Gazete Vatan Logo

‘Gezi’ gerilim hattı!

İki ülke arasında şimdi elçi restleşmesi!'Balık' sözü çok kızdırdı...

‘Gezi’ gerilim hattı!

Merkel’in, Gezi olayları nedeniyle 22’nci faslın açılmasını veto etmesine Bağış’tan “Merkel, Sarkozy’nin başına gelenleri unutmasın” tepkisi gelince iki ülke arasında tansiyon yükseldi. Dün karşılıklı büyükelçilerin Dışişleri’ne çağırılmasıyla ipler daha da gerildi

Avrupa Birliği’nin 3 yıl aradan sonra Türkiye ile yeni bir müzakere başlığı açmasına engel olan Almanya ile ipler iyice gerildi. Her şey önce Merkel’in Gezi Parkı olaylarına ilişkin “Bizim anlayışımızla uyuşmuyor, şoke oldum” sözleriyle hükümetin tavrını eleştirmesiyle başladı. Alman Şansölye hemen ardından da 22. Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Koordinasyonu Faslı’nın açılmasını veto etti.

‘Gezi’ gerilim hattı

‘Sarko’yla balık tutmak’

Bunun üzerine AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Merkel’i “Türkiye’yi iç politikaya malzeme yapmakla” suçladı ve “Sarkozy de böyle yapmıştı, onun başına gelenleri unutmasın. Onunla beraber balık tutmak istemiyorsa hesabını iyi yapsın” dedi. Bu sözlerle yükselen tansiyon, dün, karşılıklı büyükelçilerin Dışişleri Bakanlıkları’na çağırılmasıyla farklı bir boyut kazandı.

Türk elçi bakanlığa çağrıldı

Önce Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Alman Dışişleri Bakanı Sözcüsü Andreas Peschke, büyükelçinin bakanlığa çağrılmasına gerekçe olarak son günlerde Türk hükümetinden gelen açıklamaları göstererek, son 24 saat içinde yapılan açıklamalardan duyulan rahatsızlığın iletileceğini belirtti. Alman yetkililer de Bağış’ın sözlerinin kabul edilemez olduğunu söyledi ve yeni fasıl vetosunun “teknik sebeplerle” olduğunu belirtti. Büyükelçi Karslıoğlu, durumdan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu haberdar etti.

Alman elçi şehir dışında

Dün öğle saatlerinde ise Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl’ün Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldığı duyuruldu. Ancak Büyükelçi Ankara dışında bulunduğu için, bu görüşme gerçekleşmedi. VATAN’ın sorularını yanıtlayan Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği yetkilileri özetle şunları söyledi: “Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan Büyükelçimize resmi bir çağrı gelmiş değil. Ancak bugün Dışişleri Bakanlığı’ndan Büyükelçimiz arandı ve Ankara’da olup olmadığı soruldu. Biz de büyükelçinin Erzurum’da olduğunu, bu gece Ankara’ya döneceğini bildirdik. Bunun dışında herhangi bir davet ya da başka bir görüşme olmadı.” Dışişleri Bakanlığı kaynakları da Büyükelçi’nin Ankara’ya dönüşünden sonra görüşmenin gerçekleşeceğini belirtti.

Umarım vahim hatadan dönülür

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, yazılı açıklama yaparak şöyle dedii: “Son dakikada başka bahanelerle faslı açmaya mani olmak tamamen Eylül ayında Almanya’daki seçimlere endeksli bir ucuz manevradır. Ben Sayın Merkel’e bunu hiç yakıştıramadım. Ümit ediyorum ki, pazartesi gününe kadar içine düştüğü bu vahim hatadan döner. Almanya’nın faslın açılmasını engellemeye yönelik tavırları tarafımızca hayal kırıklığıyla karşılanmıştır. Gelin “Türk gibi başlayıp Alman gibi bitirmek” deyimini, Avrupa Birliği sürecimizde gerçekleştirelim ve müzakere sürecini birlikte ilerletelim.”

Haberin Devamı