Gazete Vatan Logo

‘Haince bir saldırı casusluk faaliyeti’

‘Haince bir saldırı casusluk faaliyeti’

Dün internete sızan, Dışişleri Bakanlığı’ndaki 4’lü Suriye zirvesinin ses kaydı Türkiye gündemine bomba gibi düştü. Önce Dışişleri’nden çok sert yazılı açıklama geldi, ardından Davutoğlu “Bu TC’ye savaş ilanıdır” dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun katıldığı 4’lü Suriye zirvesinin ses kaydı dün ‘seçim güdümü’ adlı hesaptan Youtube’da yayınlandı. 13 Mart’ta Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun makamında yapılan zirvede, Suriye’de yaşanan gelişmeler ve bölgedeki tek Türk toprağı olan Süleyman Şah Türbesi’ne yönelik El Kaide tehdidine kadar pek çok hayati konu ele alınmıştı.



Olağanüstü MGK iddiası

İki parça halindeki 16 dakikalık ses kaydının internete düşmesinin hemen ardından Ankara’da hareketli saatler yaşandı. “Milli Güvenlik Kurulu olağanüstü toplanacak” iddiaları gündeme geldi. Ancak bu iddia önce Köşk, ardından MGK Genel Sekreterliği’nden yapılan açıklamayla yalanlandı.



‘Kriz yönetimi toplantısı’

Beklenen açıklama ise Dışişleri Bakanlığı’ndan yapıldı. Ulusal güvenlikle ilgili konularda birinci derecede yetkili olan devlet görevlilerinin katılımıyla kriz yönetimi toplantısı gerçekleştirildiği bildirilen açıklamada şöyle denildi:

- TAHRİF EDİLDİ: Toplantının ses kayıtları, bugün internet üzerinden sosyal medya aracılığıyla bazı bölümleri tahrif edilerek yayınlandı.

- DOĞAL UYGULAMA: Birtakım terör unsurlarının tehdidi altındaki bir vatan toprağını gerektiğinde savunmak amacıyla ilgili kurumlar arasında değerlendirmeler yapılması, devletin asli görevleri arasında olan doğal bir uygulamadır. Toplantıda, Türkiye’ninSüleyman Şah Saygı Karakolu’nu savunma yönündeki iradesinin tam olduğu ve orada görevli personelimizin emniyetini teminen, ihtiyaç duyulduğunda gereken adımların kararlılıkla atılacağı teyit edilmiştir.



- CASUSLUK FAALİYETİ: Dışişleri Bakanı makamı gibi devletin en hassas güvenlik konularının ele alındığı bir mekanda gerçekleştirilen çok gizli mahiyetteki böyle bir toplantının izlenerek görüşmelerin kamuoyuna servis edilmesi Türkiye’nin ulusal güvenliğine yönelik alçakça bir saldırı, bir casusluk faaliyeti ve son derece ağır bir suçtur. Bu olay, ülkemizin karşı karşıya bulunduğu siber ve elektronik saldırı tehditlerinin boyutunu gözler önüne sermektedir. Bunu yapan ihanet şebekeleri devletimizin ve milletimizin düşmanlarıdır.

- AĞIR CEZAYA ÇARPTIRILACAKLAR: Devletimizin ve milletimizin güvenliğine yönelik bu saldırının faillerinin en kısa zamanda tespit edilerek ortaya çıkartılmaları ve adalete teslim edilerek yasalar çerçevesinde hak ettikleri en ağır cezaya çarptırılmaları sağlanacaktır.

Davutoğlu: Son derece vahim

Daha sonra bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Davutoğlu da güvenlik toplantısının dinlenmesinin, vahim bir gelişme olduğunu ve böyle bir müdahalede bulunulmasının açık bir siber saldırı teşkil ettiğini söyledi ve ekledi: “Sayın Başbakanımız başta olmak üzere birçoğumuzun, bakanların son derece kritik devlet görevi yürüten yetkililerin telefonlarının ve ortam dinlemesinin yapılması, açık şekilde Türkiye Cumhuriyeti devletine ve milletine savaş ilanıdır.”

‘Kuvayımilliye ruhu budur’

“Bu ülkenin Başbakanı’nın, Dışişleri Bakanı’nın, bakanlarının, MİT Müsteşarının telefonunu dinleyenler duysun. Bu milletin istikbalini kimseye çiğnetmeyeceğiz. IMF ile borç defterini kapattık. Kuvayımilliye ruhu budur.”

