Gazete Vatan Logo

Meclis bugün açılıyor! EYT son durum ne? EYT çıkacak mı?

EYT yasası çıkacak mı?” sorunun yanıtını arayan kişiler EYT ile ilgili haberleri araştırmaya devam ediyor. EYT bekleyen vatandaşlar gözlerini bugün açılacak Meclis’e çevirdi. En son yapılan açıklamalarda EYT konusunda 3 yöntemin konuşulduğu bildirilmişti. Peki, EYT son durum ne? EYT yasası çıkacak mı?

Meclis bugün açılıyor! EYT son durum ne? EYT çıkacak mı?

Meclisin açıldığı 1 Ekim EYT için hangi gelişmelerin yaşanmasına neden olacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Vedat Bilgin’e verdiği talimat, daha sonra konuyla ilgili Meclis’e sunulan rapor ve EYT ile ilgili 3 raporun konuşulması milyonlarca emekliyi umutlandırmıştır. Bugün meclis açılıyor, Meclis’in gündemi ise, yoğun. Af, ceza indirimi, kıdem tazminatı ve 3600 ek gösterge derken EYT son durum açıklamaları ne olacak? En son gündeme taşınan EYT yöntemleri nelerdi, hatırlayalım.

EYT için gündeme gelen yöntemler

Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman’ın EYT için bahsettiği yöntemin detayları:

Birinci yöntem

Kadınlar için 50, erkekler için 55 yaşını doldurmuş, en az 3,600 günü bulunan çalışanları dikkate almaktadır. Teklifin yasallaşırsa, 1969 yılı ve öncesinde doğan 3,600 (10 yıl) hizmeti bulunan kadınlar ile 1964 yılı ve öncesinde doğan, yine aynı şekilde 3,600 günü bulunan erkek çalışanları kapsayacak.

EYT kanun teklifi için sunulan bu yönteme göre, SGK giriş tarihi 08.09.1999 ve öncesinde olsa bile bu tarihten sonra doğanlar bu yasadan yararlanamayacak.

Haberin Devamı

İkinci yöntem

EYT kanun teklifi için sunulan ikinci yöntemi ise; yaş haddi dışında kalanlara yönelik olacak. Yaş haddi dışında kalıp, diğer şartları yerine getirmiş çalışanların emeklilik süreci ise şu şekilde ilerleyecek.

4447 sayılı yasağa göre, emekli olmanın 3 koşulu var

SSK’da 5,000 ile 5,975 gün arasında, Bağ Kur ve Emekli Sandığı'nda ise kadın çalışanlar için 7,200, erkek çalışanlar için 9,000 gün sayısına sahip olmak.

Çalışma süresini, yani kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yılı tamamlamış olmak.

Yaş haddini, yani kadınlarda 40-58 yaşı, erkeklerde 44-60 yaşı tamamlamak.

2019 yılı içinde bu EYT kanun teklifi kabul edilirse, ikinci yöntem yaş haddi hariç, diğer 2 şart üzerinden ilerleyecek.

SSK için 5975 günü, Bağ Kur ve Emekli Sandığı için ise kadınlarda 7,200 günü erkeklerde ise 9,000 günlük hizmeti tamamlamış olması gerekecek. Ancak erkek çalışanlarda, 1994 yılından sonra ilk defa çalışmaya başlayanlar çalışma süresi açısından ikinci yöntemden faydalanamayacak.

Haberin Devamı

Üçüncü yöntem

EYT kanun teklifi için sunulan üçüncü yöntemin tercih edilip, yasalaşması durumunda ise; 08.09.1999 ve öncesinde ilk kez SGK kapsamında çalışmaya başlayan kadın, erkek çalışan ayrımı yapmadan 5,000 günü olan herkesi kapsayacak.

EYT tekliflerinden biri olan bu yöntemin, geçerlilik süresi üç ay ile altı ay arasında olması ön görülüyor. Bu teklifin kabul edilmesi ve yöntemin belirlenmesi durumunda, yasanın 4,447 sayılı yasada belirlenen 25 yıl çalışma süresi nedeniyle açısından 08.09.2024 tarihine kadar geçerli olması gerekecek.

EYT çıkarsa kimler yararlanacak?

EYT çıkarca, yasa 1999 gününe kadar çalışan işçileri kapsayacak. 1999’da çıkarılan 4447 sayılı kanun ile emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60’a yükseltilmişti. Prim sayısı da 7 bin güne çıkmıştı.

EYT yasası Genel Kurul’da kabul edilir ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanırsa, 8 Eylül 1999 yılından önce işe başlayanları kapsayacak.

Haberin Devamı

01 Ekim 2019 tarihinde TBMM yeni dönem yasama faaliyetine başlıyor. EYT yasası teklifleri görüşülmeye başlandığında hangi yöntemin dikkate alınacağı, EYT son durum gelişmelerinde neler olacağını ise herkes merakla bekliyor. Yeni dönemde bilhassa Cumhurbaşkanlığı ve ilgili bakanlığın çalışmaları ne olacak yeni bir teklif dahi oluşturulabilir. Gündem yeni EYT yasa tasarısı görüşmelerine, daha farklı yöntemlerin konuşulmasına sahne olabilir.