Gazete Vatan Logo

‘HSYK’nın hepsi hukukçu olmasın’

AK Partili Kuzu, HSYK’da psikolog, sosyolog gibi üyeler de bulunması gerektiğini söyledi, “Hep hukukçu olunca, yargıçlar devleti, hakimler hükümetine gidiyoruz” dedi

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda (HSYK) hukukçular dışında da üyelerin bulunması gerektiğini savundu.

HSYK üyelikleri için Yargıtay ve Danıştay’daki seçimlerin ardından 12 Ekim’de adliyelerde yapılacak seçim için heyecanlı bekleyiş sürerken, iktidar kanadından kurulla ilgili yapısal değişikliklere gidileceği mesajları geliyor. AK Parti İstanbul Milletvekili Kuzu, ya muhalefetle birlikte anayasada sadece bu konu için uzlaşma yapmak gerektiğini ya da kendilerinin gücü yetmesi halinde bu usulde mutlaka bir değişikliğin şart olduğunu söyledi. Seçimle gelmelerin, yargıyı politize ettiğini, güvensiz kıldığını ifade eden Kuzu, vatandaşların, “hangi gruptandır” gibi ifadelerin gündeme geldiğini savundu.

‘Seçim politize ediyor’

Kuzu, “Bunlar iyi şeyler değil. Belki başka düşünülememiştir. Siz yaptınız, biz yaptınız gibi ikide bir ortaya koymak doğru değil. O günün şartları, belki öyle düşünüldü” dedi.

Kuzu, şunları söyledi: “Avrupa ülkeleri bu tip organlara cumhurbaşkanlığı, Meclis’in yani seçimle gelen organların çok büyük oranda üye seçmelerini sağlıyor.

Haberin Devamı

‘Psikolog, sosyolog...’

Bazı ülkelerde bütün bu işlere bakanlık bakıyor, üst kurul yok, direkt bakanlığa bağlı. Almanya, Portekiz buna örnek. Türkiye’de bu kurul genellikle şöyle algılanıyor: Üst kurul değil, sanki burası Yargıtay, Danıştay. Üst kurul olduğunda illa hakim gelmesi diye de bir şey yok. Bizde mutlaka 22’si de hukukçu olacak. Fransa’daki yapıda, psikolog, psikiyatrist, sosyolog var.”

Kuzu, kurulda hukukçular dışında da üyelerin bulunması gerektiğini ifade ederken, “Psikolog, sosyolog gibi. İlla mutlak hukukçu kavramından kurtulmak lazım. Oraya bir rahatlık verir, bakış açısını değiştirir. Kurulun politize olmasını önler. Çünkü burada mesleki dayanışma içine giriliyor. Hep hukukçu olunca, yargıçlar devleti, hakimler hükümetine gidiyoruz. Bundan kurtulmak lazım” diyerek sözlerini tamamladı.