Gazete Vatan Logo

‘Trump’ın daha çok kasedi var’

Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA), Trump’ın inkar etmesine karşın, Rusların elinde müstakbel Başkan’a şantaj için kullanılabilecek video ve ses kayıtları olduğuna inanıyor

‘Trump’ın daha çok kasedi var’

ABD’de 20 Ocak’ta yemin ederek Beyaz Saray’da göreve başlamaya hazırlanan Donald Trump’la istihbarat servisleri arasında ‘Rusya krizi’, Moskova’nın elinde müstakbel Başkan’ın ‘seks kasedi’ bulunduğuna ilişkin iddiayla daha da büyüdü.

Trump, önceki gün düzenlediği basın toplantısında iddiayı duyuran CNN televizyonu ve Buzzfeed internet sitesine ateş püskürürken, İngiliz basını, Rusların topladığı Trump dosyasının, sanılandan çok daha büyük olduğunu duyurdu.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Merkezi Haber Alma Teşkilatı’nın (CIA), Kremlin’in elinde sadece bir seks kasedi bulunduğuna inanmadığını kaydetti. BBC, CIA kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Rus ajanların elinde Trump’a ait farklı zamanlarda çekilmiş ses ve görüntü kayıtları bulunduğunu belirtti. Habere göre Trump’ın başkent Moskova’daki Ritz Carlton Oteli’nde hayat kadınlarıyla çekilen video görüntüleri dışında, St Petersburg kentini ziyareti sırasında çekilmiş görüntüleri de bulunuyor.

‘Başka kaynak var’

BBC muhabiri Paul Wood, kendisine aracılar yardımıyla ulaşan CIA yetkililerine dayandırdığı haberinde, Amerikan istihbaratına bilgi veren eski İngiliz istihbarat servisi MI6 çalışanı Christopher Steele dışında başka ‘güvenilir kaynakların’ da, Rusların elindeki ‘Trump dosyasını’ doğruladığını vurguladı.

Haberin Devamı

İlk kez ‘Ruslar yaptı’ dedi

Haftalardır Amerikan istihbaratının Rusya raporunda yer alan iddialara karşı çıkan Trump ilk kez, başkanlık seçimlerine yönelik siber saldırıların arkasında Rusların olabileceğini kabul etti. Trump, Demokrat Parti yetkililerini hedef alan siber saldırılarla ilgili olarak, “Arkasında Rusya vardı, ama başka ülkelerin de saldırılarına uğradık” ifadelerini kullandı. Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ‘gelecekte bu tür saldırılara bir daha kalkışmayacağını’ da sözlerine ekledi.

Araştırmayı kim istedi?

İngiliz ve ABD basını, Amerikan istihbaratının Başkan Obama ve Donald Trump’a sunduğu ‘Rusya raporunun’ hazırlık sürecine ilişkin ayrıntılara geniş yer verdi. İddialara göre hikaye, geçen yıl başkan aday adaylarının seçim kampanyalarına devam ettiği dönem başlıyor. İsmi gizli tutulan Cumhuriyetçi başkan aday adaylarından birisi, Trump’la ilgili bilgi toplamaları için Washington merkezli bir firmayla anlaşıyor.

Haberin Devamı

Firma, Trump’ın Rusya bağlantılarını gözler önüne sermek için, uzun yıllar bu ülkede çalışmış olan İngiliz ajan Christopher Steele’den yardım istiyor. Steele, araştırmalarını sürdürürken, adı açıklanmayan işveren, adaylık yarışından çekildiği için dosyaya ihtiyaç kalmadığını söylüyor. Buna karşın Washington’daki aracı firma, araştırmayı finanse etmesi için bu kez Demokrat Parti’den bir isimle anlaşıyor. Haberlerde bu kişinin Demokrat başkan adayı Hillary Clinton ya da Demokrat Parti Ulusal Komitesi’nden bir kişi olmadığı vurgulanıyor. Steele, elde ettiği bulguları hem İngiliz istihbaratıyla hem de Federal Soruşturma Bürosu’ndaki (FBI) eski arkadaşlarıyla paylaşıyor.

