Gazete Vatan Logo

‘Yardım için gittik camiye gaz sıkıldı’

Gezi eylemleri sırasında 1 Haziran 2013 tarihinde Dolmabahçe Bezmialem Valide Sultan Camii’ne girdikleri iddia edilen kişilerin de bulunduğu 7’si yabancı 255 tutuksuz sanığın yargılanmasına başlandı


Gezi Parkı eylemleri sırasında çıkan olaylarda aralarında 1 Haziran 2013 tarihinde Dolmabahçe Bezmialem Valide Sultan Camii’ne girdikleri iddia edilen kişilerin de bulunduğu 7’si yabancı uyruklu 255 tutuksuz sanığa açılan davanın ilk duruşması görüldü. İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya 32 sanık, müşteki Ali Çezik ve taraf avukatları katıldı. Duruşmalar Mayıs ayı boyunca Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri gerçekleşecek.

‘Elimde kola var’

Camide bira içtiği öne sürülen Emre Öztürk duruşmada şöyle konuştu: “Hayatıma kast edildi. Eğlenmek için Beşiktaş’a gitmiştik. Birden müdahale oldu ve biz de insanlara yardım etmek istedik ama böyle bir haber çıktı. Hayatıma tecavüz edildi diye dava açtım. Elimde bir kola var ve ‘camide bira içildi’ diye servis edildi. İnsanlar minibüste falan beni tanıyorlar. Yanımda bir arkadaşım vardı. Olay zamanı yaralanan insanlar oldu ve camiiye sığındılar. Ben de yardım amaçlı camiiye girdim. Camiinin içine gaz sıkıldı. Gözlerim yandı ve ben de kola kutusunu gözüme tuttum. Fotoğrafım çekildi, basında yer aldı. Olaylar sırasında gözaltına alınmadım, davet üzerine karakola gittim. Tanık sıfatıyla ifadem alındı.”

‘Sen de gel o zaman!’

Mimar Gizem Ünek ise eylem amacıyla yürüdükleri sırada arkadaşını polislerin çağırdığını ve yanına gidince de gözaltına aldıklarını belirterek, “’Nereye götürüyorsunuz onu?’ diye sormam üzerine “Sende gel o zaman” diyerek beni de gözaltına aldılar. Suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatimi istiyorum” dedi. Yüksek lisans öğrencisi Deha Okyay da, barışçıl bir gösteri yapmak için Taksim’e gittiğini belirterek suçlamaları reddetti.

İddianame: Ne içtiği tespit edilemedi

İDDİANAMEDE, cami müezzini Fuat Yıldırım güvenlik görevlisinin, 31 Mayıs günü kırılan kapının arkasına kalaslar koyarak eylemcilerin içeriye girmesini engelledikleri anlatıldı. Ertesi gün, 1 Haziran 2013 tarihinde ise eylemcilerin, cami kapısının açık olmasından faydalanarak içeri girdikleri, ayakkabılıkları ters çevirerek tezgah gibi kullanmaya çalıştıkları, tıbbi atık ve içeride yiyecek içecek artıkları ile içerinin kirletildiği, güvenlik kameraları ile minber kısmında Arapça yazılar bulunan perdelerden bir kısmının çalındığı, pencere önünde içi boş ezilmiş halde bira kutusu ile müezzin bölümünde boş sigara kutusu, sigara izmaritleri bulunduğu öne sürüldü. İddianamede ayrıca cami içindeki kamera görüntülerinin çözünürlüğünün düşük olması nedeniyle, sanık Emre Öztürk’ün elindeki kutudan ne içtiğine yönelik bir tespitin yapılamadığı belirtildi. İddianamede sanıklar hakkında 1 yıldan 11.5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Haberin Devamı