Gazete Vatan Logo

18 Mart Çanakkale Zaferi için doodle yine unutuldu!

Dünya devi Google 18 Mart Çanakkale Zaferi'ni 2016 yılında bir kez daha unutarak Doodle hazırlamadı. Google'nin bu tutumu ise sosyal medyada geçtiğimiz yıl olduğu gibi oldukça büyük tepkilere neden oldu. İşte sosyal medyadadan gelen o tepkiler...

18 Mart Çanakkale Zaferi için doodle yine unutuldu!

18 Mart Çanakkale Zaferi, Google tarafından atlandı. Dünya tarihini değiştiren olayları unutmayarak ana sayfasını yer veren Google, bu yıl yine 18 Mart Çanakkale Zaferi’ni unuttu. Geçen senede 18 Mart Çanakkale zaferi için 2016 yılında da Doodle hazırlamayan Google'a büyük öfke hakim.

Doodle uygulamaları, dünya ülkeleri için önemli gün ve tatillere, kültürel olaylara ve tarihte yer alan önemli kişilere, bu platformda yer vererek dikkati çekmeyi amaçlıyor.

İnternet kullanıcıları, bu özel tasarımlı logonun üstüne tıklayarak, o güne, kişiye ve konuya özel, daha ayrıntılı bilgilere erişebiliyor.


SOSYAL MEDYADA CİDDİ ŞEKİLDE ELEŞTİRİLDİ

Önemli günleri, kendine özel tasarımı olan "Doodle"larla kutlayan Google, internet arama motorunun, 18 Mart Çanakkale Zaferi için özel bir logo hazırlamamasına, özellikle sosyal medyada dikkat çekildi.

Çoğu kullanıcı, Google'ın özel bir "Doodle" hazırlamamasını 'manidar' karşılar ve tepkilerini dile getirirken, "Google'ın daha duyarlı olmasını istiyoruz" diyen bazı kullanıcıların şikâyetleri şöyle:

"Google, dünyayı etkileyen, Türk tarihindeki önemli gelişmeleri, daha duyarlı bir şekilde göstermelidir. Türk kullanıcılar olarak Google'ı kınıyoruz ve daha duyarlı olmasını istiyoruz."

"Fermuarı, kuklayı icat edenleri hatırlayarak animasyonlar hazırlayan Google, bu yıl da tüm dünyanın önünde diz çöktüğü, Türk milletinin yok olma pahasına varoluş destanı yazdığı Çanakkale Zaferini unutmuş maalesef. Hatırlatayım dedim."

"Hiç tanımadığımız, bilmediğimiz insanların doğum veya ölüm yıl dönümlerini, ana sayfasında resmeden Google, bizim için ve dünya tarihi için çok önemli olan Çanakkale Zaferini resmetmemiş. Daha ne olsun?"

"Türkiye için bu kadar önemli olan 18 Mart Çanakkale Zaferimiz adına herhangi bir görsel, anma gibi bir şey oluşturmadınız."

Haberin Devamı


Geçtiğimiz yıl popüler arama motoru Google, Çanakkale Zaferi’ni unutmuş ve sosyal medyada büyük tepkiye neden olmuştu. Rakibi Yandex ise unutmamıştı. İşte Yandex 18 Mart Çanakkale Zaferi Doodle'si...

Haberin Devamı



KISACA 'ÇANAKKALE ZAFERİ'

Çanakkale savaşı, 18 Mart 1915 - 9 Ocak 1916 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. 18 Mart 1915 de başlayan ilk saldırı 9 ocak 1916 tarihinde karşı donanmanın ülkeyi tamamen terk etmesi ile son bulmuştur.

Birleşik Krallık ve Fransa gemilerinden oluşan bir donanma Boğaz'a geniş çaplı ilk saldırıları 1915 Şubat ayında başlatıldı. En güçlü saldırı ise 18 Mart 1915 günü uygulamaya konuldu. Ancak Birleşik Donanma ağır kayıplara uğradı ve deniz harekatından vazgeçilmek zorunda kalındı.

