Gazete Vatan Logo

'İspanya teröre en çok kurban veren Avrupa ülkesi'

Avrupa Parlamentosu Birlik, Kalkınma ve Demokrasi Partisi (UpYD) milletvekillerinin hazırladığı 'Terörizmin Siyah ve Beyaz Kitabı'na göre, 2000'den günümüze teröre en çok kurban veren Avrupa ülkesi İspanya oldu.

'İspanya teröre en çok kurban veren Avrupa ülkesi'

Avrupa Parlamentosu Birlik, Kalkınma ve Demokrasi Partisi (UpYD) milletvekillerinden Maite Pagazaurtundua ve ekip arkadaşlarının İspanyolca hazırladığı iki ciltlik 'Terörizmin Siyah ve Beyaz Kitabı: 2000-2016'ya göre İspanya, 21. yüzyılda teröre en çok kurban veren Avrupa ülkesi oldu.

İspanya, başkent Madrid'deki Atocha tren istasyonuna düzenlenen saldırıda 192, Bask ülkesinin bağımsızlığı için silahlı mücadele veren ve geçen ay silah bırakan ETA'nın saldırılarında ise 58 kişiyi yitirdi. 11 Mart 2004'teki Atocha saldırısı, en çok insanın yaşamını kaybettiği saldırıların başında geliyor.

'Terörizmin Siyah ve Beyaz Kitabı'na göre, Avrupa'daki terör saldırılarında bu zaman dilimi içinde 658 kişi yaşamını yitirdi ve bunlardan 107'si AB vatandaşı değildi. Avrupa dışındaki saldırılarda ölen Avrupalı sayısı ise kitapta 1029 olarak geçiyor.

'SALDIRILARIN ÇOĞU CİHATÇI TERÖR ÖRGÜTLERİNDEN'

Kurbanlar ve saldırılarla ilgili tüm verilerin paylaşıldığı kitap, Avrupa'daki terör kurbanların yaklaşık yüzde 83'ünün ölümüne yol açan saldırıların cihatçı terör örgütlerince düzenlendiğini belirtiyor. Kitaba göre 23'ü 10 yaşın altında olmak üzere 33 çocuk bu saldırılarda yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı

Teröre en çok kurban veren AB ülkesi 253 kişiyle İspanya olarak kaydedilirken onu 250 kayıp ile Fransa takip ediyor. Terör İngiltere'de 74, Belçika'da 36 ve Almanya'da ise 24 kişinin ölümüne neden oldu. Lüksemburg, Avusturya, Malta ve Slovenya ise teröre kayıp vermeyen Avrupa ülkeleri olarak kayıtlara geçti.