Gazete Vatan Logo

'Rahatsız etmeyin!'

Çin gezisini sürdüren CHP liderinden cenaze uyarısı

'Rahatsız etmeyin!'

Kılıçdaroğlu, Paris’te öldürülen üç PKK’lının cenaze töreniyle ilgili uyarıda bulundu: “İstisram edilmemeli. Habur benzeri görüntüler halkı rahatsız ediyor.” Yeni süreçle ilgili bilgilendirilmemekten yakınan CHP lideri, “Devletimizde Dışişleri ve MİT’in muhalefeti bilgilendirmesi geleneği var” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çin ziyaretinin ikinci durağı olan Şangay’a hareketinden önce Pekin’de Westin Oteli’nin lobisinde kendisini izleyen gazetelerin Ankara temsilcilerinin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, Paris‘te öldürülen 3 PKK’lı kadının cenaze törenleriyle ilgili soru üzerine, “Cenazelerde gerginlik olmasını istemeyiz. Cenazelerin istismar edilmemesi lazım. Habur benzeri görüntüler halkı rahatsız ediyor” dedi. Cinayetlerle ilgili kendilerine farklı bir bilgi ulamadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, genel kanaatin, “Fransız polisinin, istihbaratının olayı çözebileceği” yönünde olduğunu söyledi. Öldürülen Cansız’ın ailesine taziye ziyaretinde bulunması partide rahatsızlık yaratan Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ü arayıp aramadığı da sorulan Kılıçdaroğlu, “Hayır” yanıtını verdi.

Gülen’in sözleri

Fethullah Gülen’in “Sulh hayırdır” açıklamasının anımsatılması üzerine, “Ülkeye barış ve huzurun gelmesi için herkesin katkı yapması, sorumluluk üstlenmesi gerekir” ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, İmralı süreciyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Derinlikli sorunlu bir süreç. Herkes biliyor bunu. Sorunu çözmek için AKP bugüne kadar birden fazla adım attı. Ama her seferinde başarısız oldu ve sorun daha da büyüdü. Burada bakalım nasıl bir yol izleyecekler? Bunu bilmiyoruz. Hep beraber izleyip göreceğiz.”

Süreçle ilgili muhalefetin bilgilendirilmesi konusunda, “Bize şu ana kadar hiç kimse bilgi vermedi” diyen CHP lideri, “MİT Müsteşarı seviyesinde bir bilgilendirme sizi tatmin eder mi?” sorusuna, “Bu o bilgilendirmede neler anlatılacağına, yani verilecek bilgilere bağlı. Biliyorsunuz bizim devletimizde Dışişleri Müsteşarları’nın, MİT Müsteşarları’nın muhalefeti zaman zaman bilgilendirmesi gibi bir gelenek var” yanıtını verdi. Genel Başkan seçildikten sonra MİT Müsteşarı tarafından bilgilendirilip bilgilendirilmediği yolundaki soruya, “Evet geçmişte MİT Müsteşarı ülke gündemindeki konularla ilgili olarak genel bir bilgilendirme yaptı” karşılığını veren Kılıçdaroğlu, “Bu bilgilendirme yasa dışı dinlemeler ve takiplerle ilgili şikayetlerinizin olduğu dönemde mi yapıldı?” sorusunu ise, “Hayır o dönemden sonra olmadı” diye yanıtladı.

‘Genel af gündemde yok’

Kemal Kılıçdaroğlu’na, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin önceki gün Silivri Cezaevi’nde Genelkurmay eski Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ’u ziyareti de soruldu. CHP lideri şunları söyledi:

“Sayın İlker Başbuğ’un tutuklanması doğru değildir. Hele hele terör örgütü yöneticisi suçlamasıyla tutuklanmasını kabul etmek mümkün değil. Uzun yıllar devletin bütün sırlarına sahip olmuş birinin emekli olduktan sonra ‘terörist’ diye yargılanmasını akılla mantıkla izah etmek mümkün değil. Genelkurmay Başkanı’ndan terörist mi olur? Böyle şey olur mu? Türkiye’yi huzura kavuşturmanın birinci koşulu, özel yetkili mahkemelerin tümüyle kaldırılması, yargı süreçlerinin normal mahkemelere devredilmesidir.”

