Gazete Vatan Logo

ABD, Suriye'yi vurdu! "Esad'ın intikamı..."

Pentagon, Suriye rejimine ait bir hava üssüne 50'den fazla Tomahawk füzesi fırlattığını açıkladı. Vurulan hava üssü ile ilgili önemli iddialar var.

ABD, Suriye'yi vurdu! "Esad'ın intikamı..."

ABD medyası, bir Savunma Bakanlığı yetkilisinin Akdeniz'deki iki ABD gemisinden Suriye'ye 50 Tomahawk füzesi atıldığını açıkladığını duyurdu.
ABD'nin Suriye rejimine yönelik düzenlediği saldırıyla ilgili açıklama yapan Pentagon görevlisi, ABD füzelerinin Han Şeyhun'un güneyinde yer alan Şaryat hava üssünü hedef aldığını, uçaklar, pistler ve yakıt noktalarının vurulduğunu bildirdi.
AN BE AN YAŞANANLAR
Suriye Devlet televziyonu: 4'ü çocuk 9 sivil de öldü
ÖZGÜR SURİYE ORDUSU'NDAN AÇIKLAMA:
Özgür Suriye Ordusu'ndan yapılan açıklamada, Esad ve müttefiklerinin "intikam" eylemlerinin sivillere karşı olacağından korktukları bildirildi.
İRAN'DA "AMERİKA'YA ÖLÜM" SLOGANLARI
Saldırıyı şiddetle kınayan İran'da bugün Cuma namazı çıkışında gösteriler vardı. Namaz sırasında Tahran Üniversitesi kampüsünde, namaz sonrası ise sokaklarda 'Amerika'ya ölüm' sloganları atıldı. Göstericiler ayrıca İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya da tepkiliydi.
RUS MUHABİRDEN YENİ FOTOĞRAF
Rusya devlet televizyonunun muhabiri Evgeny Poddubnyy, Şayrat hava üssünden yeni fotoğrafları sosyal medya hesabından paylaştı. Son karede, hangarda paramparça olmuş savaş uçağı görülüyor.
SURİYE DEVLET BAŞKANLIĞI: ABD'NİN SALDIRISI APTALCA
Suriye Devlet Başkanlığı, ABD'nin Humus'taki Şayrat Hava Üssü'ne düzenlediği saldırıyı 'ahmakça ve sorumsuzca' olarak niteledi.
İRAN'DAN TEPKİ: AKILSIZCA
İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, ABD'nin Suriye'de rejime ait hava üssünü vurması karşısında "Rusya ve İran'ın sessiz kalmayacağını" söyledi. İran meclisi haber ajansına (İCANA) konuşan Burucerdi, "Rusya ve İran Suriye'ye yönelik saldırılar karşısında sessiz kalmayacaktır." ifadelerini kullandı.

ABD'nin saldırısını "akılsızca" şeklinde nitelendiren Burucerdi, Esed rejiminin elinde kimyasal silah bulunmadığını iddia etti.

