Gazete Vatan Logo

2009 sigorta girişli ne zaman emekli olur?

Emeklilikte Yaşa takılanlar ile ilgili haberler gündemdeki yerine korurken, birçok insan ne zaman emekli olacağının araştırmasını yapıyor. Sosyal güvenlik reformları kapsamında yapılan düzenlemeler sonucu emeklilik yaşı hesaplaması karıştırılabiliyor. Peki emeklilik yaşı nasıl hesaplanır? 2009 sigorta girişli ne zaman emekli olur?

2009 sigorta girişli ne zaman emekli olur?

Emeklilik için gün sayan milyonlarca çalışan, çalışma hayatının ne zaman biteceğini merak ediyor. SGK’nın emeklilik sorgulama hizmetiyle çalışanın hangi yılda ve yaşta emekli olabileceğini öğrenmek ise mümkün. Emeklilik yaşlarıyla ilgili yapılan düzenlemeler ise hala kafaları karıştırıyor. Peki, 2009 sigorta girişli ne zaman emekli olur?

2009 SİGORTA GİRİŞLİ NE ZAMAN EMEKLİ OLUR?

2009 sigorta girişli olan kişinin emekli olabilmesi cinsiyete, prim gün sayısına ve yaşa göre belirlenir. İşçi, memur, Bağ-Kurlu, erkek ya da kadın fark etmeksizin emeklilik için 3 koşul gerekmektedir.

  • Sigortalı olmak
  • Primin ödenmiş olması
  • Yaş

Bu 3 koşulun yerine getirilmesiyle emekli olunuyor. Bu koşullardan birinin eksik olması durumunda ise kişi emekli olma hakkı elde edemiyor.

Erkeklerde;

1 Mayıs 2008 ila 31 Aralık 2035 arasında, 7200 prim gün sayısını tamamlayan erkekler, 60 yaşında emekli oluyor.

Kadınlarda;

1 Mayıs 2008 ila 31 Aralık 2035 arasında, 7200 prim gün sayısını tamamlayan kadınlarda 58 yaşında emekli oluyor.

2009 sigorta girişli ne zaman emekli olurDETAYLI EMEKLİLİK SORGULAMASI İÇİN TIKLAYIN

Haberin Devamı

EMEKLİLİK SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

Emeklilik sorgulaması e-Devlet ya da Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden yapılabilir. TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile sisteme girdikten sonra, ekrana çıkan formda istenilen bilgileri doldurun. İstenilen bilgileri eksiksiz doldurulduktan sonra, emeklilik hakkı için hangi koşullara sahip olduğunu görebilirsiniz.

Bu formun eksiksiz doldurulabilmesi için ise öncesinde hizmet dökümünüzü almanız gerekmektedir. Hizmet dökümünüzü de e-Devlet üzerinden alabilirsiniz.