Gazete Vatan Logo

'Türkiye gerçeği'

Yüzbinlerce aday için Ali Demir'den açıklama geldi

'Türkiye gerçeği'

8 bin 500 aday sıfır çekti, en başarılı il Ankara , en başarısız yine Hakkari oldu. Kız adayların başarıda erkekleri solladı. Fen ve matematikte dökülen yüzbinlerce aday için ÖSYM Başkanı Ali Demir,”Türkiye gerçeği” dedi.


ÖSYM, YGS sonuçlarını sürpriz bir şekilde sınavdan 8 gün sonra açıkladı. Önceki yıl 29. günde, geçen yıl 19. günde açıklanan sınav, bu yıl geliştirilen optik okuma sistemi sayesinde 8. gün açıklandı. Geçen yıl 50 bini aşan sıfırcı sayısı bu yıl 8 bin 500’e düştü. Geçen yıl yüzde 73 olan LYS için geçerli olan 180 puanı aşma oranı bu yıl yüzde 68’e geriledi.

ÖSYM, YGS 2013 sonuçlarını dün saat 15:00’te açıkladı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, tarafından 8. günde açıklanan YGS verileri “Bir sürprizimiz var” denilerek açıklandı. YGS 2013 verileri şöyle:



- 8 BİN SIFIRCI:

YGS’de 2011’de 38 bin aday sıfır puan aldı, geçen yıl 50 bin 805 aday sıfır puan almıştı. Bu yıl sıfırcı aday sayısı 8 bin 586’ya düştü. YGS’ye 1 milyon 805 bin 125 aday girerken, 1 milyon 804 bin 891 adayın sınavı geçerli sayıldı. 1 bin 36 aday 4 testten ikisinde veya üçünde sıfır puan dahi alamadı.

- KIZLAR YİNE BAŞARILI: Kız adaylar, geçmiş yıllarda olduğu gibi erkeklere göre daha başarılı oldu. Erkek adayların yüzde 65’i (geçen yıl yüzde 68’di), kız adayların yüzde 72’si (geçen yıl yüzde 76’ydı) LYS’ye girme hakkını kazandı.

- BAŞARILAR DÜŞÜYOR:

Sınav sonucunda puanı hesaplanan adayın testlere göre başarı durumuna bakıldığında, özellikle fen testindeki net ortalamasının düşük olduğu görüldü. 40 sorunun yöneltildiği Fen testinde adayların net ortalaması son 3 yılda kademeli olarak düşmeye devam etti. 2011’de 4.1 olan test ortalaması, 2012 yılında 4 ortalamanın da altına inerek 3,56 olurken, bu yıl bu oran 3,5’a kadar düştü. Adaylar, matematik testinde 7,4 (geçen yıl 6,9), sosyal bilimler 12,1 (geçen yıl 11,6) net ortalaması yakalayabildi. Türkçe testinde geçen yıl 18 olan net ortalaması bu yıl 16,8’e düştü.

Sonuçları 8 günde açıklayıp rekor kırdı

ÖSYM Başkanı Ali Demir, 8. günde sınav sonuçlarının açıklanabilmesinin nedenlerini şöyle sıraladı:

- 2-15 Ocak 2013 tarihleri arasında kabul edilen başvuruların süresinin uzatılmamış olması, işlem-zaman çizelgesine göre yürüyen süreçte gecikmeleri ve aksamaları önlemiştir.

- Sınav görevlileri dâhil sürece destek veren tüm birimlerin eşgüdümünün sağlanması

n Bina Sınav Sorumlularının eğitilmesi sayesinde sınavın sorunsuz olarak uygulanmış olması

- Pek çok sınav salonunda uygulamanın kamera ile kayıt altına alınmış olması; salonda ortaya çıkması olası sorunların görevlilerin de yardımıyla önüne geçilmiş olması

- İlk kez 2011-YGS ile kullanılmaya başlanan “Kırmızı Kutu” uygulamasına sınav görevlilerinin alışmış olması, soru Kitapçıkları üzerinde “Karekod Etiket” uygulamasının gerçekleştirilmesi

- Sınav Evrakı Teslim Alma ve Tarama Süreci ile Optik Okuma ve Değerlendirme ve Yedek Sınav Evrakı Yönetimi Süreçlerinin yeniden tanımlanması (Evrak kabul noktalarının sayısının artırılması)

- Kırtasiye gereçlerinin kalitesinin artırılması ve kalem silgi sorunlarının asgariye indirilmiş olması

- Cevap kâğıdı tarayıcılarının ve optik okuyucuların kapasitelerinin yüzde 40 oranında artırılması

- Tarama ve optik okumanın eşzamanlı yapılması

- Optik okuma sürecinin geliştirilen yazılım desteği ile iyileştirilmesi

- Çift değerlendirme yazılımı ile sonuçların kısa sürede doğrulanması

- ÖSYM’nin tüm birimlerinde tam bir takım ruhu ile çalışması.



