Gazete Vatan Logo

‘Nazilerin’ yükselişi

Almanya’da neo-Nazilerle bağlantılı olmakla itham edilen aşırı sağcı ‘Almanya için Alternatif’ (AfD) partisinin yükselişi sürüyor.

‘Nazilerin’ yükselişi

Insa araştırma şirketinin Bild gazetesi için yaptığı son ankete katılanların yüzde 16’sı, bugün seçim yapılsa AfD’ye oy vereceğini belirtti. Son ankete göre halk desteği 1 puan artış gösteren AfD böylelikle, ülkenin en eski siyasi partisi konumunda olan koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti’yi (SPD) geride bırakmış oldu. Hristiyan Birlik partileri ile koalisyona hazırlanan SPD’nin halk desteği yüzde 15,5’e geriledi. Ankette birinci sırada Hristiyan Birlik Partileri yer aldı. Hristiyan Demokrat Parti (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birliği’ne (CSU) desteğin yüzde 34 seviyesinde olduğu açıklandı. Dördüncü sırada yüzde 13 ile Yeşiller, beşinci sırada yüzde 11’le Sol Parti yer aldı.

Göçmen karşıtlığı

AfD’nin son yıllardaki hızlı yükselişinin arkasında, Başbakan Angela Merkel’in 2015’teki göçmen akını sırasında Almanya’nın kapılarını 1.5 milyon mülteciye açma kararının bulunduğu düşünülüyor. Yerel seçimlerde güç kazanan ve son genel seçimlerde meclise girmeye hak kazanan AfD, kurulduğu günden bu yana Müslüman ve göçmen karşıtı politikaları savunuyor. Partinin Saksonya-Anhalt eyaleti başkanı Andre Poggenburg, geçtiğmiz hafta katıldığı parti mitinginde Türkiye kökenli vatandaşlar için ‘deve güdücüsü’ benzetmesini yapmıştı.

Haberin Devamı

‘Mini Merkel’ dönemi geliyor

Alman basını, Başbakan Merkel’in ‘halefi’ olarak işaret ettiği Saarland eyaleti Başbakanı Annegret Kramp-Karrenbauer’e ‘Mini Merkel’ lakabını taktı. Merkel, Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında ‘AKK’ lakabıyla tanınan Karrenbauer’in Peter Tauber’in ardından Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin genel başkanlığı görevini üstleneceğini duyurmuştu.