Gazete Vatan Logo

‘Vermediniz, bombaladı’

FBI’ı Atatürk Havalimanı katliamının planlayıcısı Çatayev’i kendilerine teslim etmemekle suçlayan Rus makamlar, saldırıyla ilgili ABD’yi sorumlu tutarak “Bize teslim etmediler o da İstanbul’u patlattı” açıklaması yaptı

‘Vermediniz, bombaladı’

Rusya Devlet Duması Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov, İstanbul Atatürk Havalimanı saldırısının planlayıcısı olduğu sanılan Ahmed Çatayev ile ilgili olarak ABD Federal Soruşturma Bürosu’na (FBI) tepki gösterdi. Twitter hesabından açıklama yapan Puşkov, daha önce FBI’a Boston saldırısının failleri Tsarnayev kardeşler hakkında bilgi verdiklerini anımsattı. FBI’dan Çatayev’in iadesini istediklerini ancak olumsuz yanıt aldıklarını da belirten Puşkov, “Ancak onu bize teslim etmediler ve işte o da İstanbul’u patlattı. Bunun sorumlusu kim?” ifadelerini kullandı. Rusya, Temmuz Mücadele Komitesi, ocakta Çatayev’in IŞİD’e katıldığını ve Kafkas kökenli teröristleri Rusya ve Avrupa ülkelerinde eylem yapması için hazırladığını duyurmuştu. Çatayev’in Kafkasya Emirliği lideri Doku Umarov öldükten sonra IŞİD’e katıldığı üzerinde duruluyor.

Bitcoin’e inceleme

Öte yandan Avrupa Birliği, İstanbul saldırısının ardından Avrupa’daki teröristlerin mali kaynaklara erişimini kesmek için harekete geçti. AB Komisyonu’nun adaletten sorumlu üyesi Vera Jourova, Die Welt gazetesine verdiği demeçte, AB’nin terörle mücadeledeki yeni eylem planını açıkladı. Jourova, AB Komisyonu’nun ‘yüksek riskli ülkeler’ listesi sunacağını ve bu ülkelerdeki bankaların daha sıkı kontrol edileceğini açıkladı. Listede Afganistan, Bosna-Hersek, Guyana, Irak, Laos, Suriye, Uganda, Vanuatu, Yemen, İran ve Kuzey Kore gibi ülkelerin bulunduğu belirtiliyor. Terör eylemlerinin finansmanını engellemeye yönelik önlemler paketinin bugün karara bağlanması bekleniyor. AB Komisyonu, özellikle para aklama ve terörün finansmanı için suiistimal edilebilecek sanal para birimi Bitcoin’in kullanımını da gündemine taşıyacak.

Haberin Devamı