Gazete Vatan Logo

‘O gece yağmur gibi kurşun yağdı’

Kurşun yağdırılırken, 25 terörist ilçeye sızdı

Beytüşşebap’taki saldırıda teröristler Kaymakam Baydaş’ı hedef almıştı. Dağlardan kurşun yağdırılırken, 25 terörist ilçeye sızdı. PKK’lılar Heron ve termal kameralara karşı şemsiye kullandı. Güvenlik güçlerinin karşılık vermesiyle teröristler hedefine ulaşamadı.

PKK terör örgütünün son hedefi Beytüşşebap oldu ve 10 mehmetçilik şehit düştü. 2 Eylül gecesini 3 Eylül’e bağlayan gece yaşananlar dinlendiğinde ise çok daha büyük bir facianın güvenlik güçlerinin çabasıyla üstesinden gelindiği ortaya çıkıyor. 2 Eylül gecesi teröristlerin hedefi Beytüşşebap Kaymakamı İhsan Selim Baydaş’tı. Daha önceden güvenlik güçleri, teröristlerin resmi makamları hedef alacak saldırı hazırlığında olduğu istiharatını almıştı.

Kapıyı short land kırdı

Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, PKK’lı teröristlerin ilçeye sızmaya çalışacağının istihbaratını alan güvenlik güçleri önlem planını buna göre hazırlamıştı. Çatışmaların çıkmasıyla birlikte özel hareket birliklerinden oluşan bir tim, Kaymakam Baydaş’ın lojmanına doğru yola çıktı. Bu sırada Baydaş telefon ile aranarak ailesiyle birlikte güvenli bir yere tahliyesinin yapılacağı söylendi. Baydaş ise bahçe kapısının kitli olduğunu, anahtarın kendisinde olmadığını söyledi. Bunun üzerine emniyet birimleri “Kesinlikle dışarı çıkmayın, keskin nişancılar olabilir. Siz kapıyı dert etmeyin” dedi. Yola çıkan time de bu bilgi verildi ve timi taşıyan zırhlı araç hızla demir kapıya çarparak lojmanın bahçesine girdi. Kaymakam İhsan Selim Baydaş, eşi ve 3 yaşındaki çocuğu hemen güvenli bir yere götürüldü.

PKK’lıların 7’si öldürüldü

Beytüşşebap İlçe Emniyet Müdüğrlüğü’nde görevli 100 polis ise, ilçe merkezine giren 25 PKK’lıya sert bir şekilde karşılık verdi. Verilen karşılıkla püskürtülen PKK’lılardan 7’sinin öldürüldüğü belirlenirken, sadece üçünün cesedi ilçede bulundu. Kalan 4 cesedin ise kaçan PKK’lılar ve ilçe merkezindeki bazı kişiler tarafından alındığı belirlendi. Diğer yandan ilçeye saldıran PKK’lıların Heron ve termal kameralardan korunmak için şemsiye kullandığı tespit edildi. Hatta cesedi ilçe meydanında kalan üç 3 PKK’lının üzerinden de şemsiye çıktı.

10 şehit Küçük Kato’dan

Kırsalda da aynı şiddetçe çatışmalar yaşandı. Özellikle Beytüşşebap’ı çevreleyen dağlarda silah sesleri 3 saat susmadı. İlçenin güvenliğini sağlamak için çevredeki üç dağın hakim yerlerine kurulan üst noktalarında yoğun çatışma yaşandı. Şehitler ise Küçük Kato Dağı’na kurulan üst bölgesinde verildi. Küçük Kato Dağı’nın üst tarafındaki yüksek tepeye sızan teröristler buradan ağır silahlarla üst bölgesini ablukaya aldı. Saatler 2’yi gösterdiğinde silahlar sustu. Teröristler amacına ulaşamadı ama Küçük Kato Dağı’nda 10 Mehmetçik şehit düştü.

Küçük Kato’nun zirvesinden üsse saldırdılar

PKK’lılar, 2 Eylül’ü 3 Eylül’e bağlayan gece, Beytüşşebap’ın güvenliğini sağlamak için çevresindeki dağlarda bulunan hakim noktalardaki askeri üs noktalarına saldırı düzenledi. O gece yoğun çatışmalar yaşandı. 10 şehit, Beytüşşebap’a çok yakın olan küçük Kato’da verildi. PKK’lı grup, zirveden ağır silahlarla askeri üssü ateş altına aldı. Teröristler hedeflerini gerçekleştiremezken, 10 asker şehit düştü.

Vatandaşlar travmayı atlatmaya çalışıyor

2 Eylül’de gecenin sessizliğini bozan patlama gerçekleştiğinde saatler 21.45’i gösteriyordu. PKK, ilk olarak saat ilçeye giriş çıkışı sağlayan İkinci Köprü’yü patlattı. Destek kuvvet gelmemesi için köprüyü patlatan terör örgütü, hemen ardından Küçük Kato, Çepel ve Komtik dağlarının üzerindeki askeri üs noktalarına saldırdı. Saldırıya yaklaşık 150 terörist katıldı. Patlamayla birlikte güvenlik güçlerinin bulunduğu noktalar, ağır ve otomatik silahlarla baskı altına alındı. Çünkü bu sırada 25 kadar teröristin ilçeye sızması hedeflendi. İlçeye sızan teröristlerle yaşanan çatışmada ortalık savaş alanına döndü.

Mermiler duruyor

Beytüşşebap’ta halen gerginlik hakim. Şırnak Valisi Vahdettin Özkan dün esnafı ziyaret etti. İlçe merkezinde PKK’ya karşı olan bazı kişiler güvenlik endişesiyle konuşmak istemezken, birçok kişi ise yaşananlara isyan ediyor. Beytüşşebap esnafından Salih Ataman’ın yufkacı dükkanı kurşunlarla dolmuş. Ataman, “Çatışma çıktığında dükkanda yoktuk. Her yer kurşunlarla doldu. Resmen kurşun temizliği yaptık. Artık bıktık bu savaştan. İki ateş arasında kalıyoruz. Bir an önce barış gelmeli“ dedi. Bir diğer esnaf market işleten Şemsettin Ata’ydı. Ata’nın roket atar isabet eden marketi yerle bir olmuş durumda. Ata, çatışma anında 25 yaşındaki oğlu Emrah’ın yaralandığını belirterek, “Oğlum marketin arka tarafındaydı. Kendisine cam parçaları isabet etti. Marketimiz yerle bir oldu. O gece resmen kurşun yağdı. Biz bile sağ kaldığımıza inanamadık” dedi.

İlçeye ulaşımı sağlayan köprü yıkıldığı için, araçlar köprüye kadar yolcuları taşıyor. Yolcular ise köprünün üstünden geçerek dereyi geçiyor ve karşıda bekleyen araçlarla yola devam ediyor.

Haberin Devamı