‘Hasıraltı edildi’

Steele, Trump’la ilgili raporunu Amerikan medyasında yayınlatmak istese de, dosyayı yayınlayacak bir kurum bulamadığını öne sürüyor. Steele’in iddiasına göre Trump’ın en büyük destekçilerinden eski New York Valisi Rudy Guiliani, FBI’daki bağlantılarını kullanarak raporun yayınlanmasına engel oluyor.

Haberin Devamı

Elçiden McCain’e

Trump’la ilgili ‘Rusya raporu’ Kasım ayında Kanada’da düzenlenen Halifax Uluslararası Güvenlik Forumu’nda bir kez daha gün yüzüne çıkıyor. İngiltere’nin eski Moskova büyükelçilerinden birisi, eski Cumhuriyetçi başkan adaylarından Senatör John McCain’e raporun bir kopyasını veriyor. McCain bir süre sonra raporu incelemeleri için FBI yetkililerine teslim ediyor. Rapordaki bilgiler daha sonra Başkan Obama’nın talimatıyla yürütülen Rusya soruşturmasının sonuç raporuna dahil ediliyor.

‘Biz sızdırmadık’

Rusya’nın ABD başkanlık seçimlerini hedef alan siber saldırılarıyla ilgili hazırladıkları rapor nedeniyle Trump’ın tepkisiyle karşılaşan Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, raporla ilgili son sızıntının arkasında kendilerinin olmadığını söyledi. Trump, son basın toplantısında, Rusların elinde seks kasedi bulunduğuna yönelik iddiaları Amerikan basınına istihbarat yetkililerinin sızdırdığını öne sürmüştü.

Haberin Devamı

‘Vatandaşlık görevi’

Rusların Trump’la ilgili bilgi topladığına yönelik raporu FBI yetkililerine teslim eden Senatör John McCain, “Her vatandaşın yapacağı şeyi yaptım” diye konuştu. Sıkı bir Trump karşıtı olmasıyla tanınan McCain, dosyada yer alan iddiaların doğruluğu konusunda bir fikri olmadığını, bu nedenle de iddiaları araştırmaları için yetkililerle bağlantıya geçtiğini söyledi.

Kedisini bırakıp kaçtı

Trump’la ilgili Rusların elinde ne gibi bilgiler olduğunu araştıran İngiliz istihbaratçı Christopher Steele, kimliğinin deşifre olmasının ardından kayıplara karıştı. Londra merkezli özel istihbarat kuruluşu ‘Orbis Business Intelligence’in kurucu su olan 52 yaşındaki Steele’in, önceki gün Surrey’deki evinden ayrıldığı ve bir daha kendisinden haber alınamadığı belirtildi. İngiliz basını, Steele’in giderken kedisini komşularına emanet ettiğini vurgulayarak, eski istihbaratçının ‘uzun bir seyahate çıkmış’ izlenimi verdiği yorumunu yaptı.

Litvinenko’nun bağlantısıydı

Trump’la ilgili iddiaları ortaya atan İngiliz istihbaratçı Steele’in, 2006’da başkent Londra’da Rus ajanlarınca zehirlenerek öldürülen Putin muhalifi eski FSB ajanı Alexander Litvinenko’nun İngiltere’deki bağlantısı olduğu belirtiliyor.

Geceliği 17 bin dolar

Trump’ın Moskova ziyaretinde kaldığı Ritz Carlton Oteli’ndeki ‘başkanlık süiti’nin geceliği 17 bin 190 dolar. Trump’ın, 2009’da Moskova’yı ziyaret eden Obama ve ailesinin kaldığı odayı bilinçli şekilde tercih ettiği belirtiliyor. Trump’ın hayat kadınlarıyla beraber görüldüğü video görüntülerinin bu odada çekildiği söyleniyor. İddiaya göre otel, Rus istihbarat sevisi FSB’nin Moskova’yı ziyaret eden yabancı liderleri görüntülemek için kullandığı yerlerin başında geliyor.