Gazete Vatan Logo

‘İyi bir başlangıç’

ABD Başkanı Trump ve Rusya lideri Putin, ilk tam kapsamlı görüşmeleri için başkent Helsinki’de buluştu. Putin, görüşmede iki ülkenin güven tazelediğini belirtirken, zirveyi ‘iyi bir başlangıç’ olarak niteleyen Trump diyaloğun devam edeceğini kaydetti

‘İyi bir başlangıç’

ABD Başkanı Donald Trump’la Rusya lideri Vladimir Putin arasında haftalardır merakla beklenen buluşma dün Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de gerçekleşti.

Putin’le Trump’ın Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki bire bir görüşmesi 2 saat 10 dakika sürdü. Trump görüşme öncesi yaptığı açıklamada, ‘son yıllarda çok da iyi geçinemeyen iki ülke olarak önlerinde büyük fırsatlar olduğunu’ belirtti. Trump, çalışma yemeği öncesinde yaptığı açıklamada da Putin’le görüşmesinin ‘herkes için iyi bir başlangıç’ olduğunu söyledi.

İki lider çalışma yemeğinin ardından basının karşısına geçti. İlk sözü alan Putin, ABD ile güven tazelediklerini, ‘geçmişi geride bırakıp ortak çıkarlarına odaklandıklarını’ belirtti. ABD ve Rusya’nın tüm dünyanın güvenliğinden sorumlu olduğunu kaydeden Putin, beraber çalışma konusunda nükleer silahsızlanma, terörle mücadele ve siber güvenlik konularını örnek gösterdi. Rus lider, Suriye’de barışın sağlanması konusunda da ABD ile yapıcı bir işbirliği içinde olabileceklerinin altını çizdi. Putin, Suriye’ye yapılacak insani yardımların, Avrupa’nın göç sorununa da çare olabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Putin, Rusya’nın 2016 başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarını bir kez daha yalanladı. Rus lider, ‘ABD’nin içişlerine hiç bir zaman karışmadıklarını ve seçimlere müdahale etmediklerini’ söyledi. Putin, Trump’a ikili ilişkilerdeki sorunlar için çözüm yolu bulunması amacıyla ortak uzmanlar komitesi kurulmasını önerdiğini de açıkladı.

‘Verimli diyalog’

ABD lideri Trump da konuşmasının başında, Putin’le son derece verimli bir diyalog kurduklarını ifade etti. 4 saat süren görüşmeler neticesinde Rusya ile kötüye giden ilişkilerin daha iyi bir hale geldiğini vurgulayan Trump, bu tarz toplantıların daha sıklıkla gelecekte de gerçekleştirileceğini belirtti. Rusya ile işbirliğinin yüz binlerce hayatı kurtarma potansiyeli bulunduğunu vurgulayan Trump, “Suriye krizi karmaşık. İki ülkenin işbirliği yüz binlerce insanın hayatını kurtarma potansiyeline sahip” dedi.

Trump, Suriye ve İsrail’in çatışmalarını önleme konusunda Putin’le büyük bir adım attıklarını kaydederken, iki ülkenin İsrail’in güvenliği için işbirliği içinde çalışmaya devam edeceğini belirtti. Trump, Rusya’nın başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiasıyla ilgili olarak da, “Tekrar söylüyorum, bir müdahale olmadı, harika bir seçim kampanyası yürüttüm ve kazandım” dedi. Trump, Putin’in ortaya attığı araştırma grubu önerisini de ‘harika’ bulduğunu söyledi.

Haberin Devamı

AB’yi düşman görüyor

ABD Başkanı Trump, CBS televizyonuna verdiği röportajda, “Bizim çok düşmanımız var. Ticarette bize yaptıkları konusunda Avrupa Birliği’nin (AB) düşman olduğunu düşünüyorum. Şimdi AB’den beklemezsiniz ama düşmanlar” şeklinde konuştu. Çin’i ekonomik olarak, Rusya’yı da çeşitli şekillerde ‘düşman’ olarak tanımlayan Trump, “Ama bu onların kötü olduğu anlamına gelmiyor. Hiçbir şey demek değil. Onların rekabetçi olduğu anlamına geliyor” dedi.
Avrupa’yı neden düşman listesinin başına koyduğu sorulması üzerine Trump, Avrupa’yı da diğerleri ile zikrettiğini, Avrupa ülkelerinin ABD’den nemalandığını, ancak bu ülkelerin bir çoğunun NATO kapsamında taahhütlerini yerine getirmediğini savundu.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Trump’a cevaben sosyal medya hesabında, “ABD ve AB çok yakın dosttur. Aksi yönde olduğunu iddia eden yalan haber yaymaktadır” mesajını paylaştı. Tusk, başkent Pekin’i ziyaretinde yaptığı açıklamada da, Çin, Rusya ve ABD’den, ticaret savaşlarının önlenmesi, çatışma ve kaos yaşanmaması için Avrupa ile ortak çalışmalarını istedi.
‘Pencerelerden uzak durun...'
Trump-Putin zirvesinin gerçekleştirildiği başkent Helsinki’de polis olağanüstü güvenlik önlemleri aldı. Finlandiyalı yetkililer, kent sakinlerini Putin ile Trump’ın geçeceği yolları meşgul etmemeleri, bu yollar üzerinde yaşayanları da iki lider geçtiği sırada pencerelerden bakmamaları konularında uyardı. Finlandiyalı yayın kuruluşu Ilta-Lehti’nin aktardığına göre, polis “Camlardan dışarı sarkmayın, balkona çıkmayın, motosikletli konvoy geçerken pencereler kapalı olmalı. Uyarıların dikkate alınmaması ek tedbirlere yol açabilir” çağrısı yaptı. Normal şartlarda Schengen bölgesinden Finlandiya’ya serbest şekilde giriş yapılabiliyordu. Ancak zirve nedeniyle, ülkeye gitmek isteyenlere sınır kontrol işlemleri geri getirildi.

Martılar nerede?

Zirve öncesinde, Helsinki’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresine ‘musallat olan’ martıların ortadan kaybolması tartışma yarattı. Çevre hizmetlerinden Sini Touineima yaptığı açıklamada martıların ortada gözükmediği yönünde bilgi aldıklarını belirtti, ancak hayvanların toplatıldığı iddialarını reddetti.

Dostu kim?
AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de, Brüksel’deki Dışişleri Konseyi Toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, “Ben bir gazeteci olsaydım, ABD Başkanı’na kimi dost olarak gördüğünü sorardım. AB olarak biz kimin dostumuz olduğunu çok iyi biliyoruz. ABD dostlarımızdan biri. Yönetimdeki değişimler ülkeler ve halklarımız arasındaki dostluğu değiştiremez” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı