Gazete Vatan Logo

'Şemsiye Devrimi' 5. gününde

'Merkezi İşgal Et' adlı eylem devam ederken, Çin Halk Cumhuriyeti 65. kuruluş yıldönümünü kutladı. Hong Kong polisi yollardaki barikatlara dokunmadı, eylemciler de resmi törene karışmadı.

Çin yönetimindeki Hong Kong Özel Bölgesi’nde beşinci gününe giren Merkezi İşgal Et (Occupy Central) eylemleri, Çin Halk Cumhuriyeti’nin 65. kuruluş yıldönümü olan 1 Ekim etkinlikleriyle çakıştı. Yıldönümü etkinlikleri için polisin eylemcilere müdahale edeceği ve yollardaki barikatları kaldıracağı, protestocular arasında yaygın bir kanaatti. Ancak bu endişeler yersiz çıktı.

65. yıldönümü kutlamaları

Hong Kong yönetimi, protestoları göz önünde bulundurarak bölgedeki pek çok yıldönümü kutlamasını ve havai fişek gösterilerini iptal etse de, devlet yöneticilerinin katılımıyla resmi bayrak töreni planlandığı gibi gerçekleştirildi.

İşgal eylemi önderleri de protestoculara bayrak törenine yönelik bir eylem yapılmaması çağrısında bulundu. Yine de bazı eylemciler Victoria Limanı’nda düzenlenen törende Çin Ulusal Marşı'nı yuhalayarak, Hong Kong Özel Yöneticisi Leung Chun-ying’i istifaya çağırdı.

Protestolara karşı olan bazı Hong Konglular da bayrak törenine katılarak Çin yönetimine destek gösterdi.

Eylemlerin sebebi

Haberin Devamı

İçişlerinde çoğunlukla özerk ancak dış ilişkilerinde Çin’e bağlı olan Hong Kong, Pekin’e bağlı bir özel yönetici tarafından “tek ülke, iki sistem” anlayışıyla yönetiliyor.

Eylemi başlatan öğrenci grubu (kendilerine Scholarism adını verdiler), Çin’in 31 Ağustos’ta Hong Kong yöneticiliğine aday olacak kişileri veto edebileceğini açıklaması üzerine, tam bağımsız demokratik seçim hakkı isteyerek, bölgenin finans merkezinde cadde ve sokakları işgal etti.

Çin hükümeti ise seçimde yönetici adayının zaten geniş katılımlı bir komisyon tarafından belirleneceğini söyleyerek, bu eylemi haksız buluyor. Pekin hükümeti merkezden asker göndererek protestoyu sertçe bastırmak istese de, Hong Kong yöneticisi Leung polisin yeterli olacağını söyleyerek bu karara direndi.

Çoğunluğu gençlerden oluşan eylemciler sokaklarda yatıp kalkarak eylemi sürdürüyor. Yağmura, güneşe ve polisin biber gazına karşı tek önlemleri ellerindeki rengarenk şemsiyeler olan eylemcilerin kararlılığı nedeniyle, sosyal medyada bu hareket 'Şemsiye Devrimi' olarak anılmaya başlandı.

Eylemin etkileri

Haberin Devamı

Uluslararası bir finans merkezi olan Hong Kong’da eylemin başladığı günden bu yana borsa 7,3 puan düştü. Her ne kadar eylemciler şiddet içermeyen bir yöntem kullansalar da, finans merkezinin işgali işlerin normal seyrini aksatıyor.

Protestocular, 1 Ekim’de Çin’den gelen turistler sayesinde her yıl çok iş yapan alışveriş merkezi semti Tsim Sha Tsui’yi de işgal etti. Ekonomiciler, yakın zamanda bitecek gibi görünmeyen eylemin devamı halinde Hong Kong ekonomisinin zarara uğrayabileceğini düşünüyor.

(Kaynak: Al Jazeera)