Gazete Vatan Logo

'Ölmem için dua edin'

Muhterem Nur'dan ağlatan sözler...

'Ölmem için dua edin'

Yaklaşık 4 aydır tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden ünlü sanatçı Müslüm Gürses için Cemal Reşit Rey konser salonunda tören düzenlendi. Törene, Gürses’in hayat arkadaşı Muhterem Nur, üvey annesi Emine Akbaş Gürses, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, sanatçılar Orhan Gencebay, Nuri Sesigüzel, Selami Şahin, İzzet Yıldızhan ve Bülent Serttaş da katıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da düzenlenen törene çelenk gönderdi.

Ölmem için dua edin

ÜVEY ANNESİ GÜRSES’İN TABUTUNU ÖPTÜ

Gürses’in sevenleri de Cemal Reşit Rey konser salonunu doldurdu. Sevenleri ellerindeki Müslüm Gürses kaşkollarıyla sahnede bulunan Müslüm Gürses’in tabutuna sarılarak ağladı. Gürses’in üvey annesi de bir ara fenalaştı. Emine Akbaş Gürses, Gürses’in tabutunun başına gelerek uzun süre ağladı. Ardından da salondan dışarı çıkarıldı. Salona gelen Orhan Gencebay, Muhterem Nur’a başsağlığı diledi. Gencebay ardından da Gürses’in tabutunun başına gitti. Bazı Müslüm Gürses hayranları da ellerindeki ’Hakkını Helal Et. Elveda Baba ’ pankartıyla Gürses’ veda etti. Müslüm Gürses hayranı, tabutun başında hıçkırarak ağladı.

"DÜNYANIN EN İYİ İNSANINI KAYBETTİM"

Eşi Muhterem Nur, ayağa kalkamadığı için oturduğu yerden sadece birkaç cümle söyleyebildi. Nur, “Özür diliyorum sesim çıkmıyor. Dünyanın en iyi insanını kaybettiğim için çok üzgünüm. Onun gibi bir insan çıkmayacak. Başka bir şey söyleyemiyorum. Hepinize teşekkür ediyorum" sözleriyle acısını dile getirdi.

Ölmem için dua edin

EŞİNİN FOTOĞRAFINI OKŞAYARAK AĞLADI

Bu arada Muhterem Nur, Müslüm Gürses’in fotoğrafının yakasına takılması sırasında fotoğrafı okşadı. Muhterem Nur, sesi kısık olduğu için muhabirlerin uzattığı mikrofonlara konuşmakta zorlandı. Gürses’in tabutunun salona getirilmesi sırasında ise, Nur duygusal anlar yaşadı.

'O GİTTİĞİ YERDE MUTLU OLACAK'

Törende bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, şunları söyledi:

"Başımız sağolsun. Allah gani gani rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. O bize demişti ki, ’ Gittiğin yerde mutlu ol. Ya da gel kalbimde tahta sahip ol ’. Biz inanıyoruz ki o, gittiği yerde mutlu olacak, hem de kalbimizdeki tahta sahip olmaya devam edecek. Onu yaradan Allah kadar sevemeyeceğiz. Biz bütün hayatı boyunca şunu gördük. Her şarkısında her sözünde Anadolu’nun sesini, isyanını Anadolu insanının ifade edemediği çığlığını yoksulların ötekileştirilmişlerin seslerini güçlü bir sesle ifade etti. Sade bir hayata ama aynı zamanda güçlü bir sese sahip olmak herkese nasip olmaz. Dün acı haber geldiği andan itibaren Adana’nın Urfa’nın Ağrı’nın Van’ın İzmir’in sokaklarında 7’den 70’e herkes kendi cenazesine sahip çıktı. Büyük bir ustayı son yolculuğuna uğurlamanın hazırlığını yaptı" dedi.



Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise, "109 günden beri süren bir mücadele. Müslüm babaya karşı hanımefendinin o 109 gün ve öncesinde bir eş olarak ne kadar fedakar olduğunu gördüm. Sizlere çok teşekkür ediyorum. Ahde vefa kadar önemli bir şey yok. Tencere kaynarken herkes var. Tencerenin kaynamadığı günde sizler varsınız dostları var" diye konuştu.

’DÜNYANIN EN İYİ İNSANINI KAYBETTİK ’

Sanatçı Orhan Gencebay da " Müslüm babayla çok eski dostluğumuz var. Pek fazla sık görüşmezdik ama ne zaman karşılaşsak, ’Nerede kalmıştık ? ’ diye konuya girerdik. Bu dünyada herkes bir görev yapar. Herşeyin bir nedeni vardır. Pirimiz Hz. Mevlana der ki, ’Hizmet erlerine yol açın. Onlar bize hizmet edecekler. Onları sevelim koruyalım ki hizmetlerini yapabilsinler. Yani görev üstlenen kişi görevini iyi yapan kişiye ne mutu demek istemiştir. Sevgili Müslüm kardeşim bu dünyadaki görevini kendine has bir şekilde yaptı ve göçtü. Görevini iyi yapanların dünyadan göçmesi halinde asıl sevgiliye kavuşacakları için üzgün değildir diye düşünüyorum. Çünkü yaradana kavuşacağız" diye konuştu.

