Gazete Vatan Logo

1 saatlik siber saldırının maliyeti 1 milyar dolar

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, “Siber saldırı dünyanın en önemli problemlerinden biri haline geldi. Eylül’de ABD’de 5-6 saatlik siber saldırının maliyeti 5-6 milyar dolar diyorlar. Yani 1 saatlik siber saldırının maliyeti 1 milyar dolar” dedi.

1 saatlik siber saldırının maliyeti 1 milyar dolar

Türkiye’nin bilişim güvenliği, siber güvenlik alanlarında çalışacak yetişmiş insan gücü ihtiyacı için Bilişim İnovasyon Derneği tarafından Turkcell sponsorluğu ve Mental IK desteği ile gerçekleştirilen “Cyber Camp 2017 Kış Kampı (Siber Güvenlik Kampı)” İstanbul’da başladı. Toplantıda konuşan Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, şaşırtıcı biçimde sayısallaşma, otomasyon, sanallaşma ve robotlaşmanın yaygınlaştığını vurguladı.

Yolun başındayız

Akça, “Henüz de yolun başındayız. İnsan vücudunda materyal, element olarak ne varsa, hayatta, toprakta hepsi var. İnsanda duygu olarak ne varsa o da aslında hayatta var. Şu an ortaya çıkmamışların hepsi bir gün birileri tarafından keşfedilip önümüze koyulacak. Böyle olunca da, önümüzdeki 10-20 yıl içinde neler olacağını kestirmek mümkün. Milyarlarca internete bağlı cihaz, trilyonlarca sensör belki hayatımızın bir parçası olacak. Yazılımı, donanımı ile her an bizimle birlikte olan, gittikçe akıllanan makineler bizi istila edecekler” dedi.

Korkunç rakamlar

Haberin Devamı

Bu durumu yönetmek gerektiğini belirten Akça, bu yönetim için güvenliğin nasıl temin edileceğinin bilinmesi gerektiğini, bilgi, veri, cihaz, insan, ülke güvenliğinin geleceğin en büyük problemi olarak insanlığın önünde durduğunu anlattı. Akça, bu güvenliğin sağlanabilmesi için ciddi çalışmalar yapan, trilyon harcayan ülkeler bulunduğunu anımsatarak, şöyle konuştu: “Türkiye’de hızlı şekilde bu çalışmalara başlandı. Siber saldırı dünyanın en önemli problemlerinden biri haline geldi. Türkiye’de yaşıyor, dünyada yaşıyor. Eylül ayında ABD’de 5-6 saatlik siber saldırının ABD ekonomisine maliyeti 5-6 milyar dolar diyorlar. Yani 1 saatlik siber saldırının maliyeti 1 milyar dolar. Bunlar korkunç rakamlar. Bunlarla mücadele etmekte kolay değil elbette ama iyiler hep galip gelecektir. İyi olmak için çalışmak, gayret etmek lazım.”

Siber savaşlar öne geçti

Etkinlikte konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan, internet hızının artmasıyla beraber aynı oranda siber tehditlerle karşılaşılmasının mümkün olduğunu belirterek, “Siber savaşlar artık dünyanın her tarafında konvansiyonel silahların da, konvansiyonel savaşların da önüne geçmiş durumda” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

ABD’nin karşı karşıya kaldığı siber saldırıyı anımsatan Sayan, hızlar ilerledikçe tehditlerin kabuk değiştirerek devam ettiğini,

özellikle akıllı cihazların artmasıyla, siber tehditlerin de daha akıllı hale geldiğini, her geçen gün saldırılara açık cihazların sayısının arttığını, bunlara yönelik tehditlerin sayısının da hızlı şekilde yükseldiğini bildirdi.