Gazete Vatan Logo

15 Temmuz'da Güvercinlik'teki 21 helikopter kullanılmış

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Kara Havacılık Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 152'si asker, 3'ü sivil 155 sanığın yargılanmasına devam edildi. Darbe girişimi döneminde albay olan eski Tuğgeneral Okan, 15 Temmuz'da Güvercinlik'ten 21 helikopterin havalandığını, uçan 42 pilottan 8'inin alaydan olduğunu söyledi.

15 Temmuz'da Güvercinlik'teki 21 helikopter kullanılmış

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumlarındakisalonda görülen duruşmaya, sanıklar, müştekiler ve taraf avukatları katıldı.

Duruşmanın bugünkü celsesinde sanık eski Kara Havacılık KomutanıTuğgeneral İdris Feyzi Okan, savunma yaptı.

Okan, darbe girişiminin yaşandığı dönemde albay olduğunu ancak 29Temmuz 2016'da terfi ettirilerek Tümgeneral Hakan Atınç'ın ardından tuğgeneralrütbesiyle Kara Havacılık Komutanlığına getirildiğini söyledi.

Feyzi Okan, 15 Temmuz'da CH47 helikopterin envantere katılımıdolayısıyla yapılacak tören için çalıştıklarını, o gün Kara Kuvvetleri Komutanıolan Orgeneral Salih Zeki Çolak ve beraberindeki heyetin kışlaya gelmesinedeniyle kışlada kalıp arz yaptığını anlattı.

Son ziyaretçiyi de uğurladıktan sonra Hakan Atınç'ın birlikte bir çayiçip ayrılabileceklerini söylediğini ifade eden Okan, çay yerine sigara içmekiçin izin istediğini ve Atınç'ın da izin verdiğini bildirdi.

Okan, bir süre sonra Kurmay Başkanı Yarbay Mehmet Şahin'in, Atınç'ınÜnsal Coşkun ile görüşme yaptığını ve gidebileceğini söylemesi üzerine birliktenayrıldığını iddia etti.

Haberin Devamı

Kışladan saat 21.40 sularında çıktığını ve eve vardığında aldığıalerji ilaçlarının etkisiyle uykulu olduğunu belirten Okan, bu sırada kızınıntelevizyonda askerlerin Boğaz Köprüsü'nü kapattığına yönelik haberleri ilettiğinibildirdi.

Ardından Hakan Atınç'ın makamını askeri hattan aradığını ancak KurmayBaşkanı Mehmet Şahin'in telefona çıktığını belirten Okan, "Alçak irtifada uçanjet seslerini duydum. Askeri hattan birliğimi aradım. Hakan Paşa'nın odasını,nöbetçi amirleri aradım bulamadım. Kurmay Başkanı Mehmet Şahin'e ulaştım, 'HakanPaşa burada, gelmenize gerek yok' dedi ve kapattı. Bir daha da açmadı. Ne demekistediğini anlamadım." diye konuştu.

Cep telefonunun arızalı olduğu için kapanıp açıldığını belirten Okan,cep telefonunu ancak darbe girişimi sonrası yaptırdığını iddia etti.

O gece makam telefonunu kullandığını öne süren Okan, Ünsal Coşkun'u,Alay Komutan Yardımcısı Yarbay Halil Gül'ü ve başka bazı isimleri aradığını ancakulaşamadığını söyledi.

Haberin Devamı

Kara Havacılık Komutanlığında görevli Albay Murat S?ama’yı aradığınıve yanına çağırdığını belirten Okan, sabaha kadar Şama ile birlikte olduklarınıifade etti.

Albay Mustafa Güneş'e de telefonla ulaştığını ve birliğe gidip gitmemekonusunda kendisi ile konuşup kaos ortamı olduğu için bekleme kararı aldıklarınıbelirten Okan, sabaha doğru Şama'nın gittiğini kızının söylediğini ifade etti.

"Murat Bolat ağlıyordu"

Tabur komutanlarından Murat Bolat ile telefonda konuştuğunu belirtenOkan, "Sesi çok kötüydü ve ağlıyordu. Genelkurmay Başkanı imzalı bir emringeldiğini söyledi. Bilmeden ve Genelkurmay Başkanının emri olduğunu zannettiğini,bu işin içinde bulunduğunu, darbe girişimi olduğunu fark edince kaçtığınısöyledi. Ben de sabah kışlaya gelmesini, orada olan her şeyi anlatmasını,kendisini toparlamasını söyledim." ifadelerini kullandı.

Sabah saatlerinde Hakan Atınç'ın ağabeyinin arayıp, Atınç'ındarbecilerden kurtulup evine ulaştığını ve onunla görüşmeleri gerektiğinisöylemesi üzerine Şama ile Kara Havacılık Komutanının evine gittiklerini dilegetiren Okan, ardından kışlaya geçtiklerini anlattı.