ALÇAKLIK

Başbakan Erdoğan, ses kaydıyla ilgili Diyarbakır’daki mitingde çok sert açıklamalar yaptı: “Bakın bugün Youtube’a yine bir şey düşürdüler Dışişleri Bakanlığı’nda ulusal güvenliğimizle ilgili Suriye’de Süleyman Şah Türbesi’yle ilgili bir görüşme yapılıyor ve bu görüşmeyi bile Youtube’a düşürdüler. Bu ahlaksızlıktır, bu adiliktir, bu alçaklıktır, bu namussuzluktur. Diyorum ya bunların inine gireceğiz inine. Daha ne olacak şu hale bakın. Bu kadar önemli görüşmeyi ortam dinlemesi yaparak sen kime servis yapıyorsun?”

Tape düştü YouTube kapandı!

ANKARA - TİB, Twitter’ın ardından YouTube’un da fişini çekti. Suriye ile ilgili ortam dinlemesi yoluyla elde edilen kayıtların video paylaşım sitesi Youtube’da yayınlanmasının ardından TİB, idare tedbir kararı ile YouTube’a erişim yasağı getirdi. Yasak ilk olarak TİB’in internet sayfasındaki “internet sitesi bilgi sorgulama” sayfasında YouTube için yapılan sorgulamada çıktı.

Mahkeme kararı yok

Twitter’ın aksine YouTube için herhangi bir mahkeme kararına da atıf yapılmadan TİB’in teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda 27 Mart tarihli idari koruma tedbiri kararı çerçevesinde erişimin engellendiği duyuruldu. Alınan karar 3G internet erişimi sağlayan GSM operatörleri ile internet erişim hizmeti veren TTNET ve Superonline gibi ISP şirketlerine tebliğ edildi.

YouTube: 4 saatte olmaz

Edinilen bilgiye göre Suriye ile ilgili kayıtlar yayınlandıktan hemen sonra TİB, YouTube yetkilileri ile temasa geçerek kayıtların kaldırılmasını talep etti. TİB, bu konuda kanunda 4 saatlik bir süre olduğunu hatırlatarak, acil yanıt talebinde bulundu. Ancak YouTube’dan 4 saat içinde konunun araştırılıp sonuçlandırılmasının mümkün olmadığı yanıtı verilmesi üzerine TİB, YouTube’u beklemeden idari tedbir kararı yoluyla YouTube’un yasaklanması yoluna gitti.

Görüşmeler sürüyor

YouTube’la görüşen Türk yetkililerin, videonun silinmesi halinde, siteye yönelik yasak kararının kaldırılabileceğini ifade ettiği öne sürüldü. Reuters’a konuşan bir başbakanlık kaynağı, videonun silinmesi konusunda, Türkiye ile YouTube arasında görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Google’dan açıklama

YouTube’un akşam saatlerinde Türkiye genelinde TİB erişime kapatılmasının ardından Google’dan ilk açıklama geldi. Açıklamada YouTube’un yasaklanmasıyla ilgili bir ifadenin bulunmaması ise dikkat çekti. Google Inc. sözcüsü konuyla ilgili şu sözleri kaydetti: “Türkiye’deki bazı kullanıcılarımızın YouTube’a erişemediklerine dair raporlar alıyoruz. Bizim tarafımızda herhangi bir teknik sorun olmamakla birlikte konuyu araştırıyoruz.”

Gül, Sinirlioğlu’nu çağırdı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, toplantıya katılanlardan müsteşar Sinirlioğlu’nu görüşme için çağırdı. Dün İstanbul’da olacağı için Gül, devlet günü kapsamında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile önceki gün bir araya gelmişti. Gül’ün, Sinirlioğlu’nu dün çağırmasının tapeyle ilgili olduğu öğrenildi.

‘Karşı casusluk’

Ses kayıtlarıyla ilgili bir değerlendirme de Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’dan geldi: “Ben bir şey söylemiştim. Bir karşı casusluk operasyonudur demiştim. Bazıları bunun gerçek olmadığını düşünüyordu. Farklı bir nitelendirme, yanlış bir tasvir falan, tanımlama sanıyordu. Şimdi bunlar gösterdi ki bu yolsuzluk değil, doğru mudur? Süleyman Şah’la, Suriye ile ilgili bir görüşmede yolsuzluk olur mu? Olmaz. Bu nedir, bu karşı istihbarat yapmaktır.”

‘Vatana ihanet’

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, güvenlik toplantısının dinlenmesini Kazan’da değerlendirdi: “Milli güvenliğimizin bu kadar tehdit altında olduğu bir dönem ben hatırlamıyorum. Devletin bakanlığında yapılan çok gizli, milli güvenliğimizle ilgili bir görüşmenin içeriğinin bu şekilde açıklanması doğrusu alçakça bir saldırıdır. Bu, vatana ihanet değilse başka ne olabilir ki?”

Haberin Devamı