Gazete Vatan Logo

120 yıllık devasa arşivi Youtube'a yükleyecekler

Dünyanın en köklü ve en eski basın merkezlerinden Associated Press, British Movietone ile işbirliği sonucunda 120 yıllık ve toplamda 1 milyon dakikayı aşan arşivini YouTube'a yükleyecek.

120 yıllık devasa arşivi Youtube'a yükleyecekler

120 yılı aşkın bir arşive sahip Associated Press son yüzyılın en ciddi basım kurumu olarak bilinir. Savaş zamanlarına ait de birçok arşivi bulunan Associated Press, şimdi bu efsanevi arşivini açığa çıkarıyor. Projede tamamlandığında dünya tarihini şekillendirmiş en önemli siyasal, sosyal ve kültürel olayların haberleri izlenebilecek. YouTube’u adeta gerçek bir zaman tüneline dönüştüren ‘görsel ansiklopedi’ mantığındaki iki kanallı projenin, internete şu ana kadar yüklenecek en kapsamlı veri arşivi olduğu belirtiliyor. Proje özellikle tarih ve eğitim alanında küresel bir boşluğu kapatacak.

Associated Press’in arşivindeki 1895'ten itibaren haber niteliği taşıyan tüm görüntülerin bir yıl 329 gün 10 saat ve 40 dakika tutan bir video uzunluğu var. Şu anda yükleme işlemi devam ediyor ve üç hafta önce ilk test videosu yüklendi. İşlem, yaklaşık 1.7 milyon video yüklenene kadar devam edecek. Dünya savaşlarından Berlin Duvarı'nın yıkılışına, 80 darbesine ait görüntülerden Kore savaşlarına varan çok geniş arşiv artık erişilebilir olacak. Yükleme işlemi tamamlandığında AP'nin YouTube hesabında toplamda iki yıla yakın bir video zinciri bulunacak.

Haberin Devamı