Gazete Vatan Logo

'Soykırım' yasasında Türk imzası

'Soykırım' yasasında Türk imzası

SÖZDE Ermeni Soykırımı, önceki gece Belçika Federal Meclisi’nde 8 çekimser oya karşın 124 oy ile kabul edildi. Türkiye ve Belçika arasındaki diplomatik ilişkilerin altına dinamik koymak anlamına gelen tasarı, Belçika hükümetinin sağduyulu çabası ve Türk Dışişleri Bakanlığı’nın diplomatik atakları sayesinde ikili ilişkilere zarar vermeyecek nitelikte hafifletilmişti. Öyle ki, VATAN’ın Ankara ve Brüksel’deki diplomatik kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Türkiye’nin Belçika Büyükelçisi Marc Trenteseau, Dışişleri Bakanlığı’na çağırılarak sert bir şekilde uyarıldığı öğrenildi. Kabul edilen ‘‘yumuşatılmış’’ tasarı, başta Sosyalist Parti (PS), Yeşiller (Ecolo) ve Merkez Hümanist Parti (CDH) ve Frankofon Demokratik Federalistler (FDF) gibi Frankofon partilerin ise hoşuna gitmemişti.

Yarışa girdiler

Ermeni diyasporasının etkin lobi çalışmaları sonucunda, federal parlemento yer alan Frankofon partileri, Ermeni soykırımı konusunun tanınması için adeta yarışa girdi. Sözkonusu 4 partinin sunduğu taslaklarda, 1915 ve 1917 yılları arasında yaşanan olaylar genişletildi. Taslaklarda soykırım tanımı genişletilerek, Süryani, Yezidi, Keldani ve Rum soykırımlarının sistematik olarak yapıldığı öne çıkarıldı. Öte yandan sunulan diğer tasarılar arasında, FDF Genel Başkanı Olivair Mangain’in hazırladığı inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısı ile CDH (Merkez Hümanist Parti) tarafından hazırlanan Ermeni soykırımı iddiaları ile birlikte Süryani, Keldanı, Yezidi, Rum azınlıkları da içeren yasa tasarısı yer aldı. Belçika’da yaşayan Türklerden en fazla oy alan Sosyalist Parti (PS)’nin, 1915 olayları ile ilgili parlamentoya sunduğu tasarı; Hollanda, Avusturya ve Lüksemburg meclislerinin onayladığı tasarılar örnek gösterilip, atıfta bulunuluyor. PS’nin hazırladığı tasarısının altında Türk kökenli Özlem Özen’in de imzası var.

Haberin Devamı

Hükümet kanadı yumuşak

Belçika’da koalisyonu oluşturan MR, CD&V ve Open VLD hükümetinin haftalar önce sunduğu tasarıda ise; 1915’te Ermeni dramından Turkiye sorumlu tutulamayacağının altı çizilerek, Türklerin de kayıplarından söz edilerek, olaylar sırasında hayatlarını kaybettiklerine yer veriliyor. Türkiye’nin, Ermenistan ile olan ilişkilerinde soruların çözüme kavusturulması ve normalleşmesi öne çıkarılıyor. Hükümetin üyesi partilerin hazırladığı tasarıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlık, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanı olduğu dönemde attıkları adımlar ve Ermeni toplumuna karşı göstermiş olduğu empatiye yer veriliyor.

Haberin Devamı