Gazete Vatan Logo

‘Pilotu öldürürseniz Sacide’yi asarız!’

Ürdün’den IŞİD’e büyük tehdit

‘Pilotu öldürürseniz  Sacide’yi  asarız!’

Ürdünlü pilot ve Japon gazeteci karşılığında intihar bombacısı Sacide’yi takas teklifine IŞİD’ten hâlâ ses çıkmadı. Bunun üzerine Ürdün hükümeti, “Pilota bir şey olursa Sacide’yi idam ederiz” diye IŞİD’i tehdit etti.

Ürdün yönetimi, IŞİD militanlarına, rehin tuttukları Ürdünlü pilot Muaz el Kesebiye’yi öldürmeleri halinde, serbest bırakılmasını talep ettikleri intihar bombacısı Sacide el Rişavi ve diğer IŞİD üyesi tutukluları idam etme tehdidinde bulundu. Yerel basında çıkan haberlere göre Ürdünlü yetkililer, IŞİD’e gönderdikleri mesajda pilotun öldürülmesi halinde, Sacide ve diğer mahkumların en kısa sürede asılarak idam edilmesi için düğmeye basacaklarını belirtti. Ürdün, son 3 gündür IŞİD militanlarından, pilot Kasasibe’nin sağ olduğunu ispat etmelerini istiyor, ancak şu ana kadar bu talebine cevap alabilmiş değil.
Rehinelerden haber yok
IŞİD militanlarının Ürdünlü savaş pilotu Muaz Safi el Kesasibe ve Japon gazeteci Kenji Goto’ya karşılık Ürdün’da tutuklu bulunan Sacide Rişavi’nin serbest bırakılmasını istemesinin ardından başlayan gergin bekleyiş sürüyor. Takasın sınırda olacağı ihtimali üzerine Şanlıurfa’daki Akçakale Gümrük Kapısı’na akın eden yabancı basın mensuplarının bekleyişi dün de devam etti. Gazeteciler yağmura aldırmadan kamp kurdukları sınır kapısının önünden ülkelerine haber geçti.
Abe’nin zor sınavı
Japonya ve Ürdün, IŞİD’in elinde bulunan Goto ve Kesasibe’nin akıbetlerinin açığa kavuşturulması için ortak çalışmalarını sürdürüyor. Dün parlamento oturumuna katılan Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Japon muhabirin serbest bırakılması için başta Ürdün olmak üzere diğer ülkelerle bilgi paylaşımını sürdürdüklerini belirtti. Gergin olduğu gözlenen Abe, Goto’nun kurtarılması için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını söyledi.
CENAZESİ İSTANBUL’DA
2 yıldır Türkiye’de yaşıyordu
Takası izlemek üzere gittiği Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Japon gazeteci Kazumi Takaya’nın ölümü, hem memleketi Japonya’yı hem de 22 yıldır yaşadığı Türkiye’yi üzdü. Eşi Marmaray yapımında görev alan, çocukları Türk okulunda okuyan ve ileri derecede Türkçe konuşan Takaya’nın vefatının ardından Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da Japonca attığı tweet’te, “Yakınlarının ve Japon halkının acısını paylaşıyoruz” dedi. 46 yaşındaki Takaya’nın cenazesi, Japonya’ya götürülmek üzere İstanbul’a gönderildi.

Haberin Devamı