Gazete Vatan Logo

AB’nin sonunu öngördü

Avrupa basınına konuşan müstakbel Başkan Donald Trump, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılarak ‘zekice’ bir karar verdiğini söylerken, “Başka ülkeler de birlikten ayrılacak” dedi

AB’nin sonunu öngördü

ABD’de 20 Ocak’ta yemin ederek göreve başlamaya hazırlanan müstakbel Başkan Donald Trump, seçimi kazanmasından bu yana ilk kez Avrupa medyasına demeç verdi. İngiliz The Times ve Alman Bild gazetelerine konuşan Trump, Brexit ve göçmen krizi gibi konulardaki görüşlerini aktardı:

‘Yıkılmanın eşiğinde’

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararının (Brexit) ‘zekice’ olduğunu söyleyen Trump, “İngiltere’nin AB’den ayrılacağını söyledim. Ayrıldı. Herkes benim çılgın olduğumu düşünmüştü. Ülkeler kendi kimliklerine sahip çıkmak istiyorlar” dedi. Başka ülkelerin de İngiltere gibi AB’den ayrılık yolunu seçeceğini öne süren Trump, göreve gelmesinin ardından ABD ve İngiltere arasında karşılıklı serbest ticaret anlaşmasının hızlı bir şekilde sağlanacağına işaret etti.

‘Feci bir hata’

Trump, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sığınmacı politikasını eleştirerek, “Merkel sığınmacıları ülkesine alarak feci bir hata yaptı” dedi. Merkel’e ‘büyük saygı duyduğunu’ vurgulayan Trump, Almanya’nın mültecilere yönelik ‘açık kapı’ politikasını eleştirirken, “Kimse bu insanların nereden geldiğini dahi bilmiyor. Bence Merkel kötü bir karar aldı. AB de Almanya’nın aracı oldu” yorumunda bulundu.

Haberin Devamı

‘Onlara güveniyorum’

Trump, görevi devralmasının ardından Merkel ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ‘güvenerek yola çıkacağını’, fakat bu güvenin ne kadar sürebileceğini zamanla göreceğini söyledi.

‘Güvenli bölge kurmalıydık’

Trump, ABD’nin Suriye’de daha önce güvenli bölgeler kurması gerektiğini söyledi. Trump, “Böylesi daha ucuz olurdu. Masrafı da Körfez ülkelerine ödetirdik. Bu Almanya’nın şu an yaşadığı göçmen travmasından çok daha ucuza çıkardı” diye konuştu.

Damat barış elçisi

Trump röportajda, geçtiğimiz günlerde başdanışmanı yapacağını açıkladığı damadı Jared Kushner’i ‘Ortadoğu Barış Elçisi’ olarak atayacağını da açıkladı. Trump, kızı Ivanka’yla evli olan Yahudi kökenli Kushner’in, Ortadoğu krizinin çözümüne önemli katkılarda bulunabileceğini öne sürüyordu.

Kraliçe sevgisi

Trump, 16 yıl önce kaybettiği annesi Mary Anne MacLeod Trump’ın Kraliçe 2. Elizabeth’i çok sevdiğini belirterek, “Seremonileri ve oradaki güzelliği çok severdi. Çünkü kimse bir İngiliz gibi yapamaz bunları. Kraliçe’ye büyük saygısı vardı ve onu çok severdi” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘İşgal aldığımız en kötü karardı’

Obama’nın yanı sıra Bush yönetimlerini de eleştiren Trump, Irak’ın işgaliyle ilgili “Ülkemiz tarihinin en kötü kararıydı. İşgal, arı kovanına çomak sokmaktı” dedi.

First lady’ye kürk gönderdi

Rus şarkıcı Viktorya Tsiganova, ABD’nin müstakbel first lady’si Melania Trump’a kendi tasarımı olan kaşmir ve kürkten oluşan bir ceket gönderdi. Tsiganova, hediyeyi gönderme fikrinin bazı ünlü markaların Melania Trump’ı boykot ederek kendisine giysilerini satmayı reddetmesi üzere aklına geldiğini ifade etti. Tsiganova, “Boykota karşı bu ceketi göndermek istedim. Melania Moskova’yı ziyaret ettiğinde de, günlük yaşamında da bu ceketi giyecektir” dedi. Başkan Barack Obama’nın eşi Michelle’i sekiz yıl boyunca giydiren tasarımcı Sophie Theallet, müstakbel başkana tepkisini göstermek için Melania Trump’ı giydirmeyi reddetmiş, diğer tasarımcılara da bu yönde hareket etmeleri çağrıda bulunmuştu.

Haberin Devamı

Rusya’yı tam olarak anlamıyor

Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) Direktörü John Brennan, Trump’ın Rusya’nın kapasitesi ve dünyadaki eylemlerini tam olarak anlayamadığını savundu. Yeni yönetimin işbaşına gelmesiyle görevinden ayrılacak olan Brennan, FOX kanalına yaptığı açıklamada, Trump’ın Rusya’nın agresif tutumuna karşı ABD’nin uyguladığı yaptırımların kıymetini bilmediğini vurguladı. Trump’ın Rusya’yı aklama konusunda da son derece dikkatli olması gerektiğini belirten Brennan, yaptırımların kaldırılmasının sonuçlarının iyi değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi. Brennan, Trump’ın istihbarat örgütlerini suçlamasını da eleştirerek, “Seçilmiş başkanın altını oymak bize bir çıkar sağlamaz” dedi.

Trump basın odasını büyütecek

Seçim kampanyasında kendisine destek vermeyen ana akım medyayı sık sık eleştiren Trump, Beyaz Saray’ın basın odasını değiştirecek. Trump’ın Basın Sözcüsü olarak seçtiği Sean Spicer, yeni dönemde basın toplantılarının daha büyük bir odada yapılmasının planlandığını açıkladı. Spicer, “Başkan elit medyaya mensup olmayan radyo sunucularına ve bloggerlara soru sorma fırsatı tanıyacak” diye konuştu.

Haberin Devamı