Gazete Vatan Logo

‘Hatalı kararlarla tahliye verildi’

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ergenekon davasındaki bazı tahliyeler ile Zirve katliamı sanıklarının tahliyesinde mahkemelerin hatalı kararlar verdiğini belirterek “Siyaseten AK Parti’yi, hükümeti yıpratmak için, ‘darbe yapmak isteyenleri serbest bıraktı’ havası oluşturmaya çalışıyorlar” dedi. TRT Haber’e konuşan Bozdağ, şunları söyledi:

“Tutukluluk süresinde 5 yıl hesabı, kişinin tutuklandığı tarihten, yerel mahkemenin karar verdiği tarihe kadar geçen süreyi kapsar. Bundan sonra geçen süre dikkate alınmaz. AİHM, Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi’nin uygulamaları bu yöndedir. AYM’nin Başbuğ kararına referans yapan mahkemelerin tahliye gerekçeleri doğrudur. Ama ‘tutukluluk süresi 10 yıldan 5 yıla indi’ diye verilen kararların gerekçesinin doğru olmadığını ifade etmek isterim. Tutuklulukla ilgili düzenlemeler ‘hükmen tutuklular’ için uygulanamaz. Zirve davasında sanıkların, Ergenekon ile ilgili kısımda 5 yıl dolmamış. Mahkeme, Zirve’de tahliye verirken, Ergenekon kısmında tutukluluğun devamına karar verebilirdi. Mahkeme, kanunun geldiğini, 2 gün sonra yürürlüğe gireceğini göre göre kararı vermeyerek burada yanlışlık yapmıştır. Bir savcı itiraz etse tutuklama kararı verebilir, itiraz etmeden mahkeme şu anda Ergenekon’daki süre nedeniyle tutuklama kararı verebilir. Bütün bu alternatifleri böylesi vahşice işlenmiş cinayetler konusunda mahkemenin göz ardı etmesini ben Adalet Bakanı olarak anlamakta zorlanıyorum.”

Berkin mesajı

Berkin Elvan’ın ailesine başsağlığı dileyen Bakan Bozdağ,“Berkin hepimizin evladı. Elbette ihmali, kusuru, kastı her ne varsa ortaya çıkacak ve müeyyideler uygulanacaktır” dedi.

Haberin Devamı