ABD ordusu, Suriye'nin İdlib bölgesinde rejimin düzenlediği kimyasal katliama tepki olarak Esed ordusuna yönelik füze saldırısı düzenlediğini duyurmuş, Doğu Akdeniz'de bulunan gemilerden fırlatılan 59 Tomahawk füzesinin kimyasal saldırıda kullanıldığı belirtilen Şayrat Hava Üssü'nü vurduğunu açıklamıştı.
"ABD sahte gerekçelerle vurdu"
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Washington'un Suriye'de Şeyrat Hava Üssü'nü sahte gerekçelerle vurduğunu söyledi.
NATO: Kimyasal silah kullanımı kabul edilemez. Barış için yürütülen uluslarası operasyonları destekliyoruz. Harekatın düzenlenme nedeni Suriye'dir. Stoltenberg: NATO Suriye'de barış ve politik bir ortamı sağlamayı amaçlayan tüm uluslararası çabaları destekliyor
Gelişmelerle ilgili Suriyenin "tam sorumluluğu olduğunu" savunan Stoltenberg, "Herhangi bir kimyasal silah kullanımı kabul edilemez, karşılıksız bırakılamaz ve sorumlular hesap vermelidir. NATO, kimyasal silahların kullanılmasının uluslararası barış ve güvenliği tehdit ettiğini düşünüyor" dedi.
Pentagon, bir defaya mahsus vurduklarını açıkladı.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi: 4 Suriye askeri öldü. Üs kullanılamaz hale geldi
Humus Valisi: Operasyonda 5 ölü 7 yaralı var. Ölü sayısının artmasını beklemiyoruz. Üssün yakının bulunan köyde sivil kayıplar var
AB'DEN ABD'YE DESTEK
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, "ABD saldırısı, barbarca kimyasal saldırıya karşı bir kararlılığa ihtiyaç olduğunu gösteriyor. AB, Suriye'deki vahşeti bitirmek için ABD ile çalışacak." dedi.
ALMANYA: SORUMLULUK TAMAMEN ESAD'IN
Almanya'dan kimyasal silah saldırısı sonrasında ABD'nin Suriye'de rejim güçlerine ait bir üsse gerçekleştirdiği bombardımana destek geldi.
Fransa Devlet Başkanı Hollande ile telefon görüşmesinden sonra açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, bu gelişmeden tamamen Suriye Devlet Başkanı Esad'ın sorumlu olduğunu söyledi. Merkel, ''Almanya ve Fransa, müttefikleriyle birlikte BM nezdinde Esad'ın yaptıklarının hesabını vermesi için çabalarını sürdürecektir'' dedi.
Gabriel: Anlaşılır bir durum
Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise, İdlib'e yapılan kimyasal silah saldırısı sonrasında ABD'nin kimyasal silah saldırısında uçakların kalktığı belirtilen üssü bombalanmasını ''anlaşılır'' olarak nitelendirdi.
Gabriel, ''Suriye'de masum insanlara yönelik gerçekleştirilen barbarca kimyasal silah saldırısına BMGK' nin sessiz kalmasını izlemek tahammül edilecek gibi değildi. Birleşik Devletler'in Esad rejimine ait unsurları saldırının yapıldığı yerde hedef alması anlaşılır bir durum'' dedi.
LAVROV: ABD'DEN AÇIKLAMA TALEP EDECEĞİZ
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'nin Humus kentindeki Şayrat hava üssünü vurmasına ilişkin olarak ABD'den açıklama talep edeceklerini söyledi.
ABD'nin Suriye'deki hava üssünü vurmasını 'saldırganlık eylemi' olarak nitelendiren Lavrov, bu eylemin kendisine Irak işgalini hatırlattığını söyledi.
Lavrov ayrıca, ABD'nin Suriye'deki hava üssüne düzenlediği saldırı nedeniyle bu ülkede görevli olan herhangi bir Rus'un hayatını kaybetmediğini açıkladı.
ABD'nin Suriye'yi vurarak dikkatleri eski ismi El Nusra olan Fetih el Şam'ın eylemlerinden başka yöne çekmeye çalıştığını belirten Lavrov, Washington'ın 'provokasyon' olarak tanımladığı askeri eylemlerinin ikili ilişkilerde onarılamaz bir zarar yol açmayacağını umduğunu da kaydetti.
ÖLENLERİN İSİMLERİ AÇIKLADI
ABD, Esad Rejimine ait askeri Hava Üssündeki hedefleri 60’a yakın Tomahawk füzesi ile vurmasının ardından ölenlerin isimleri açıklandı. Füze saldırısı havaalanı pistine, mühimmat depolarına yapıldı. Esad rejimi, ölen kişilerin Muhanned Hanna, Süleyman Ali Mohammed, Lamak Hourani, Çavuş olan Alaa Muhammed, Mohamed El Assaad, Haidar Majed Hamo ve Tuğgeneral Sharaf Khalil İbrahim olduğunu açıkladı.
BM: YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ
BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura'nın ofisinden yapılan açıklamada "Mistura konunun muhataplarıyla görüşmeler yaparak durumu yakından takip ediyor" dendi.
SURİYE: BEKLİYORDUK
ABD'nin Tomahawk füzeleriyle Suriye'de bir askeri üssü vurmasının ardından, Suriye'den açıklama geldi. Suriye devlet televizyonundan, üsse bir saldırının sınırlı olduğu ve beklendiği açıklaması yapıldı.
ESAD REJİMİNDEN İLK AÇIKLAMA
Suriye’de Beşar Esad rejiminin resmi haber ajansı, ABD'nin ülkedeki bir askeri hava üssüne füze saldırısı düzenlediğini bildirdi. Rejimin yayın organı konumundaki SANA'nın askeri kaynaklara dayandırdığı haberde, "Sabah gündoğumu ile birlikte Suriye'nin orta bölgesinde yer bir hava üssümüz Amerikan saldırısına uğradı. Saldırıda kayıplar yaşandı.” ifadeleri kullanıldı.
KİMYASAL KATLİAMA TEPKİ İDDİASI
ABD ordusu, Suriye'nin İdlib bölgesinde rejimin düzenlediği kimyasal katliama tepki olarak Esad ordusuna yönelik füze saldırısı düzenlediğini duyurmuştu. ABD ordusuna ait Doğu Akdeniz'de bulunan gemilerden fırlatılan 59 Tomahawk füzesinin kimyasal saldırıda kullanıldığı belirtilen Şayrat Hava Üssünü vurduğu açıklanmıştı.
ABD DENİZCİLİK ENSTİTÜSÜ SALDIRININ VİDEOSUNU PAYLAŞTI
ABD Denizcilik Enstitüsü'nün YouTube kanalından saldırıya dair bir video paylaştı.
TİLLERSON KONUŞTU
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ABD'nin Beşşar Esed rejimine ait askeri üssü hedef almasına ilişkin, "Saldırıyı uluslararası ortaklarımızla dikkatli bir şekilde koordine ettik. Hem bölgedeki hem de Ortadoğu'daki müttefiklerimizden aldığımız tepkiler attığımız bu adımı yoğun şekilde destekler nitelikte." dedi. ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i Florida'da ağırlaması dolayısıyla diplomatik delegasyona başkanlık eden Tillerson, Esed rejimine ait askeri bir üssün Amerikan füzeleriyle vurulmasıyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

