Gazete Vatan Logo

‘Türkiye üyelik sürecini sürdürmek arzusunda’

Avrupa Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım birer mesaj yayınlayarak, AB üyeliği sürecinin devamının arzu edildiğini bildirdi

‘Türkiye üyelik sürecini sürdürmek arzusunda’

Avrupa Birliği ile Türkiye ilişkileri kötü bir dönemde geçerken, Türkiye üyelik sürecinin devamı yönünde mesaj verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Avrupa Günü nedeniyle yayınladığı mesajında, şunları kaydetti:

‘Karamsar bir ortam’

“Küresel belirsizliğin arttığı mevcut ortamda, AB sınırları içinde ve dışında bu başarı hikayesini ciddi şekilde sınayan hadiseler yaşanmaktadır. Roma Antlaşması’nın 60. yıldönümünün kutlandığı bu seneki törenler, kutlama havasından ziyade Birliğin geleceğinin tartışıldığı, endişelerin dile getirildiği karamsar bir ortamda geçmiştir.”

İslam düşmanlığı vurgusu

“Şüphesiz Birliğin geleceğine yönelik en büyük tehdit, Avrupa sathında dışlayıcı söylemlerin popülist politikaların aracı haline getirilmesidir. Ayrımcılık, kültürel ırkçılık, yabancı karşıtlığı ve İslam düşmanlığı gibi sosyal hastalıklar, maalesef kıta genelinde yaygınlık kazanıyor. Giderek oy oranlarını artıran ve siyasette belirleyici konuma ulaşan aşırı sağ partiler, Avrupa’nın sosyo-politik hayatını esir alıyor.”

Haberin Devamı

‘İlişkileri zehirliyor’

“Avrupa’da yükselen bu tür eğilimler ve politikalar, aynı zamanda Türkiye-AB ilişkilerini de zehirliyor. Tarihi, coğrafi ve kültürel olarak yüzyıllardır Avrupa’nın bir parçası olan ülkemiz, stratejik hedef olarak gördüğü AB üyelik sürecini, karşılıklı saygı, eşitlik ve kazan-kazan anlayışı çerçevesinde devam ettirmek arzusundadır. Mülteci krizinin doruk noktaya ulaştığı dönemde AB ile geliştirdiğimiz işbirliği, bu anlayışın en somut ve güncel örneğidir. Temennimiz, AB ile işbirliğimizi göç, ekonomi, enerji, Gümrük Birliği ve üyelik müzakereleri gibi alanlarda en ileri seviyeye taşımaktır.”

Yıldırım: Avrupalıyız

Başbakan Binali Yıldırım, Avrupa Günü mesajında şunları kaydetti: “Tarihi, coğrafi ve kültürel manada kendisini Avrupalı sayan ülkemiz, AB üyelik sürecini mütekabiliyet esasına uygun bir şekilde devam ettirmek arzusundadır. AB’nin siyasi, askeri ve ekonomik alanlarda tam bir birlik sağlaması, dünya barışı için çok önemli sorumluluklar üstlenmesine vesile olacaktır. Ancak Birleşik Krallık tarafından alınan AB’den ayrılma kararı ve ayrılıkçı fikirlerin diğer AB ülkelerinde büyük destek görüyor olması, birliğin geleceği hakkında ciddi endişeler doğurmaktadır.”

Haberin Devamı