'ATEŞ DÜŞTÜĞÜ YERİ YAKAR'

Muhterem Nur ise, "Çok üzgünüm. Bütün sevenlerine teşekkür ediyorum. Dünyanın en iyi insanını kaybettik. Hepinize teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı. Sanatçı Selami Şahin ise "Müslüm Gürses kimsenin taklidini yaparak yola çıkmadı. Kendi has çizgisiyle yapılmayanı yaptı. Biz Adana’dan tanışıyoruz. Ben Hataylı’yım. 40 yılı geçti dostluğumuz. Ben ’ Yoruldum usta’ bestesini ben vermiştim. Gerçekten Müslüm Gürses’in yeri dolmayacaktır. Hümanist kalbi güzel kimseye karşı yanlış yapmayan bir insandı. Din dil ırk ayrımı yapmayan hümanist farklı bir insandı. Onu anlatmak için kelimeler yetersiz kalıyor. Ateş düştüğü yakar. Benim yüreğim yanıyor. Allah’tan rahmet diliyorum" dedi.



TEŞVİKİYE CAMİİ'NDE TÖREN

Gürses’in cenazesi, Cemal Reşit Rey konser salonunda yapılan törenin ardından Teşvikiye Camisi’ne getirildi.

Müslüm Gürses için burada düzenlenen cenaze töreninde eşi Muhterem Nur ve yakınları taziyeleri kabul etti. Ayakta durmakta güçlük çeken Muhterem Nur, daha sonra koluna giren iki kişinin yardımıyla cami avlusunun dışına çıkarıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, bazı milletvekilleri, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Gökhan Güney, Selami Şahin, Nuri Sesigüzel, Orhan Gencebay, Adnan Şenses, Ajda Pekkan, Burak Kut, Emrah, Alişan, Ümit Besen, Ebru Yaşar, Kubat, Gülben Ergen, Sezen Aksu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçı ile vatandaşın katıldığı törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de çelenk gönderdi.

Camiye Ajda Pekkan ile aynı anda gelen Adnan Şenses’in uzun süre ağladığı görüldü.

Gürses’in sevenleri, tabutun başına gelerek dua etti. Bu sırada kalabalık nedeniyle zaman zaman tartışma yaşandı.

Yoğun katılım nedeniyle çok sayıda vatandaş, cami avlusuna giremedi.

Bazı vatandaşlar da cenaze törenini çevredeki binaların penceresinden izledi.

Basın mensupları ise bariyerle kendilerine ayrılan bölümden çekim yaptı.

Müslüm Gürses’in fotoğraflarının bulunduğu ”Sen bizim her şeyimizsin”, ”Seni unutmayacağız” yazılı dövizler taşıyan törendeki bazı vatandaşlar gözyaşlarını tutamadı.

Gürses’in cenazesi, öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından omuzlara alınarak cenaze aracına taşındı. Cenazeye omuz verenler arasında CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Çelik de yer aldı.

Gürses’in cenazesinin araca taşınması sırasında kalabalıktakiler, tekbir getirerek ”Müslüm Baba” şeklinde slogan attı.

Bazı hayranlarının, Müslüm Gürses’in cenazesini taşıyan araca tutunduğu ve aracı uzun süre takip ettiği görüldü.

Teşvikiye Camii'inde öğle namazınını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Müslüm Gürses'in cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı'na getirildi.

İZDİHAM YAŞANDI

Yaşanan izdihamdan dolayı cenaze, ikindi vakti mezarlığı
getirilebildi.Mezarlık önünde uzun süre bekleyen hayranları cenazenin gelmesiyle tekbir getirdi ve ”Müslüm Baba” sloganları attı. Gürses’in cenazesi, omuzlanarak mezara kadar taşındı.Cenazenin toprağa verilmesi sırasında da izdiham yaşandı. Mezara toprak atmak isteyenler arasında zaman zaman tartışmalar çıktı.Sanatçının cenazesi dualar eşliğinde toprağa verildi.

Fazıl Say’dan çelenk

‘Arabeski sevmek vatan hainliğidir’ sözleri nedeniyle büyük tepki alan ünlü Piyanist Fazıl Say, Müslüm Gürses’in cenazesine çelenk yolladı. Bir görevli, “Fazıl Say’ın asistanı aradı dost olduklarını ve çok üzgün olduklarını söyledi’ dedi.

‘Türk kadınına sahip çıktı’

Müslüm Gürses’in ardından, usta sanatçı Nilüfer de şunları söyledi; ‘O bir fenomendi. Kendine has yorumları, efendi duruşu, şarkılara kattığı derin duygu ve kadınına sahip çıkışıyla Türkiye’nin “baba sanatçısı” Müslüm Gürses. Hiç tanışmadık. Bunca yıl aynı sektördeyiz, maalesef hiç karşılaşmadık. Herkes şarkı söyler ama sözlerdeki anlamı böylesine sindirerek başkasına taşımak, her babayiğitin harcı değildir. “

Haberin Devamı