Gazete Vatan Logo

ABD'den Türkiye açıklaması

ABD tampon bilgiye ilişkin flaş açıklamalarda bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, Türkiye'nin, Suriye'de tampon bölge oluşturacağı konusunda somut kanıt olmadığını söyledi. Toner, bölgede yaşanan gelişmelerden kaygı duyduklarını da belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Toner, başkent Washington'da kendisine yöneltilen, Ürdün'ün ve Türkiye'nin Suriye sınırında tampon bölge oluşturma girişimleri ile ilgili sorulara verdiği yanıtta, "Bu haberlerle ilgili ortada somut konut yok. Böyle bir girişimin lojistik, askeri, maddi ve insani açılardan çok zorlukları var" dedi. Suriye sınırında tampon bölge yaratılması konusunda ABD'nin önceki tutumunun değişmediğini de belirten Toner, "Uçuşa yasak ya da askeri denetim bölgeleri konularında pozisyonumuz değişmedi. Bunu podyumdan defelarca tartışıp ele aldık. Uçuşa yasak bölge yaratılması ve uygulanması ya da diğer her türlü askeri müdahaleyle oluşturulan bölge büyük zorluklar içeriyor" diye konuştu. Toner, Türkiye'nin Suriye'de tek başına tampon bölge oluşturmasına ABD'nin destek verip vermeyeceği sorusunu da "Bu haberler varsayımlara dayalı. Bizim elimizde şimdiye kadar bu planların herhangi birini destekleyen somut bir kanıt yok. Tek gördüğümüz gazete haberleri. O yüzden Türkiye ya da Ürdün'ün ne yapacağına ilişkin içinde bulunduğumuz durumda de sağlam bir kanıt yok. Bölgede herkes çok büyük güvenlik tehlikeleriyle karşı karşıya ve bunu çözebilecek en iyi yöntemi bulmaya çalışıyorlar" diye yanıtladı.

Haberin Devamı

Toner, bir gazetecinin "Davutoğlu da Erdoğan da, Suriye'de bir Kürt devletinin ortaya çıkmasına izin vermeyeceklerini açıkladılar daha önce. Bunu destekleyecek misiniz sorusuna verdiği yanıtta da, "Bakalım Türk Hükümeti ne diyecek, göreceğiz. Söylediğim gibi Türkiye, sınırında güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya ve bunla mücadele etmeye çalışıyor. Ama onların henüz vermediği bir kararın önüne geçmeyeceğim" dedi.

Toner, Türk yönetimi ile tampon bölge konusunda bir görüşme olup olmadığına yönelik bir soruyu, "Ankara'daki Büyükelçiliğimizin herhangi bir plan konusunda bilgilendirildiğinden haberim yok" diye yanıtladı.

Haberin Devamı

Toner, "Türkiye'nin İŞİD savaşçılarını Kobani'ye soktuğuna ilişkin haberler var, YPG, Türkiye'nin İŞİD militanlarına saldırma olanağı sağladığını savunuyor, bunlardan bilginiz var mı" sorusuna da "Geçen hafta bu tür haberler gördük ama bunlara ek bir şey görmedim. Açıkçası doğrulatılabilmiş haberler de değildi. Türk Hükümeti de bu haberlerin doğru olmadığını açıkladı. Gerçekten ekleyecek başka bir şey yok, yeni haberleri de görmedim" karşılığını verdi.

YAŞANANLAR BİZİM TARAFIMIZDAN KAYGI VERİCİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Toner, İstanbul'da dün düzenlenen LGBTİ yürüyüşünde, polisin neden şiddet kullandığını anlamadıklarını da belirtti ve konuya ilişkin soruyu, "İstanbul'da gerçekleşen barışçıl gösteride polisin aşırı güç kullanması endişe verici. Polisin neden böyle davrandığı bizim için açık değil. Ama sorunuzda da belirttiğiniz gibi, İstanbul geleneksel LGBTİ yürüyüşlerine 2003'ten bu yana ev sahipliği yaptı ve hiç bir şiddet yaşanmadı, polis müdahalesi olmadı. Dün yaşananlar bizim tarafımızdan kaygı verici bulundu. Dışişleri Bakanımızın kendisinin de geçen hafta İnsan Ülkelerin Hakları Raporu Uygulamaları Raporu açıklamasında da belirttiği gibi, biz sivil toplum haklarının savunulması, bireylerin insan haklarının korunması konularında kararlıyız, bu LGBTİ üyelerini de içerir" diye yanıtladı.

Haberin Devamı