Gazete Vatan Logo

‘İşbirliğinden uzak sabote etmeye dönük’

AB Bakanı Çelik, AP’nin kararı üzerine, “Rapor hiçbir şekilde değerlendirme söz konusu olmaksızın aynen iade edilecektir” dedi

‘İşbirliğinden uzak sabote etmeye dönük’

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda kabul edilen Türkiye kararıyla ilgili açıklamasında, sert eleştiriler yöneltti. Raporun objektif ve güvenilir olmayan ifadeler içerdiğini, bağlayıcılığı bulunmadığını kaydeden Çelik, şunları söyledi:

‘Yeni atmosefere aykırı’

“Raporda 15 Nisan 2015 kararına yapılan atıf, sadece tarihi çarpıtmakla kalmıyor, 25 Mayıs’ta Sayın Cumhurbaşkanımızın NATO Zirvesi marjında Brüksel’de yaptığı görüşmelerle ortaya çıkan yeni atmosfere ve AB liderleriyle üzerinde çalışılan yeni yol haritasına da aykırı bir tutum sergilemiş oluyor. Bu rapor, bir işbirliği raporu değil. AP’den beklentimiz uygun iş birlikleri üreten, yeni köprüler kuran, eleştiriler tabii ki söz konusu olacaktır, eleştiri hayatın icabıdır, eleştirilerle birlikte ilerlemeye, beraberce iş yapmaya olanak sağlayan birtakım hükümler içermesi, birtakım imkanlar yaratmasıdır. Bunun yerine bu rapor, birtakım ülkelerin tek taraflı siyasi yaklaşımlarını bir koalisyon mantığıyla metne doldurmuş, iş birliğinden uzak bir sabotaj raporu, ilişkileri sabote etmeye dönük bir rapor. Bu nedenle raporu son 2 senede olduğu gibi bu yıl da yok hükmünde ve geçersiz kabul ediyoruz. Rapor, bizim tarafımıza ulaştığında hiçbir şekilde değerlendirme söz konusu olmaksızın aynen iade edilecektir.”

Haberin Devamı

Referandum için tepki

Halk oylamasının yüzde 86’lık katılımla, açık ve şeffaf bir süreçte halkın kabul etmesiyle gerçekleştiğini hatırlatan Çelik, “AP’nin ‘halkın kabul ettiği teklifi uygularsanız biz sizinle müzakerelerin askıya alınması çağrısı yapıyoruz’ demesi esasında demokratik bir tutum değildir. Türkiye’den talep edilen şey, Türkiye’nin halkın iradesine karşı duyarsız kalmasıdır. Tabii ki böyle bir şey söz konusu olmayacaktır” dedi. Bu durumda AP’nin bütün Avrupa’daki seçimleri lağvetme veya geçerli saymaya kendini yetkili gördüğünü dile getiren Çelik, AP’nin böyle bir şey söylemeye hakkı olmadığını vurguladı.