Gazete Vatan Logo

‘Eski hale dönüş yok’

Anayasa Mahkemesi'nin HSYK kararından sonra gözler Adalet Bakanı'na çevrilmişti

‘Eski hale dönüş yok’

AYM’nin HSYK’daki yetkilerini iptal ettiği Bakan Bozdağ, “Kanun yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadarki değişikliklerin eski haline dönmesi söz konusu değildir” dedi.

Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin kararını eleştirerek, “İptal kararı benim düşüncemi değiştirmemiştir. Yaptığımız düzenleme, Anayasa’ya uygun bir düzenlemedir. Ancak iptal kararına elbette uyacağız ’’ dedi. Bozdağ, “Kanun yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar yapılan değişikliklerin geriye gitmesi, eski haline dönmesi söz konusu değildir” diye konuştu. Bunların kendilerine göre Anayasa’ya aykırı olan düzenlemeler olmadığını yineleyen Bozdağ, ‘’Ancak mahkeme, bu yönde bir karar vermiştir. Biz yolumuza devam edeceğiz, çalışmalarımızı sürdüreceğiz’’ dedi.

Bozdağ, “Görevden ayrılanlarındönme gibi bir şansı olacak mı?’’ sorusu üzerine AYM kararlarının geriye yürümediğini belirtti.

Kılıç’a gönderme

AYM’nin gündeminde bu davanın olmadığına dikkat çeken Bozdağ, “Ama öyle anlaşılıyor ki Sayın Başkanımıza ivedi olarak bu konuyu gündeme almasını gerekli kılan başka şeyler oldu” dedi. AYM’nin resmi Twitter hesabı açtığı anımsatılarak, “Twitter kararı tepki çekti, ardından Anayasa Mahkemesi hesap açtı. Bu zamanlamayı nasıl buluyorsunuz?” sorusu üzerine Bozdağ, mahkemenin böyle konularda tartışmanın göbeğine oturtulmasını doğru bulmadığını dile getirdi.

Bozdağ ayrıca bir soru üzerine, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’nun AYM’ye yaptığı başvuruyu nasıl değerlendirileceğini merak ettiğini söyledi ve “Mahkeme eğer Burhan Kuzu’yu diğer 3 başvurudaki karar gibi bir kararla karşılamazsa, o zaman konuşuruz” dedi.

Nesi aykırı?

Bozdağ, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen düzenlemelerin anayasal konular olmadığını anlatırken “Örneğin HSYK üyeliğine seçilebilmek için 20 yıl kıdem şartı getirdik. Birisinin çıkıp bana bunu söylemesi lazım. Bunun neresi Anayasa’ya aykırı? Anayasa’nın hangi maddesi 20 yıl şartı konamaz diye hüküm içeriyor?” diye sordu.



Kazdal: Yetki kaldırılsın

AK Parti Milletvekili Zelkif Kazdal karara tepki gösterirken, AYM’nin denetim yetkisinin olması ama iptal yetkisinin olmaması gerektiğini belirterek, “Yoksa Meclis’ten her çıkan kanunu, Anayasa uyarınca iptal edip, milli iradeyi sürekli bir baskı altında, ipotek altında tutmak mümkün” dedi.

MHP: MIT de döner

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri ise, AYM’nen gereken kararı verdiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Aksi karar vermesi durumunda kendi amacını ve kuruluş felsefesine aykırı hare etmiş olacaktı. Biz hukukçu değiliz ama getirilen düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğunu açık, net, alenen ortadaydı. Ancak bir AKP’li çıktı ‘bu Meclis’in Anayasa aykırı yasa yapma hakkı da vardır’ dedi. MİT yasası da anayasaya, temel hak ve özgürlüklere aykırıdır. Bu da mahkemeden dönecek. Cumhurbaşkanı’nın bu yasayı onaylaması da ibret vericidir.”



‘Atananlar istifa etsin’

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, AYM’nin kararından sonra, ilgili kanunun yayımından sonra görevleri sona eren kişilerin yerine atanan kişilerin istifa etmeleri, onların yerine de HSYK’nın görevlerinden ayrılmış olan personelin atanması gerektiğini belirterek, “İptal kararı hükümetin hukuksuzluğuna, Anayasa tanımazlığına ders verir nitelikte karardır. AYM’nin kararına saygı duyuyoruz” dedi. Hamzaçebi, AYM’nin, HSYK üyelerinin dairelerde görevlendirilmelerine ilişkin hükümeti söz sahibi hale getirebilecek maddeye ilişkin iptalinin de önemli bulduğunu söyledi.








Haberin Devamı