Gazete Vatan Logo

'Uyuyamıyorum'

Hamilelikte uyku problemlerine oldukça sık rastlanır. Bu problemler gebeliğin ilerlemesiyle birlikte giderek artar. İlk 3 aylık hamilelik dönemi ile son 3 aylık dönem karşılaştırıldığında uyku problemlerinin giderek arttığı ve son 3 aylık dönemde çok daha sık olduğu görülür.

Uykunun sağlıksız olması annenin günlük performansı yanında sağlığını da kötü etkilemektedir. Uykusuzluk özellikle annenin daha fazla kilo almasına ve glukoz entoleransına sebep olmaktadır. Uykusuzluk hamile annenin bağışıklık sistemini de bozarak enfeksiyonların daha sık görülmesine sebep olmaktadır.

Ancak bebeğin sağlığını asıl etkileyen sorun annenin aşırı kilo alması ve uykuda solunum bozuklukları nedeniyle hipertansiyon sorunu yaşamasıdır. Bu durumda aşırı uyuyan , yorgun annelerde mutlaka uykuda solunum bozuklukları mutlaka araştırılıp, varsa tedavi edilmelidirler.

Hamileler hamilelik süresince uyku sorunlarının sıklığının arttığının bilincinde olması gereklidir. Bu hastalıkların ortaya çıkmasını önlemek amacıyla kansızlık, demir ve vitamin eksiklikleri mutlaka tedavi edilmelidir. Hamileler aşırı kilo almaktan kaçınmalı, horlama ve uykuda solunum zorluğu yaşıyorlarsa, hipertansiyonları da varsa mutlaka bu sorunun tedavi edilmesini sağlayarak kendileri ve bebeğin sağlığını tehdit eden sorunlardan kendilerini korumaldırlar.

Gebelikte Uykusuzluk Nedenleri

* Gebeliğin ilk haftalarında anne olma düşüncesi ve heyecanı kadınların çoğunda uykusuzluğa yol açar.

* Giderek büyüyen bebeğin anne karnındaki hareketleri, karın ağrılarına ve kramplarına neden olmaktadır. Bu durum da uykusuzluğa sebebiyet verir.

* Ayrıca kilo arttıkça, uyuma pozisyonları güçleşir. Sağa, sola dönerek uyumak ya da uyurken pozisyon değiştirmek, bebek büyüdükçe zorlaşır.

* Büyüyen rahmin mesaneye yaptığı baskı sonucu mesane kapasitesi azaldığı için gebe bayanlar, sık sık idrara çıkarlar. Gebeliğin ilerlemesiyle, damarlarda akan kan miktarı artar, bu artış da böbreklerden geçen kan miktarını arttırır. Yani böbrekler daha fazla kan süzecek ve buna bağlı olarak daha fazla idrar üretecektir. İdrar üretimindeki artış ve mesanaye baskı sonucu hamile bayanlarda uyku problemleri görülür.

* Hamilelik ilerleyip rahim iyice büyüdüğünde karın boşluğunda çok fazla yer işgal etmeye başlar. Bu durumda karın içi basıncı artar ve karın boşluğu ile göğüs boşluğunu ayıran diyafram kasına baskı yapar. Artmış olan oksijen gereksiminin nedeni ile daha sık ve daha derin soluk alıp vermeye başlanır. Zaman zaman nefes darlığı hissedilir. Nefes darlığı yatar pozisyondayken daha belirgin hale gelir ve uykuya dalmayı güçleştirebilir.

* Ayrıca, hamilelikle birlikte artan mide problemleri, mide yanmaları ve kramplar da uykusuzluğa neden olmaktadır.

Doktorun tavsiyesi ile birlikte bitkisel çaylar içilebilir yahut kişiye özel ilaç kullanımı söz konusu olabilir. Ancak, gebelikte uyku problemi yaşayan kadınlar, doktora danışmadan kendi başlarına çözüm üretmeye kalkışmamalıdır.

Haberin Devamı