Gazete Vatan Logo

690 bin kişi BES’ten caydı

BİREYSEL Emeklilik Sistemi’ne (BES) yılbaşı itibarıyla otomatik katılımın getirilmesinin ardından yaklaşık 1 milyon 750 bin kişi dahil olurken bunlardan 690 bini cayma hakkını kullandı.

690 bin kişi BES’ten caydı

Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) Başkanı Cemal Kişmir, şu ana kadar sisteme girenlerin sayısının yaklaşık 1 milyon 750 bin olduğunu, bunlardan yaklaşık 690 bininin cayma hakkını kullandığını belirterek, “İstatistiki olarak böyle bakılsa da rakamları incelediğimizde cayan 690 binin yaklaşık 150 bini daha önce mevcut sistemin içinde olanlar ya da işveren katkılı olarak sistemin içinde olanlardan oluşuyor. Onları arındırdığınız zaman rakam 550 bin civarına geliyor, bu da yaklaşık yüzde 30 cayma oranı demek” diye konuştu. Kişmir, ayrıca bunun henüz bitmiş bir süreç olmadığını, 2 aylık cayma hakkının devam ettiğini anımsatarak, şunları söyledi:

7-8 milyon kişi kalır

“O yüzden cayanların oranı süre sonunda yüzde 40 ya da yüzde 50’lere gelebilir. Bu cayma oranları beklemediğimiz bir şey değil. Cayma oranında elbette daha iyisinin olmasını isterdik ama bu orana da kötü bir oran diyemeyiz. En kötü senaryoyu alalım elimize, diyelim ki sürenin sonunda sistemden yüzde 50 çıkış oldu. Bütün bu sistemi 15 milyon olarak düşündüğümüz zaman yarısının çıktığını düşündüğümüzde bile geri kalan 7-8 milyon kişiyi buluyor.”

Haberin Devamı

EGM verilerine göre, yılbaşından sonra otomatik olarak katılanların sayısı 17 Şubat itibarıyla 1 milyon 47 bin 123 olurken, bu çalışanların fon tutarı da 95.8 milyon lira olarak gerçekleşti.