CHP lideri İmralı sürecinin ardından tartışılmaya başlanan “Genel af” konusundaki düşüncelerinin sorulması üzerine de, “Bu konu konuşuluyor ama gündemde böyle bir başlık yok. Ayrıca haksız yere suçlanan insanlara, ‘Sizi affediyorum’ demek, onları suçlu ilan etmek demektir. Onlar suçlu olduklarını kabul etmiyorlar ki” şeklinde konuştu.

‘TV vermesi yargıya müdahale’

Kılıçdaroğlu, Abdullah Öcalan’a LCD TV verilmesini değerlendirirken, “Mahkumlara televizyon verilmesine yargıç karar verir. Bizim ülkemizde de Başbakan karar veriyor. Yargıya müdahalenin bu boyuta varmış olması ürkütücü” dedi. CHP lideri, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, Öcalan’a iyi hali gözetilerek TV verildiği yolundaki sözlerinin anımsatılması üzerine ise, “Biliyorsunuz Sayın Başbakan konuşur ondan sonra da bazı AKP’li bakanlar onu düzeltmek için, devirdiği çamları düzeltmek için sıraya girerler” ifadesini kullandı.


‘Çin, Türkiye’yi daha fazla ön plana çıkarabilir’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Wanshou Oteli’nde düzenlenen Türkiye-Çin İş Forumu’na da katıldı. “Çin için küresel refah ne kadar önemliyse, küresel istikrar da Çin için o derece önemli” diyen Kılıçdaroğlu, dünyanın üretim üssü olma özelliğiyle dış ticarette birçok ülkeye karşı hakim durumda bulunan Çin’in, Türkiye ile ekonomik ve ticari ilişkilerinde de durumun farklı olmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

”Kasım 2012 sonuçlarına göre Çin’e ihracatımız 2,5 milyar dolarken aynı dönemde Çin’den ithalatımız ise 19,6 milyar dolar tutarında yani 17 milyar dolar ticaret açığımız var. Bu rakam 2002 yılında 1,1 milyar dolardı. Çin’in ithalatını ağırlıklı olarak çevre ülkelerden yaptığını biliyoruz. Ancak ihracatında durum öyle değil. Başta AB ve ABD olmak üzere dünyanın hemen hemen her ülkesine ihracatı var. Çin’in ülkemizden ihracatı ağırlıklı olarak ham maddeye dayanıyor. 100 dolarlık ihracatımızın 83 doları maden ve metallerden, kimyevi maddelerden, tekstil ve ham maddelerinden oluşuyor. Katma değeri yüksek ürünlerimizin Çin’e ihracatımızda daha fazla yer almasını arzu ediyoruz. Türkiye’nin bu potansiyeli var ve Çin’in Türkiye’nin mallarının tanıtılmasında Türkiye’yi daha fazla ön plana çıkarması mümkün.”

Irak ve Mısır’dan davet var

Çin ziyaretinin ardından dış temaslarının sürüp sürmeyeceğine ilişkin soru üzerine Kemal Kılıçdaroğlu, Irak ve Mısır’dan da davetler aldığını açıkladı. Kılıçdaroğlu şöyle dedi: “Bu ziyaret Çin Komünist Partisi’nin daveti üzerine gerçekleşiyor. Irak ve Mısır yönetimlerinden de aldığımız davetler var. Koşullar uygun olursa onlara da gideceğiz. Tarihler henüz belli değil. Biz tarih bildirince bu geziler olacak ama Türkiye’nin iç siyasi gündemi bir türlü bu tarihleri bildirmemize izin vermedi.”


ÇİN SEDDİ’Nİ GEZDİ

CHP lideri Kılıçdaroğlu, gezisinin 3. gününde Çin Seddi’nin Badaling hattı üzerinde bir süre gezerken, “Dünya kültür mirasının önemli bir parçası. Burada bulunmaktan memnunuz. Son derece etkileyici ve güzel” dedi.

Haberin Devamı