patlayıcı ihtiva etmeyen ve hedefin içinden geçmek için kinetik enerjiden yararlanan bir anti tank mermisi. Kinetik zırh deliciler sahip oldukları kütlenin ilk hızından elde edilen kinetik enerjisinden yararlanarak zırhı deliyor. Gelişmiş KE silahlarını azami dereceye çıkarılan KE ve en aza indirgenen alan etkisinden yararlanıyor; mermi yüksek bir namlu ilk çıkış hızı ile fırlatılıyor. Yoğunlaştırılmış güç ile çok küçük bir alana çarpılmasına rağmen kütle sahip olduğu hızı korur mermi sahip olduğu bu güç ile çarptığı alanı delerek geçiyor.