"Saldırının orantılı olduğunu düşünüyoruz çünkü son kimyasal saldırının yapıldığı tesis hedef alındı." ifadesini kullanan Tillerson, Esed'in kendi halkına yaptıklarının kabul edilemez olduğunu belirtti.
"Müttefiklerimiz destek verdi"
Trump'ın kendisine sunulan seçenekler arasından en doğru ve isabetli tercihi yaptığını savunan Tillerson, "Saldırıyı uluslararası ortaklarımızla dikkatli bir şekilde koordine ettik. Hem bölgedeki hem de Ortadoğu'daki müttefiklerimizden aldığımız tepkiler attığımız bu adımı yoğun şekilde destekler nitelikte." diye konuştu.

Tillerson'la basın mensuplarına açıklama yapan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral H.R. McMaster ise müzakere ve karar verme sürecinin çok sağlıklı işlediğini vurguladı.

McMaster, şunları söyledi: "Bu tür bir kimyasal saldırı karşısında pasif kalmanın riskini de askeri bir adım atmanın risklerini de değerlendirdik. Saldırının sinir gazı olduğunun anlaşılmasının ardından Ulusal Güvenlik Konseyini topladık. Yeterli uzunluktaki toplantıların ve kapsamlı değerlendirmelerin ardından bu adımda karar kılındı."
"Üç seçenekten ikisi elendi"
Trump ile ilgili yetkililerin üç seçeneği konuştuğunu ancak Trump'ın özellikle iki seçenek üzerinde durduğunu anlatan McMaster, sonunda söz konusu askeri üssün vurulması tercihinin hayata geçirildiğini kaydetti.

Toplantıya katılan her iki isim de diğer seçeneklerin neler olduğuna ilişkin detay vermekten kaçındı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye rejimine ait Şayrat Hava Üssünü 59 Tomahawk füzesiyle vurduklarını açıklamıştı. Füze saldırısının Akdeniz'de konuşlandırılan bir ABD askeri gemisinden yapıldığı kaydedilmiş, kimyasal silah saldırının düzenlendiği askeri üssün hedef alındığı bildirilmişti.
'VURULAN ÜSSÜN KİMYASAL SALDIRIDA KULLANILDIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ'
İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili saldırının ABD doğu yakası saatiyle saat 8.45'te gerçekleştirildiğini belirtti.
Yetkili, "Vurulan üssün kimyasal saldırıda kullanıldığını düşünüyoruz. Bugün yaptıklarımız ikinci bir talimata kadar bununla sınırlı olacak" dedi.
Pentagon'da toplantı sürerken USS Ross ve USS Porter ABD füze destroyerleri Suriye açıklarına yaklaştı. Reuters füzelerin Humus yakınlarında Şaryat hava üsssünü hedef aldığını duyurdu.
Şaryat üssü IŞİD ile mücadele çerçevesinde Rusya'nın Palmira'ya yönelik operasyonları sırasında kullanılmıştı. Rus helikopterleri askeri üssü yoğun olarak kullanmıştı.
'Açık bir mesaj verildi'
Cumhuriyetçi senatörler John McCain ve Lindsey Graham, saldırı sonrası ilk değerlendirmelerini yaptı. İkili, Esad yönetimine açık bir mesaj verildiğini söyledi.
NELER YAŞANMIŞTI?

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump, İdlib'te yaşanan kimyasal silah saldırısı nedeniyle askeri müdahale olabileceğini belirtmişti.

Haberin Devamı

Pentagon da bu açıklamayı destekleyici nitelikte bir duyuru ile askeri müdahalenin seçenekler arasında olduğunu ifade etmişti.

Haberin Devamı

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan da "Lafta kalmasın. Eğer bu hakikaten icraat ortaya konulursa, biz de Türkiye olarak, bize ne düşüyorsa, biz bunu yapmaya hazırız. Biz bundan asla çekinmeyiz, kim olursa olsun çekinmeyiz" yorumunda bulunmuştu.

Haberin Devamı