Deniz harekatıyla İstanbul'a ulaşılamayacağı anlaşılınca bir kara harekatıyla Çanakkale Boğazı'ndaki Osmanlı sahil topçu bataryalarını ele geçirmek planı gündeme getirilmiştir. Bu plan çerçevesinde hazırlanan İngiliz ve Fransız kuvvetleri 25 Nisan 1915 şafağında Gelibolu Yarımadası'nın güneyinde beş noktada karaya çıkarılmıştır. İngiliz ve Fransız çıkarma kuvvetleri her ne kadar Seddülbahir ve Arıburnu sahillerinde köprübaşları oluşturmayı başardılarsa da Osmanlı kuvvetlerinin inatçı savunmaları ve zaman zaman giriştikleri karşı taarruzlar sonucunda Gelibolu Yarımadası'nı işgalde başarılı olamadılar.

Bunun üzerine sahildeki kuvvetler takviye edilmek için Arıburnu'nun kuzeyinde Suvla Koyu'na 6 Ağustos 1915 tarihinde yeni kuvvetlerle bir üçüncü çıkarma yapılmıştır. Ancak 9 Ağustos'ta Kurmay Albay Mustafa Kemal'in Birinci Anafartalar Muharebesi olarak bilinen karşı taarruzunda İngiliz Komutanlığı ihtiyat tümenini ateş hattına sürerek sahilde tutunmayı ancak başarabilmiştir.

Mustafa Kemal ertesi gün Kocaçimentepe – Conk Bayırı hattında yeni bir karşı taarruz gerçekleştirmişti, bu hattaki Anzak birliklerini de geri atmıştır. İngiliz ve Anzak kuvvetlerinin İkinci Anafartalar Muharebesi olarak bilinen genel taarruzları ise Osmanlı savunmasını aşamamıştır. Tüm bu gelişmelerin sonrasında İngiliz, Anzak ve Fransız kuvvetleri Gelibolu Yarımadasını 1915 yılı Aralık ayı içinde tahliye etmiştir.

18 MART ÇANAKKALE SAVAŞININ AÇILIŞ NEDENLERİ:

Birinci Dünya Savaşı başladığında ALMANYA, Orta Avrupa'daki pozisyonuyla İtilaf Devletlerine dahil olan Rusya ile İngiltere ve Fransa'nın direkt irtibatını kesmiş bulunuyordu. Savaşın başarısı, İtilaf cephelerinin birbirleriyle etkin bir şekilde yardımlaşmasına bağlı idi.

İtilaf devletlerinin savaşı kısa sürede bitirebilmesi, Rusya'nın da güçlü bir şekilde Doğu Avrupa Cephesi'nde Almanlara karşı savaşmasıyla mümkündür. Ancak batının yardımı olmaksızın Rusya bu gücü gösterememekte idi. Bu durumda Rusya'daki ham maddelerin batıya ve batının mamul maddelerinin Rusya'ya ulaştırması için çareler aranmalıydı.

Bunun için dört yol vardı.

1 – Baltık Denizi Yolu, Almanların kontrolü altındadır.

2 – Avrupa üzerinden Rusya'ya ulaşmak. Almanlar bu cepheyi tamamen kapatmaktaydı.

3 – Kuzey Kutup deniz yolu. Kuzey denizi yılın 9-10 ayında buzlarla kaplıdır. Geçit vermez.

4 – Londra'yı, Odesa'ya bağlayan en yumuşak yol, ÇANAKKALE ve İSTANBUL Boğazlan yolu görünmekteydi. O halde boğazları zorlayarak açmak, RUSYA'ya yardımları ulaştırmak için tercih edilmeliydi.

18 MART ÖNCESİ DÜNYA OLAYLARI

1914 yılında SARAYBOSNA'da çakan bir kıvılcım, kısa sürede bütün dünyayı kan ve ateşe boğmuş, çıkarları ve yararlan birbirine zıt düşen Avrupa Devletleri iki bloka ayrılmış, bir yanda İNGİLTERE ve FRANSA ile ona katılanlara “İTİLAF DEVLETLERİ" denilmiş, diğer yanda bir araya gelen ALMANYA ve AVUSTURYA ve OSMANLI DEVLETLERİNDEN oluşan gruba da “İTTİFAK DEVLETLERİ" ismi verilmiş ve bu iki tarafa, savaşın gelişmesine paralel olarak daha bir çok devletler katılmak suretiyle başlayan savaş, dünyanın dört bucağına yayılmış, bu nedenle de savaşın ismine “Birinci Dünya Harbi" denilmiştir'.

