Gazete Vatan Logo

12 yıl sonra seks yapınca...

Bir dönem 'erkeklerden vazgeçen' ünlü moda editörü, seks yapmaya geri döndüğü günü anlattı...

Defne Samyeli, Milliyet'teki röportajında ELLE dergisinin Fransız versiyonunun Genel Yayın Yönetmeni Sophie Fontanel'le bir araya geldi... Yeni kitabında seksten uzak duran kadınları anlatan Fontanel'in söyledikleri, yeni düzenin şehirli kadınına ışık tutuyor.

İşte o röportajdan satır başları:

Sophie Fontanel, modaya yön veren dergilerden Elle’in Fransız versiyonunun Genel Yayın Yönetmeni. 27 yaşında verdiği bir kararla ‘Kötüsü olacaksa hiç olmasın daha iyi’ diyerek erkeklerle cinsel aktivite olayına 12 yıllık bir ara vermiş. Sekse tamamen uzak durmamış ama... Hayal gücü ve fantezilerle kendi bedenini daha iyi tanıma yoluna gitmiş. Ve bu yolda özgürlüğü bulmuş. Tek pişmanlığı, çocuk yapmamış olması.

HAYIR DEME HAKKINIZ VAR

Fontanel’in kitabı ‘Erkeksiz Hayat Oh Ne Rahat’ adıyla ülkemizdeki raflarda da yerini aldı. Türk okuru, özellikle kadınlar ne düşünecek diye merak ediyorum. Elbette kültürel farklar, bizim bu konularda Fransız hemcinslerimiz kadar rahat konuşmamız ya da düşünmemizin önünde engel olacaktır.
Ama.. Kadın, nerede doğmuş olursa, kadın.. Ben Sophie’nin söylediği bir sözü her kültürdeki kadın için önemli ve altı çizilmeye değer buluyorum: "Hayır deme hakkınız var. Erkek istiyor diye, elden gitmesin diye, çok da bayılmadığınız birine evet demek zorunda değilsiniz."



En son ne zaman biriyle seks yaptınız?
2 yıl önce. Benim için düzenli seks hayatı anlamsız bir şey. Bir ihtiyaç olduğunu kabul ediyorum. Ama ben yalnız kaldığımda da hayal edebilir, bunu yaşayabilirim. Bu sabah İstanbul’da bindiğim taksinin şöförü mesela. Olağanüstü güzel mavi gözleri vardı, etkilendim. Ve durdum, onu düşündüm. Bu bile yetiyor. Bir partneriniz olmasa da aktif bir seks hayatınız olabilir. Biriyle slow dans etmek, ya da karşı cinsten birinin güçlü kollarına bakıp etkilenmek de yeterince seksüel. Hayal gücünüz, her şey. Bazen gerçekten daha da iyi, hatta. O güçlü kolların sahibiyle konuştuğunuzda işin bütün büyüsünün yok olması ihtimali yok mu? Kafanın içindeki, her zaman yatağın içindekinden daha iyi ve önemlidir.

SEKSİN ŞAHANE OLMASINI KENDİME BORÇLUYUM

12 yıl boyunca yatağınızda kimse olmadı. Sizi bu kararı vermeye iten neydi? Çok adam mı, çok sayıda yanlış adam mı?
Ergenlik yıllarımdan bu yana aktif şekilde cinselliği yaşıyordum. Genelde uzun süreli birlikteliklerim oldu; adamların sayısı değil önemli olan. ‘Herkes öyle yapıyor’ diye benim de hayatımda mutlaka birlikte yatıp uyuduğum biri vardı. 5 yıllık bir sevgilim vardı, ben 27 yaşındayken. Bir gün kendi kendime sordum. Yatakta onunla hep mutlu muydum? Hayır. Çoğu zaman ‘Olmasa da olur’ noktasındaydım. İyi olduğu az zaman vardı. Seksin ‘şahane’ olduğu zamanları da, tamamen kendime borçluydum. Bir anladım ki, seksin de çok iyi olması için gereken eforu hayal gücümü kullanarak, beynimi zorlayarak, yine ben harcıyorum.. E o zaman yatakta bir adama niye ihtiyacım olsun? Belki dedim, ‘kendi kendime’ daha mutlu olurum, bir ilişkinin problemleri olmadan. Tek başıma Alpler’e tatile gittim; sevgilim her gün arıyordu, kıskançlıktan delirdi. Oysa ben, karların ortasında, bir de baktım ki özgürüm. Gece yatakta, aa yalnız ve özgürüm! Restoranda yalnız yemek yerken özgürüm. Anladım ki ben o adama aşık değilim. Sadece bana aşık olduğunu ve birlikte olmamız gerektiğini söylediği için onunlayım. Neticede o ilişkiyi bitirdim. Dedim ki ‘seks ilişkimiz çok sıkıcı’.