Haberin Devamı

Okan, tüm binaları, tesisleri ve hangarları dolaşıp kontrolettiklerini ancak olumsuz bir durumla karşılaşmadıklarını ifade ederek, ayrıcabilgisayarlar ile telefon ve telsiz kayıtlarını emniyete aldırdıklarını kaydetti.

Murat Bolat'ın da birlikte olduğunu ifade eden Okan, birinin "Bu dadarbeci" demesi üzerine Bolat'ı da ifade vermek üzere savcıya gönderdiklerinibildirdi.

18 Temmuz'da helikoptere hazırlık emri vermiş

Darbe girişiminden üç gün sonra 18 Temmuz'da Kara Havacılık KomutanıHakan Atınç'ın telefonla arayıp Genelkurmay Başkanlığından gelen telefon emriüzerine taarruz helikopterlerinin ivedi hazırlanmasını istediğini belirten Okan,şöyle konuştu:

"Zırhlı tümendeki tankların nizamiyeden çıkış yapacağı ihbarıalındığını, onların nizamiyeden çıkmayacak şekilde atış yapılmasını söyledi. Bende 'Komutanım yanlışlık olmasın... Daha darbeden yeni çıktık' dedim. Kesinlikledoğru olduğunu ve ivedi kalkış yapılması emri verdi. Makam odalarımızın altkatında taarruz helikopter taburu odaları vardı. Emri ilettim. Pilotlar tereddütetti, uçmak istemediler. Ben de onlara Hakan Paşa'nın yanına gitmemizi, emribizzat ağzından duymalarını söyledim. Ama helikopterlerin de hazır olmasıgerekiyordu. Önce taarruz hangarına uğradık. Helikopterler hangarın içindeydi.Ankara Batı Savcılığından gelen savcılarımız, Emniyet Genel Müdürlüğü personeliiçeride işlem yapıyordu. Metin Albay başındaydı, refakat ediyordu. Orada emritabur komutan vekili olan Binbaşı Suat Akyaz'a ilettim. Hakan Paşa'nın yanınagitmek üzere çıkarken teknisyenlerden bazılarının emre itiraz ettiğini ve AlbayMetin'in de bağırarak emri tekrarladığını duydum. Personel helikopter çıkarmayabaşladı. Ben uçacak pilotlarla Hakan Paşa'nın yanına gittim. Hakan Paşa göreviniptal olduğunu, pilotların ve teknisyenlerin, alay komutanının hiçbir tereddütemaruz kalmadan emirlere uyması gerektiğini söyledi."

Haberin Devamı

Hakan Paşa'nın personele de seslendiğini belirten Okan, "Sonrasındaolayı araştırdığımızda, Zırhlı Tümen komutanının en alt seviyedekiler dahil bütünkomutanları toplantıya çağırdığını, bunu gören bir başçavuşun da Genelkurmayatelefon ihbarı yaptığını ve sosyal medyadan tweet attığını, bunun üzerine bizeemir verildiğini öğrendim." diye konuştu.

Darbe girişimi sonrası helikopterleri bozmuşlar

"Darbe sonrası Güvercinlik'te, Ulucan Meydanı ve Akıncı Üssü'ndebulunan tüm hava araçlarını, küçük eğitim uçakları dahil teknik personelmarifetiyle kontrollü gayri faal hale getirdik. Yani uçmaz duruma geldiler."diyen Okan, özellikle taarruz helikopterlerinde bulunan parçaları söktürdüklerinibildirdi.

Kışladaki tüm personelin ifadelerinin alındığını ve idari tahkikatyapıldığını belirten Okan, "15 Temmuz hain darbe girişiminde Güvercinlikkışlasında toplam 21 helikopter kullanılmıştır. Uçan 42 pilottan alaydan uçansayı sadece 8'dir. Alayda normalde 150 civarında uçuşa müsait pilotbulunmaktadır." dedi.

Okan, 29 Temmuz'da Tümgeneral Hakan Atınç'ın da desteğiyle terfi ediptuğgeneral olduğunu ve ardından da Kara Havacılık Komutanlığına getirildiğiniifade ederek, FETÖ ile bir alakası bulunmadığını öne sürdü.

Feyzi Okan, kabul etmediği hakkındaki suçlamaları gururunayediremediğini söyledi.

29 Nisan'da mesleğinden ihraç edildiğini dile getiren Okan, adaletintecelli edip mesleğine geri döneceğine inandığını ifade etti.

Darbe girişiminden sonra 18 Ocak 2017'de gözaltına alınıp 20 Ocak'tatutuklandığını anlatan Okan, tahliyesini talep etti.

Duruşmanın öğleden önceki bölümünde sanık eski kursiyer Teğmen İbrahimFurkan Gülcan da savunma yaptı.