Gazete Vatan Logo

‘Tarihi yatırım yaptık meyvesi bu yıl alınır’

Koç Holding CEO’su Turgay Durak, 2014 yılında Koç Topluluğu tarihinin en büyük organik yatırım dönemini tamamladıklarını belirterek, 2015’in yeni yatırımların meyvelerini alacakları bir yıl olacağını söyledi

Koç Holding’in 2014 toplam konsolide satış gelirleri 68.6 milyar TL, ana ortaklığa ait net dönem kârı 2.7 milyar TL oldu. Koç Holding’in 2014 yılı finansal sonuçlarını değerlendiren Koç Holding CEO’su Turgay Durak, “Ekonomik ve siyasi dalgalanmalara sahne olan 2014’ü başarılı sonuçlarla kapattık. Topluluğumuz için 2014 yılının önemi, tarihimizin en büyük yatırım dönemi olmasıydı. Toplam kombine 7.6 milyar liralık rekor yatırıma imza attık. Son 3 yılda yaptığımız toplam yatırım 19 milyar liraya ulaştı. 2015, yeni yatırımlarımızın meyvelerini alacağımız yıl olacak” dedi.

Yeni yatırımlar olacak

“Türkiye’nin uzun vadeli büyüme potansiyeline olan inancımızla, ülkemize en yüksek katkıyı sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Yeni yatırım projeleri geliştirmekten geri durmayacağız. Özellikle yurt dışında büyüme hedefine yönelik çalışmalara, yeni ürün, marka, Ar-Ge ve teknoloji yatırımlarına topyekün devam edeceğiz” şeklinde konuşan Durak, 2014’te gerçekleştirdiği yatırımlara ilişkin şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

Tek kalemde 3 milyar $

“2014 yılında enerji sektöründe liderliğimizi sürdürürken, Türk özel sektörünün tek kalemde gerçekleştirdiği en yüksek sanayi yatırımı olan 3 milyar dolarlık Fuel Oil Dönüşüm Projesi’nin açılışını gerçekleştirdik. Bu yatırımla ülkemizin enerji ithalatını da yıllık net 1 milyar dolar azaltmayı hedefliyoruz. Ford Otosan’ın geliştirdiği yeni Courier’in üretimi için Gölcük’teki ikinci fabrikamızın açılışını gerçekleştirdik. Kocaeli fabrikasında üretilmekte olan Transit’lerin yeni modelleri devreye girdi. Böylece şirketimiz 1.4 milyar dolarlık yeni model ve fabrika yatırımlarını tamamlamış oldu.”

Tüpraş 1.4 milyar TL kâr etti

TÜRKİYE Petrol Rafinerileri AŞ’nin (Tüpraş), 2014’te net dönem kârı 1 milyar 459 milyon lira olarak açıklandı. Tüpraş Kurumsal İletişim Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Kurlarda yaşanan hızlı yükselişin neden olduğu finansman gideri etkisiyle vergi öncesi kâr 184 milyon lira olmuştur. Bununla birlikte Fuel Oil Dönüşüm Projesi yatırım teşvikinden kaynaklanan 1 milyar 292 milyon lira ertelenmiş vergi geliri nedeniyle net dönem kârı ise 1 milyar 459 milyon liraya yükselmiştir” denildi. Açıklamada, Tüpraş’ın yurt içi satışlarının 2.4 milyon ton azaldığı, toplam satışların ise 22.2 milyon ton olduğu belirtildi.

Haberin Devamı