Gazete Vatan Logo

‘Müttefikler’ birbirine girdi!

Suriye’de birlikte savaşan Amerikan askerleriyle YPG’li teröristler arasında çatışma çıktı. YPG’liler, Deyrizor’daki ABD üssünde yaralı sivillere yardım eden ABD askerini vurdu. Vurulan askerin arkadaşı da ateş eden YPG militanını öldürdü

‘Müttefikler’ birbirine girdi!

Küçük yaşta çocukları savaştırdığı ortaya çıkan ve özellikle Arap ve Türkmen nüfusa baskı, tehdit ve işkence yaptığı belirtilen PKK’nın Suriye kolu YPG, bu kez yaralı Suriyeli çocuk ve kadınlara yardım eden Amerikalı deniz piyadesini vurdu. Suriye’de YPG/SDG’nin birçok bölgede ırkçı davrandığı ve insanlara eziyet etmesi yüzünden ABD askerleri ile sorunlar yaşandığı vurgulanırken ortaya çıkan bu olay, yaşanan sorunların ilk ciddi örneği oldu.

Telsiz çağrısı geldi

Savunma alanındaki çalışmalarıyla öne çıkan Task&Purpose’un bildirdiğine göre merkezi California’da bulunan 2. Tabur, 7. Alay’a bağlı deniz piyadeleri 2017’de Suriye’ye gönderildi. Deyrizor’daki askeri üste kalan ABD askerlerinin kaldığı kampın ana kapısının güvenliği PKK/SDG militanlarınca sağlanıyordu. 17 Şubat günü ana kapıdaki kargaşaya yönelik yapılan telsiz çağrısına bakan Çavuş Cameron Halkovich ve Onbaşı Kane Downey, kontrol için doğruca kapıya gitti.

Yaralı kadın ve çocuklar

Kapının önünde bir kamyonet vardı. Kamyonetin kasasında elinde kucağında kanlar içinde ölü bir çocuğu tutan Suriyeli bir baba bulunuyordu. Askerler kamyonetin içine baktıklarında çocuk ve kadınlardan oluşan 8 ölü ve yaralı sivilleri gördü. Yardım istemek için telsize sarılırken PKK/SDG militanları yaralılar Kürt olmadığı ve Arap olduğu için engel olmaya çalıştı. Cenevre Sözleşmesi açıkça ihlal ediliyordu. SDG’liler yaralılara ambulans vermeyi de kabul etmedi.

Haberin Devamı

SDG’den intikam ateşi

Ancak Çavuş Halkovich ve Onbaşı Downey, SDG militanlarını iterek telleri kaldırdı ve kapıyı açtı. Hemen sıhhiye takımına haber verildi. Halkovich ve Downey’in kapıya gelen sıhhiyeciler 4 yaralıyı yaptıkları müdahale sayesinde kurtardı. Ancak ABD askerleri ile YPG/SDG’li militanlar arasındaki gerilim araya komutanların girmesiyle duruldu. Aynı gece saat 21.00’de Çavuş Halkovich ve Onbaşı Downey üste nöbet ve devriye çıktı. Ancak karanlıklar içinde gizlenen bir SDG militanını onları izliyordu. Halkovich yürümeye devam ederken, Downey zırhlı araca giriyordu. Tam bu sırada iki el AK-47 (Kalaşnikof) sesi duydu. Aracın içindeki er Jay Smith’e bağırmaya başladı: “Halko vuruldu. Halko vuruldu!” Downey öldüğünü düşündüğü Halkowich’e doğru ilerlerken SDG’li saldırgana M4 piyade tüfeğiyle iki kez ateş ederek göğsünden vurdu.

Haberin Devamı

YPG’liyi öldürene madalya takıldı

HalkoviCh ve Downey 24 Nisan’da San Diego yakınındaki askeri üs Camp Pendleton’da düzenlenen törenle ödüllendirildi. Çavuş Cameron Halkovich’e, çatışmalarda yaralanan veya ölen askerlere Amerika Başkanı tarafından verilen ‘Mor Kalp’, Onbaşı Downey’e ise Halkovich’in hayatını kurtardığı için ‘Müşterek Hizmet Teşekkür Madalyası’ takıldı.

ABD’li çavuşa iki kurşun

Downey’in çağrısı üzerine yardıma gelen sıhhiyeciler bacağına iki kurşun isabet eden Cavuş Halkovich’i kurtardı. Halkovich tedavi için ABD’ye gönderilirken, Downey soruşturma için ana kampa çekildi. Askeri kaynaklar eğer Downey hızla müdahale etmese Çavuş Halkovich’in hayatını kaybetmiş olacağını belirtiyor. ABD askerleri ve SDG’liler, aralarındaki gerilime rağmen hala aynı üste kalıyor. Pentagon’un gizlediği olay için ABD’li askerler, “Gerçekten anlamıyoruz. Dehşet verici bir durum” diyor.

Haberin Devamı