Size seksi bıraktıran bu sevgili, yıllar sonra kitabı okumuş mudur? Farkında mıdır?
Şimdi 50 yaşındayım. Yıllar oldu. Ayrıldıktan sonra defalarca tekrar beraber olmak istedi, ama ben istemedim. Kitabı almış mıdır bilmiyorum. (Gülüyor) Kıskançtı, beni çok kısıtlardı. Üstelik sadık da değildi, başka kadınlarla ilişkilerini itiraf ederdi.

Bu 12 yıl sizin için ne değiştirdi, neye yaradı?
Başta cennet gibiydi. Seks hayatını sonlandırmak demek tamamen seksten soğumak değil. Sadece özgür olmak demek. Hayatımda ilk kez acele etmeden ve bir ilişki mecburiyeti olmadan kendimle başbaşa kaldım. Ve nelerden hoşlanırım, hoşlanmam.. Hangi detayları severim. En çok ne özlüyorum. Bunları anladım. Mesela bu sabah taksi şöförünü düşündüm. Nasıl olurdu onunla seks? Hoş olur muydu? Belki de hiç olmazdı. Ne önemi var. Kafanızın içinde özgürsünüz. Her şeyi hayal edebilirsiniz. Arkadaşlarım ‘Belki de lezbiyensindir’ dediler ilk başta. Ama kafamda kendi cinsimle ilgili hiç hayal kurmadım. Kendinizi anlamak için hayal kurmalısınız. Kendinizle, içinizdeki gölgelerle arkadaş olmalısınız. Ayıp, kirli, temiz düşünen taraflarınızla.

Fransız erkekleriyle ilgili duyduklarımız yalan mı? Şahane aşık oldukları efsanesi?

UNUTMUŞUMDUR DİYE KORKTUM

12 yıldan sonraki ilk seks nasıldı?
Çok korkmuştum. Unutmuşumdur, belki vücudum kapanmıştır diye düşünmüştüm. Çok mutlu oldum ki, bütün hislerim yerli yerindeydi. Rejim yaptığı için şahane bir keki yıllardır yememiş biri gibi hissettim.

Nasıl bir adamdı? Ve niye o?
Doğru zamandı. Ve o da korkmadı. 12 yıldır biriyle seks yapmadığımı öğrendiği zaman, beni ‘bozuk’ gibi görmektense bu onu çok meraklandırdı, çok ilgisini çekti. Doğal davrandı. Ve bu, yetti.

Sex and the City’nin Carrie’si diyorlar sizin için. Ne kadar doğru?
Bence çok önemli bir diziydi o. Kadınlarla ilgili kimsenin bilmediği, tabu olan bir çok konuyu gündeme getirdi. O dizide tek eksik olan şey: Kaçınma, uzak durma. Sekssizlik değil, ama. Seksten bilerek uzak durma. Sex and the City’yi yapan kanal HBO, kitabımı satın almak üzere. Bana dediler ki. ‘Sen Sex and the City’nin eksik olan kısmısın. Sen, bir dönem, hatta bir kaç yıl böyle de yaşanabileceğini söylüyorsun-ki şovu oluştururken bu, bizim hiç aklımıza gelmeyen bir şeydi.’

Bu kitabı niye yazdınız?

Çünkü en son tabu, bu. Sekssiz olmaz tabusu. Kültürel olarak herkes farklı dedik ama, günümüzde Pakistanlı da, ABD’li de olsan fark etmiyor. Seksle ilgili bir saplantılı durum söz konusu. Kadının yüzünü saklayan kültürlerde bile aynı. Sekse haddinden fazla önem verildiğini düşünüyorum. Seksle ilgili çok kitap var. ‘Seks yapmasanız da olur’ diyen yok, bunun kitabını yazan hiç yok. Oysa hem mümkün, hem özgürleştirici bir şey, bedenini paylaşmamayı seçmek.

Kitabın çok sattığını, başka dillere çevrildiğini biliyorum ama size ulaşan tepkiler nasıl?
Bir çok erkek itiraf etti. ‘5 yıldır ben de seks yapmadım’ diyen erkekler oldu. Onlar için daha kötü, onlara biçilen rolde hep arzulu, istekli olmalılar çünkü. Çoğunlukla erkekler de seks yapsalar da mutlu değiller. Erkek her seks yaptığında tatmin olmuyor ki.

Haberin Devamı