Soruların tamamını 91 aday yaptı

Sınavda 91 aday fen bilimleri testinde 40 sorunun tümüne doğru yanıt verdi. Geçen yıl bu sayı 437 olmuştu. Matematik testinde 2417 aday (geçen yıl 1316) tüm soruları doğru yaparken, sosyal bilimler testinde 6 aday (geçen yıl 56) tüm soruları doğru yaptı. Türkçe testinde 809 aday (geçen yıl 929) tüm soruları yapabildi. Türkçe’den 35 ve üzeri neti 68 bin aday yaptı, geçen yıl bu sayı 77 bini bulmuştu.

‘Kopya skandalı büyük güven kaybıydı’

ÖSYM Başkanı Ali Demir KPSS 2010’da yaşananları “Kopya skandalı” olarak niteleyerek, şunları söyledi, “ÖSYM ciddi güven kaybetmiş olarak devralındı. 2010 yılında; teknolojik gelişmelere uyum sağlayamamış ve bilgi güvenliği dikkate alınmadan oluşturulmuş bir yapı mevcuttu. Mevcut yapı ile işlerin yürütülmesi zordu ve değişim kaçınılmazdı.”


Eğitim Yazarı Sadık Gültekin: ‘Başarısızlık Türkçe’de arttı’



“ÖSYM tarihinde ilk defa 9 günde sınav sonuçları açıklandı. Bu takdire şayan bir olay. ÖSYM’yi bu açıdan tebrik etmek gerekiyor. Ancak şuna da dikkat edilmesi gerekiyor. Sonuçlar çok kısa sürede açıklandı. Yazılım iyileştirildi ama bir hata da olabilir. Bu nedenle adayların sınav sonuçlarını çok iyi irdelemeleri gerekiyor. Kendi aldıkları netler ile ona eşdeğer olan netlerin puanları aynı mı bakmaları gerekiyor. İkinci olarak, Türkiye soru sorma ortalamalarına baktığımızda genellikle geçtiğimiz yıl ile aynı. Fen geçtiğimiz yıl gibi 3.5, matematik geçen yıl 7’ydi, bu yıl 7.5 oldu. Sosyal geçtiğimiz yıl 12’ye çok yakındı, bu yıl 12.1 oldu. Fakat Türkçe 18 net iken bu yıl 16.5’e indi. Türkçe gittikçe geriye gidiyor. Buna çok dikkat edilmesi gerekiyor. En kolay testlerden biri olmasına rağmen gittikçe ortalaması düşen testlerden biri oldu. Üçüncü olarak daha önemli bir nokta var. Puanı hesaplanmayan aday sayısı 2010 yılında 14 bin kişiydi. 2011’de 38 bin kişiye yükseldi. 2012’de 51 bin kişiye yükseldi. Bu yıl da aslında 61 bin kişiye çıktı. Dolaysıyla puanı hesaplanmayan aday sayısı 8 bin denilerek düştü gibi görünse de ortada başka bir vahim olay var. 4 testte 4 yanlış bir doğruyu götürdükten sonra yarımşar netin altında kalan aday sayısı bu. Demek ki başarısızlık gittikçe artıyor.“




İşte sınavın en büyükleri

- Şampiyon TED’ten: Ankara TED Koleji’nden Zeynep Nur Karagöz YGS-1 ve YGS-2, İstanbul Lisesinden Hümeyra Çolak YGS-3, YGS-4 ve YGS-5, Kadıköy Anadolu Lisesinden Irmak Öziskender YGS-6 puan türlerinde 500 tam puan alarak birinci oldu.

- YGS-1: İzmir Fen Lisesinden Fatih Aslan, Kadıköy Anadolu Lisesinden Irmak Öziskender, ÜFTADE Lisesinden Kübra Peker, Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Okulu Özel Anadolu Lisesinden Bulut Aygüneş ve İzmir Fen Lisesinden Mert Mestanoğlu

-YGS-2: Özel ÜFTADE Lisesinden Kübra Peker, İzmir Fen Lisesinden Fatih Aslan, Galatasaray Lisesinden Onur Merzifonlu, Kadıköy Anadolu Lisesinden Irmak Öziskender.