Birbirlerinin gırtlağına sarılan bu iki tarafın bütün olarak ve yetenekleriyle giriştikleri çatışmalara din, dil, renk ve milliyetleri birbirine uymayan milyonlarca insan da katılmış ve bu iki büyük blokun başını çekenlerin çıkarları uğruna dört yıl süre ile kıyasıya çarpışmışlardır.

Bu büyük savaşta toplam 658 adet tümen savaş alanlarına sürülmüş, 65 Milyon kişi silah altına alınmıştır. Toplam zayiat yaklaşık 9-10 milyona varmış, milyonlarca halk göçebe durumuna düşürülmüştür

ÇANAKKALE BOĞAZI'NIN STRATEJİK VE JEOPOLİTİK ÖNEMİ:

ÇANAKKALE ve İSTANBUL BOĞAZLARI kuşkusuz tek başlarına büe büyük birer Jeopolitik ve Stratejik önem taşırlar. Ama her iki boğazın tek bir devletin egemenliğinde bulunmasıyla bu önemleri katbekat artarak olağan üstü bir durum kazanır.

Bu değerleri ve önemi özetlemek mümkündür.

1 – Karadeniz'e kıyısı olan devletler ile Akdeniz'in kıyı devletleri arasındaki her türlü ilişkiler (ticari, siyasi, ulaşım, vb.) konularla ilgili faaliyetler için bu her iki boğaz, hayati önem taşımaktadır. Özellikle bir savaş halinde bu boğazları elinde bulunduran Türkiye, bu her iki denizin kıyısında yaşayan devletlerin yukarıda sıraladığımız karşılıklı münasebetlerinde kesinlikle söz sahibi durumundadır.

2 – Türk Boğazları, Karadeniz'i Akdeniz'e ve dolayısıyla Atlantik Okyanusu'na bağlayan deniz ulaşımının en önemli iki kilidini oluşturur.

3 – Bu Boğazları elinde bulunduran devlet, Karadeniz kıyı devletlerinden Rusya'nın, Ukrayna'nın Bulgaristan'ın, Romanya'nın, Gürcistan'ın Karadeniz'de bulunan donanmalarını Dünya denizlerinden tecrit eder ve bu ülkelerin Akdeniz'de gösterecekleri bütün etkileri ve faaliyetleri engeller.

4 – Türk Boğazlarının günümüzde Batı Bloku (NATO) savunma manzumesi içinde kalması Kafkaslar ve Balkan Devletleri ile Rusya ve Ukrayna'nın sıcak denizlerle irtibatını keser böylece Baü Bloku Devletlerinin Akdeniz Harekât alanına ayıracakları deniz kuvvetlerinde tasarruflar sağlar.

5 – Boğazlara egemen olan devlet Ortadoğu petrol alanlarını ve Hint Okyanusunu Süveyş yoluyla Akdeniz'e ve Avrupa'ya bağlayan en ekonomik deniz yolunu kuzeyden (Karadeniz Devletlerinden) gelecek deniz tehditlerine karşı korur.

6- Balkanlardan, Anadolu'ya yönelecek askeri bir harekatta Trakya'yla Anadolu arasında etkin bir savunma hattı oluşturur.

7 – Boğazlardan her hangi birini kaybeden Türkiye'nin genel savunma gücü sarsıntıya uğrar. İstanbul gibi her yönden çok önemli ve değerli bir şehir ile birlikte Kocaeli ve Gelibolu Yarımadaları tehlikeye düşer.

8 – Türkiye'nin savunmasıyla Batı Bloku'nun savunması, stratejik anlamda ve alanda bir bakıma Boğazlardan geçen deniz yolunun kontrolü ile mümkündür. Türkiye ve Batı (NATO) Bloku, Boğazları savunamadığı takdirde hasım devletlerin Karadeniz Donanması, Akdeniz'e inerek bu denize kıyısı olan bütün devletlerin, Ortadoğu ülkeleri ile Kuzey Afrika devletlerini etkisi altına alabilir. Aksi durumda da hasım Karadeniz devletleri bu imkandan yoksun kalır.

Haberin Devamı