Gazete Vatan Logo

‘Sizi ben yarattım, bana nasıl ihanet ettiniz!’

Hayır oyu veren partililer için önündeki kağıda ‘8 hain’ yazdı

İtalya’da kendi partisi içinden vekillerin isyanı sonucu başbakanlıktan istifa kararı alan Berlusconi, mecliste kendisine hayır oyu veren partililer için önündeki kağıda ‘8 hain’ yazdı, siyasi kariye-rini bitiren ‘eski dostlarına’ ateş püskürdü

Politik kariyerinde 51 kez güvenoyu atlatan, ancak önceki gün bütçe oylamasında meclis çoğunlunu kaybeden İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, faturayı partisindeki isyancı vekillere kesti. Ülkesini ekonomik krizden çıkaracak ekonomik reformları yasalaştırdıktan sonra istifa edeceğini duyuran Berlusconi, erken seçim tarihinin de Ocak sonu ya da şubat ayı içinde olacağını söyledi. Bir daha aday olmayacağını duyuran ‘İmparator’ lakaplı siyasetçi, meclisteki oylama sonrasında hissettiklerini bir İtalyan TV kanalının haber bültenine bağlanarak anlattı:

Havari Judas gibi

İtalya’nın iyiliği için istifa kararı aldım. Parlamento felç oldu. Partimin kan kaybına sadece şaşırmadım, aynı zamanda üzüldüm. Kendimi üzgün hissettim çünkü; bugün oy kullanmayanlar arasında, uzun yıllardır dostum olan isimler vardı.

Berlusconi, kardeşinin gazetesi Il Giornale’ye verdiği demeçte ise çok daha öfkeli ve saldırgan bir üslup kullandı. İtalyan lider, gazetenin Hz. İsa’ya ihanet eden havarisi Judas’a benzettiği isyancı vekiller için çok büyük hayal kırıklığı yaşadığını söyledi. Gazetenin bir numaralı hedefinde Berlusconi’nin TV şovlarından alıp vekil yaptığı Gabrialla Carlucci vardı. Carlucci için Berlusconi, “Ona 10 yıl TV kanallarımda iş verdim. Onu siyasi olarak ben yarattım. Böyle karşılık verdi” dedi. Oylamada Berlusconi’ye destek vermeyen Roberto Antonione içinse, “Çocuğunun vaftiz babası benim. Onunla siyaset dışı bir dostluğumuz var. Kendimi ihanete uğramış hissediyorum” ifadesini kullandı. İtalya Başbakanı’nın, “3 isim beni hayal kırıklığına uğrattı” diyerek adını verdiği vekillerin sonuncusu da Giustina Destro oldu. Destro için, “Ben olmasaydım Padua Belediye Başkanlığı’nı nasıl kazanacaktı?” diye sordu.

3 kez başbakan oldu

1994 yılında siyaset dünyasına atılan 75 yaşındaki Silvio Berlusconi, 3 kez başbakanlık koltuğuna otururken, bunlardan en uzunu 11 Haziran 2001 ile 17 Mayıs 2006 yılları arasındaki dönem oldu. Berlusconi’nin son başbakanlık dönemi ise 8 Mayıs 2008’de başlamıştı.

Basın çeksin diye mi yazdı?

‘Mecliste ölene kadar çarpışacağım. Hainlerin yüzünü görmek için oylamayı bekliyorum’ diyerek bütçe oylamasına gelen Berlusconi oylama sonucunu görür görmez, önündeki kağıt parçasına bir şeyler karalamaya başladı. Tabi kameralar da Başbakanın ne yazdığını görüntülemek için kağıda zoom yaptı. Dün bu kağıttaki ifadeler tüm İtalyan gazetelerinin manşetindeydi. Çünkü Berlusconi, oylamada aldığı evet oyu sayısı olan 308’in yanına “8 hain” yazmıştı.

Gaflarıyla hatırlanacak

Berlusconi, skandalları, gafları, şakaları ve renkli kişiliğiyle sadece İtalya’da değil, tüm dünyada sıkça gazetelerin manşetlerinde yer aldı. Berlusconi’nin mizah anlayışı ve uluslararası ilişkilerdeki yorumları başına birçok dert açtı.

- Haziran 2003: Hakkında açılan bir yolsuzluk davası sırasında kendisinden bahseden Berlusconi, ‘Kanun karşısında her vatandaş eşittir ama İtalyanların yüzde 50’sinin ülkeyi yönetme sorumluluğunu verdiği bu adam diğerlerinden biraz daha eşittir’ dedi.

- Temmuz 2003: Avrupa Parlamentosu’nda ilk kez konuşan Berlusconi, Sosyalist Alman milletvekili Martin Schulz’un sorularıyla kendisini sıkıştırması üzerine, ‘Sayın Schulz, İtalya’da Nazi toplama kamplarıyla ilgili film çeken birini tanıyorum. Sizi Kapo rolü için ona önereceğim. O rol için mükemmel olurdunuz’ diye konuştu.

- Eylül 2004: Bir İngiliz dergisiyle yaptığı röportaj sırasında Mussolini’nin iyi biri olup olmadığının sorulması üzerine ‘evet’ diye cevap verdi, ’Mussolini kimseyi öldürmedi. Mussolini, insanları tatil için sürgüne gönderdi’ dedi.

- Haziran 2005: Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu’nun ülkesinde kurulmasını isteyen Finlandiya Devlet Başkanı Tarja Halonen’i vazgeçirmek için “cazibesini” kullandığını söyledi, ‘Bir süredir kullanmamama rağmen bütün çapkınlık taktiklerimi kullanmak zorunda kaldım’ ifadesi kullandı. Finlandiya, Berlusconi’yi protesto etti.

- Ocak 2006: Aile değerlerini savunduğu için kendisini öven bir rahibe, seçimlere kadar cinsel perhiz yapacağı sözü verdi.

- Şubat 2006: Televizyonda bir sohbet programına çıkan Berlusconi, ‘Sadece Napolyon benim yapabildiklerimden daha fazlasını yaptı. Ama ben ondan daha uzunum’ diye konuştu.

- Kasım 2008: ABD Başkanı seçilen Barack Obama için, ‘yakışıklı, genç ve yanık tenli’ ifadelerini kullandı.

- Nisan 2009: Bir deprem sonrası çadırda kalan depremzedeleri ziyaret ederken, ‘Bunu bir hafta sonu kampı gibi görebilirler’ dedi.

- Eylül 2011: Telefon dinlemesine takılan Berlusconi, konuştuğu kişiye kapısındaki kadınları bekletmekle böbürlendi ve ‘Bir gecede sadece 8 kadınla beraber olduğunu çünkü daha fazlasını yapamadığını’ söyledi.”

İşte yeni başbakan adayı

29 Ocak 2012’de yapılması planlanan seçimlerde Özgürlükçü Halk Partisi’nin (PdL) Genel Sekreteri Angelino Alfano’nun başbakan adayı olacağını ifade eden Berlusconi, Alfano’nun herkes tarafından kabul gören bir isim olduğunu kaydetti.

Parti ona emanet

Hakkında açılacak davalardan korunmak için ömür boyu senatör atanmayı deneyecek olan Berlusconi, partisinin liderliğini de akıllarda hep TV röportajındaki jartiyerli görüntüsüyle hatırlanan Turizm Bakanı Michela Vittoria Brambilla’ya bırakmayı planlıyor.


Haberin Devamı