- YGS-3: Robert Lisesinden Furkan Savaş, Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesinden Oğuzhan Özer, TED Konya Kolejinden Deniz Han Alan, Akşehir Hacı Sıddıka Baysal Fen Lisesinden Ahmet Niyazi Ülkü .

- YGS-4 : Akşehir Hacı Sıddıka Baysal Fen Lisesinden Ahmet Niyazi Ülkü, Robert Lisesinden Furkan Savaş, Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesinden Oğuzhan Özer, TED Konya Kolejinden Deniz Han Alan sıralamaya girdi.

- YGS-5 : Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesinden Oğuzhan Özer, TED Konya Kolejinden Deniz Han Alan, Kadıköy Anadolu Lisesinden Irmak Öziskender, Akşehir Hacı Sıddıka Baysal Fen Lisesinden Ahmet Niyazi Ülkü.

- YGS-6: Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesinden Oğuzhan Özer, TED Konya Kolejinden Deniz Han Alan, Süleyman Demirel Fen Lisesinden Muhammed Said Seferbey, Özel Üftade Lisesinden Kübra Peker.

Meslek ve genel liselerin başarısında da düşüş var

Sınavın lise türlerine göre başarı değerlendirmesinde YGS puan ortalamasına göre okulların sıralaması ise şöyle: Fen lisesi, özel fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, öğretmen liseleri, askeri lise, anadolu lisesi, polis koleji, yabancı dille eğitim yapan özel lise, lise, özel lise, astsubay hazırlık okulları, genel lise, sağlık meslek lisesi, imam hatip liseleri, teknik liseler, diğer meslek liseleri, güzel sanatlar lisesi, sekreterlik meslek lisesi, turizm otelcilik lisesi, kız meslek lisesi, ticaret meslek lisesi, spor lisesi, özel akşam lisesi, endüstri meslek lisesi, Sosyal bilimler liseleri, yüzde 100 başarı sağladı. Genel liselerin başarıları da yüzde 79’tan 72’ye düştü. Endüstri meslek liseleri 32 sorunun yeterli olduğu 180 puanı aşmada geçen yıl yüzde 33 olurken bu yıl yüzde 27’ye düştü. İmam hatip liseleri geçen yıl olduğu gibi yüzde 72 başarı sağlayabildi. Teknik liselerde başarı yüzde 70’ten 68’e; kız meslek liselerinde yüzde 52’den 50’ye düştü.

Bu tablo çok vahim

YGS verilerine göre 5 net dahi yapamayan 4 net ve altında net yapan adayların dağılımı da şöyle (Matematik’ten 1 soru iptal edildi ve tüm adaylar doğru yaptı sayıldı) Türkçe: 32 bin 622 kişi. Sosyal Bilgiler: 247 BİN 944 kişi. Matematik: 840 bin 063 kişi. Geçen yıl 870 bin kişi. Fen Bilimleri: 1 milyon 303 bin 934 kişi. Geçen yıl 1 milyon 260 bin kişi. ÖSYM Başkanı Demir, bu tabloyu, “Türkiye gerçeği” olarak özetledi.

Ankara YGS’de şampiyon oldu

ANKARA YGS’nin en başarılı ili oldu. Ankara’yı Karabük, Denizli, Aydın, Isparta, Kırşehir, Eskişehir, Antalya, Burdur ve Karaman izledi. Sınavda en başarısız iller ise yine Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinden çıktı. Sınavda son sırayı Hakkari alırken Hakkari’nin bir üstünde yine Şırnak yer aldı. Sondan 3. il Ardahan oldu. Geçen yıl 30’lu sıralarda yer alan İstanbul, bu yıl 26. sırada yer aldı.

Matematiğin 30. sorusu iptal

2013-YGS’de Temel Matematik testindeki temel soru kitapçığının 30. sorusunun ÖSYM Yönetim Kurulunun kararıyla iptal edildiği, Temel Matematik testinde en az bir işareti bulunan adayların bu soruya doğru yanıt verdiklerinin kabul edilerek değerlendirme yapıldığı bildirildi. ”Temel Matematik testinde en az bir işareti bulunan adayların 30. soruya doğru yanıt verdikleri kabul edilerek değerlendirme yapıldığı” belirtildi.

Haberin Devamı