Gazete Vatan Logo

3’üncü İntifada İbrahim için!

İsrail’in 2008 yılındaki Dökme Kurşun operasyonunda bacaklarını ve bir gözünü kaybeden, buna rağmen protestolarda ön safta Filistin bayrağı taşımayı sürdüren tekerlekli sandalyeli aktivist İbrahim, İsrail askerleri tarafından öldürüldü. Öfke çok büyük...

3’üncü İntifada İbrahim için!

İbrahim Ebu Süreyya ne zaman bir Filistin gösterisi olsa mutlaka ön saflardaki yerini alan bir aktivistti. İsrail’in Dökme Kurşun operasyonu sırasında bombardımanda bacaklarını kesilmek zorunda kalan, bir gözü de kör olan aktivist tüm bunlara rağmen elektrik direklerine tırmanıp Filistin bayrağını sallayan görüntüleriyle tüm Filistinliler’in gönlünde taht kuran bir isimdi. Filistinliler arasında o kadar sembol bir karakterdi ki hayatını araba yıkıyarak kazanmaya çalışan İbrahim için 2012 yılında İrlanda’da Filistin dostları tarafından bir yardım kampanyası düzenlenmiş ve kendisine bir motorlu tekerlekli sandalye hediye edilmişti. İbrahim o günden bu yana tekerlekli sandalyesiyle eylemlerde boy göstermeye devam etti. ABD’nin Kudüs kararı sonrası sokağa çıkan protestocular arasında da yerini aldı. Gazze’de cuma namazı sonrası düzenlenen öfke günü eylemlerinde de ön saflardaydı.

Dakikalar önce...

Ancak İsrail askerlerinin açtığı ateşte ağır yaralandı. Filistinliler 29 yaşındaki İbrahim’i hemen sırtlayıp ambulansla El Şifa Hastanesi’ne götürdü. Ancak çok geç kalınmıştı. İbrahim sedyede can verdi. Ölüm haberi Filistinliler arasında deprem etkisi yarattı. Binlerce kişi sosyal medyadan İbrahim’in ölmeden sadece dakikalar önce çekilmiş olan fotoğraflarını paylaşarak intikam çağrısı yaptı. Nasser Atta isimli Kudüs’te çalışan bir gazeteci ise, ‘12 yaşındaki Muhammed el-Dura’nın öldürülmesi İkinci İntifada’nın başlamasına sebep olmuştu. İbrahim’in öldürülmesi de Üçüncü İntifada’yı tetikleyecek’ diye yazdı. İsrail ordusu ise Filistinlilerin sınıra tehlikeli şekilde yaklaştıklarını ve taş attıklarını, askerlerin de karşılık verdiğini söyledi. İbrahim’in ölümü konusunda araştırma yapılacağını açıklamakla yetindi.

Haberin Devamı

İşte son sözleri

Göstericiler, engelli olmasına rağmen topraklarını savunmak için gösterilere katılan Ebu Süreyya’dan ölmeden kısa süre önce görüşlerini almıştı. Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde Ebu Süreyya’nın son sözleri şu şekildeydi: “İsrail ordusuna, burası bizim toprağımızdır mesajını vermek için geldim. Toprak bizim toprağımız, Trump’ın kararı için teslim etmeyeceğiz. Buradaki gösterilerimize devam edeceğiz. İsrail ordusuna meydan okuyoruz. Filistin halkı cesur bir halktır.”

Haberin Devamı

Bugün İbrahim’in düğün günüdür

Filistinli İbrahim Ebu Süreyya’nın babası, oğlu için “Filistin için arzuladığı şehitliği tattı” dedi

Ebu Süreyya’nın babası Nayif, oğlunun cenaze törenini sabırsızlıkla beklediklerini ifade ederek, “İbrahim Filistin için şehit olmayı arzulamıştı, nail oldu. Bugün İbrahim’in düğün günü” diye konuştu. Oğlunun telefonundaki resmini göstererek, “Ayakların senden önce cennete yürüdü. Sen umduğuna nail oldun İbrahim. Filistin için Kudüs için şehit oldun.” diyen acılı baba, şöyle devam etti: “Oğlumun her genç gibi evlenip yuva kurma arzusu vardı. Ama engeli buna mani oldu. O bu dünyadan göçtü. Engelli olduğu halde İsrail güçlerince öldürüldü. Çok zor duygular, elhamdulillah.”

İbrahim’in Filistin ile hikayesinin çok büyük olduğuna dikkati çeken şehidin babası, “Kudüs onun en büyük derdiydi. Davasından hiç vazgeçmedi. Trump’ın kararını duyar duymaz gösterilere katılmak üzere çıktı.” ifadesini kullandı. Nayif, Filistinli şehidin, engeline rağmen “Trump’ın Kudüs kararını protesto etmek ve Mescid-i Aksa’ya destek” için düzenlenen gösterilere düzenli olarak katıldığını anlattı.

Haberin Devamı