Gazete Vatan Logo

4 teker üstünde

Türkiye’nin ihracatı kılpayı da olsa Mayıs’ta yeniden artıya geçti. İhracat yüzde 0.1 artışla 10.8 milyar dolar oldu. İhracatı 2 milyar dolarla otomotiv sektörü sırtladı.

4 teker üstünde

Türkiye’nin ihracatı Mayıs’ta yeniden artıya geçti. İhracat Mayıs’ta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.1 artışla 10 milyar 794 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatı geçen ay otomotiv sektörü adeta tek başına sırtladı.

Özellikle 1 milyar dolarlık yatırımla ortaya çıkan Fiat Egea Ailesi’nin sedan versiyonunun Avrupa’da büyük ilgi görerek 3 aylık sıra yazılması, Ford Otosan’ın hafif ticari araçları, Hyundai Assan fabrikasının siparişleri yetiştirmekte zorlandığı i10 ile i20 modelleri ve Temsa’nın otobüs atağı, otomotiv ihracatının zıplamasını sağladı.

Lokomotif sektörün ihracatı Mayıs’ta yüzde 34 artarak 1 milyar 983 milyon dolara ulaştı. Otomotiv yine en fazla ihracata imza atan sektör olmayı sürdürdü. 13 ay üst üste gerileyen ihracat Şubat’ta yeniden artış trendine girmiş ancak Nisan’da yüzde 2.8 düşmüştü.

AB yüzleri güldürdü

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) açıkladığı verilere göre, yılın ilk 5 ayında toplam ihracat 2015’in aynı dönemine göre yüzde 6.5 gerileyerek 57 milyar 475 milyon dolar oldu. Son 12 aylık dönemde yüzde 7.9 azalışla 139 milyar 835 milyon dolarlık ihracat yapıldı. İhracat Mayıs’ta kilogram bazında yüzde 5.3 oranında artış sağladı.

Haberin Devamı

Sektörel bazda en fazla ihracat gerçekleştiren otomotivi yüzde 6.2 artış ve 1 milyar 426 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon, yüzde 17.7 azalış ve 1 milyar 134 milyon dolarla kimyevi maddeler takip etti.

Aynı dönemde bölgesel bazda ihracat incelendiğinde, AB ülkelerine yapılan ihracatta yüzde 13.1 artış kaydedilirken, Kuzey Amerika’ya yapılan ihracat yüzde 26.1 yükseldi.

Afrika açılımına devam

İhracat verilerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Kenya ve Uganda seyahatlerinde değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “2016’da Şubat ve Mart aylarındaki artışların ardından Nisan’da düşen ihracatımızı Mayıs’ta tekrar ayağa kaldırdık, artışa geçtik” dedi. Büyükekşi, “Sayın Cumhurbaşkanımız Başkanlığında hedef pazarımız Afrika’yı fethediyoruz. Son 10 yılda Afrika’ya olan ihracatımız yaklaşık 3.5 kat yükselerek 12.5 milyar dolar seviyesine ulaştı. Önümüzdeki yıllarda da büyük potansiyel barındıran Afrika ülkelerine ihracatımız, bizim de gayret ve çabalarımızla birlikte çok daha yukarılara çıkacak” diye konuştu.

Haberin Devamı