Gazete Vatan Logo

200 farklı mekanıyla 4.500 kişiye istihdam

İlk kez Ofer ile hayatımıza giren Galataport projesi, 4.5 milyar liralık yatırımla tamamlanacak. İnşaatında 5 bin, hizmete girdiğinde ise 4 bin 500 kişiye iş sağlayacak proje, 3 milyon cruise yolcu çekecek.

200 farklı mekanıyla 4.500 kişiye istihdam

Doğuş Grubu’nun Bilgili Holding ile ortak olduğu Galataport projesi için 6 yerli bankadan 1 milyar 20 milyon euro değerinde finansman sağlandı. Yapı Kredi, Garanti Bankası, İş Bankası, Ziraat Bankası, TSKB ve Finansbank’tan oluşan konsorsiyum, proje için 3.5 yıl anapara ödemesiz 14 yıl vadeli kredi sağladı. Yaklaşık 3 ay önce inşaatı başlayan Galataport için toplam 4.5 milyar liralık yatırım yapılacak. 2018’in son çeyreğinde tamamlanması hedeflenen projenin inşaatında 5 bin, tamamlandığında 4 bin 500 kişiye istihdam sağlanacak.

Doğuş Grubu, Bilgili Holding ve banka yöneticilerinin katılımıyla kredi finansmanı için imza töreni düzenlendi.

Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, “Bu projenin Türkiye için çok büyük önemi var. Galataport belki de Türkiye’nin en önemli gayrimenkul projesi” diye konuştu.

İki hedefi var

6 Türk bankasının bu dönemde finansman sağlamasının önemine dikkati çeken Şahenk, “Finansmanın ölçeği, vadesi bizlerin ve finans sektörünün gücünü göstermesi bakımından önemli. İmza töreni Türk iş alemi olarak nereden nereye geldiğimizi göstermesi açısından bir gurur vesilesidir” dedi.

Haberin Devamı

Projenin iki hedefini açıklayan Ferit Şahenk, “İlk olarak 200 yıldır İstanbul halkının erişimine kapalı liman sahası kullanıma açılacak. İkinci olarak kruvaziyer turizminde İstanbul hak ettiği yere yükselecek” dedi.

Projede yüzde 19 oranında ortaklığı bulunan Bilgili Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili de törendeki konuşmasında şunları söyledi: “Galataport İstanbul’un en önemli gayrimenkul projesi. Proje, yalnızca İstanbul’un silüetini değiştirmeyecek, tüm sosyal yaşantısını değiştirecek.”

7 milyon yolcu ile 5 milyar TL katkı

Doğuş Grubu CEO’su Hüsnü Akhan projeye ilişkin detayları paylaştı. Akhan, şunları söyledi:

-Projenin 2018’in son çeyreğinde tamamlanmasını hedeflemekteyiz.

-Bir liman sahası olmasının yanı sıra yepyeni bir yaşam alanı olması için toplam 4.5 milyar lira yatırım yapacağız.

-Yılda 3 milyon kruvaziye olmak üzere 7 milyon yabancı ziyaretçiyle turizm gelirine 5 milyar liralık katkı sağlamasını bekliyoruz.

Haberin Devamı

-20-25 milyon yerli ziyaretçinin Galataport’a gelmesini bekliyoruz.

- İnşaat süresince 5 bin kişiye, proje bittiğinde 4 bin 500 kişiye istihdam öngörüyoruz.

-Liman tarafında dünyada ilk kez uygulanacak ve zemin altında çalışacak gemi körük sistemi hedefliyoruz. Pasaport ve gümrük işlemleri zemin altında çözülecek.

-Projede 30 bin metrekarelik alan yeşil alan olacak. Rıhtımı 1.200 metre uzunluğa sahip.

-Projede 200 adet yeme-içme ve perakende alanı, 45 bin metrekarelik ofis alanı ve 2 bin 500 araçlık otopark yer alacak.

Duşta bile kredi pazarlığı!

Faik Açıkalın, Hüsnü Akhan, Ömer Aras, Hüseyin Aydın, Ferit Şahenk, Adnan Bali, Serdar Bilgili, Ali Fuat Erbil ve Suat İnce imzaları attı. Yapı Kredi 275 milyon, Garanti 255 milyon, İş Bankası 150 milyon, Ziraat 130 milyon, TSKB 110 milyon ve Finansbank 100 milyon euro kredi verdi.

Galataport için kredi veren 6 yerli bankanın yöneticileri de bu kredinin ülkenin geleceğine duydukları güvenden kaynaklandığı mesajını verdi. Doğuş Grubu CEO’su Hüsnü Akhan, esprili bir dille, kredi görüşmeleri yapılırken banka yöneticileriyle sabah-akşam Whatsapp mesajlarıyla konuştuklarını, kimisini duşta, kimisini teknede tatilde yakaladığını ancak görüşmelerin darbe girişimi sonrasında bile tedirginlik olmadan devam ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

-Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın: “İstanbul’a, Türkiye’ye yatırım yapan herkese biz de güveniyoruz.”

-İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali: “Tarihi doku açısından, turizm açısından kıymetli bir proje ancak en önemlisi bu kredinin zamanlaması. Ülkenin geleceğine ilişkin en ufak bir kaygımız yok.”

-Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın: “En büyük finansör olarak yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Türkiye’nin parlak ve güçlü geleceğine yürekten inanıyoruz.”

-Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras: “Olağanüstü dönemde bu projeyi finanse etmekten gurur duyduk. Hissedar değiştirdik, bu projeyi onlara da anlattık.”

-TSKB Genel Müdürü Suat İnce: “Projenin bulunduğu bölgeye yapılacak yatırımları hayal edince ayrı bir heyecan duydum.”

Haberin Devamı

-Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil: Ülkemizin daha fazla projeye ihtiyacı var, biz de bankalar olarak destek olmaya devam edeceğiz.”

500 milyon yatırımla Peninsula Hotels geldi

hüsnü Akhan, Hong Kong kökenli Peninsula Hotels ile Karaköy tarafındaki tarihi binalar için anlaşma yaptıklarını açıkladı. Akhan, “Peninsula, yüzde 50 hissedar olarak otel projesinde yer alacak. Projeye 500 milyon TL tutarında doğrudan yabancı yatırım söz konusu olacak. Bu marka ilk kez Türkiye pazarına girecek” diye konuştu.